Prémiové kliky Cobra - minimalismus, elegance a kvalita

Prémiové kliky Cobra - minimalismus, elegance a kvalita

Komerční sdělení | Pátek, 23. listopad 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Základním cílem společnosti Cobra bylo vytvořit novou kategorii prémiových klik s výjimečným designem a kvalitou. Zadání bylo jasné: minimalismus, nadčasová elegance, prvotřídní ergonomie a nezpochybnitelná kvalita. Společná práce a spojení špičkových technologií, zkušeností a designérského umu přinesly skvělý výsledek v podobě skutečně prémiových klik – SPECTRA, INFINITY a ULTIMA.

Nový trend designového dveřního kování

Kliky razí nový trend spočívající v dokonalé ergonomii bez ostrých hran a barevném provedení v luxusní matné černé. Jsou vyrobeny z jednoho kusu prémiové slitiny, což ještě více zdůrazňuje jednoduchost tvarů. Dveřní kování zaujme minimalismem a elegancí, které zůstanou výjimečné a atraktivní i v současném rychle se měnícím světě.

Prémiový design a kvalitu potvrdilo také ocenění v soutěžích European Product Design Award 2017 a German Design Award 2018.

cobra-awards


„Vzory nemám, jsou nebezpečné", říká Petr Novague, designér nejkrásnějších českých klik

petr-novague
Petr Novague
designér

Designéra Petra Novague není potřeba dlouze představovat. Kolo Favorit, slavná R200, hned čtyři nejprestižnější designérská ocenění Red Dot Award a řada dalších. Letos i German Design Award, a to za tři designová dveřní kování Cobra!

„Kdysi někdo slavný a chytrý řekl, že existují tři zásadní produkty, které musí každý velký designér navrhnout: jízdní kolo, židle a vývrtka. Já osobně bych tam klidně doplnil i kliku," říká Petr Novague.

Existuje podle vás něco jako „rukopis" špičkového designéra?

To je složitá otázka, existují dvě roviny přístupu designera k zakázkám. První je taková, že se designér o rukopis snaží a strhává pozornost na sebe. Mně osobně je bližší druhá rovina, kdy designér směřuje pozornost na značku, pro kterou zrovna navrhuje, a vytváří její rukopis a její výraz, kterým bude rozpoznatelná od konkurence. Říká se tomu design language.

Jak řešíte konflikty mezi představami designéra a zadáním nebo očekáváním klientů?

Vývoj nové věci je vždy velmi složitá záležitost. Pokud se zadavatel, firma, jednotlivec rozhodne designéra oslovit, tak už to svědčí o tom, že design má být součástí jejich strategie. Což je v naší zemi velmi neobvyklé, proto také máme tak nízkou přidanou hodnotu na výrobcích, které zde vznikají. Jakékoliv diskuze během vývoje tedy vnímám jako malicherné a snažím se držet základní směr, aby společná snaha na konci cesty vygenerovala zisk. Koneckonců to je hlavní cíl, proč dělat výrobky lepšími.

V jaké chvíli je designér při tvorbě spokojený?

Já osobně nejsem spokojený nikdy, ale už mám zkušenost a vím, kdy je design hotov. Zní to banálně, ale je důležité tento moment rozpoznat, protože navrhovat a měnit by mohl člověk donekonečna.

dveřní kování Cobra Ultima - špička evropského designu

 

Máte nějaký vzor?

Nemám, vzory jsou nebezpečné. Jsou designéři, kterých si velmi vážím, protože změnili svět. A člověk, ke kterému budu mít stálý obdiv, je Steve Jobs.

Kde berete inspiraci?

Já vlastně nevím, jestli slovo inspirace do designu vůbec patří. Jedná se totiž o zodpovědný proces, který začíná analýzou, a poznatky, které přinese, jsou pak promítnuty do práce designéra. Ten se musí vyhýbat, hledat, nacházet, kultivovat a výsledek musí být jasný a srozumitelný.

Získal jste řadu prestižních ocenění včetně Red Dot Award. Naposledy pak German Design Award za prémiové kliky Cobra. Je to pro vás satisfakce?

Mezinárodní ceny se staly přirozenou součástí naší práce. U nás zakázky ještě často fungují přes známosti, někdo dostane lukrativní zadání od státu nebo státních firem a škol, ale to je dočasné. V západních zemích je množství cen v poměru k počtu věcí, které designér navrhne, dobře čitelným měřítkem kvality. Je to asi podobné jako u filmu, hudby či sportu.

designér Petr Novague a Cobra s vítěznou cenou German Design Award 2018

 

Proč je vůbec pro tak ryze praktický předmět, jakým je klika, důležitý design?

Je to právě ten produkt, který je nenápadný, ale dotýkáte se ho denně, a musí fungovat přirozeně a tak, aby vás neobtěžoval.

Jaké bylo zadání? Elegance – nadčasovost - luxus?

Ano, určitě. Ale také serióznost, solidnost a poctivost. Slova jsou ale jedna věc, přetvořit jejich obsah ve formu ovšem není tak snadné, jak by se mohlo zdát.

kliky-cobra-q-infinity

 

Jak probíhala tvorba designu dveřního kování Cobra?

Proces designu je stále stejný, fungují určité principy, které striktně dodržuji, abych se vyhnul chybám v tvarování. Začínám vždy skicou, ale brzy přijde 3D modelování a pak návrat ke skicování a tak stále dokola. Když se zdá být design hotov, je třeba vyrobit maketu či prototyp, aby se ověřila ergonomie a to, jak výrobek působí ve skutečnosti. Tohle je velmi podstatný bod. U klik Cobra jsme tiskli tři série maket, abychom odladili myšlenku nové ergonomie.

Je technické řešení kliky pro designéra omezující?

Samozřejmě je omezující, navíc je to typický produkt, kde hraje roli zažitá ustálená forma, určité klišé. Dalším důležitým faktem je to, že designér navrhne kliku, která není určena jen koncovým zákazníkům, ale její osud může ovlivnit také architekt domu či bytu. Na to všechno je třeba při navrhování myslet.

Kdo bude podle vás typický zákazník právě těchto designových a luxusnějších klik?

Člověk, kterému není lhostejné, čím je obklopen. Nesoustředí se pouze na cenu, ale je senzitivní a umí ocenit, že když dva vyrábí totéž, není to totéž.

Nová série klik má záměrně odlišné modely, jedna klika je ergonomicky velmi odvážná, definuje nový typ úchopu, další je hodně jednoduchá a nadčasová...

kolekce designového dveřního kování COBRA Q

 

Více na www.matekliku.cz

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop