Jak uplatnit černou barvu v interiéru?

Jak uplatnit černou barvu v interiéru?

Lucie Němcová | Úterý, 07. září 2021 |

Přidat na Seznam.cz

V módě přímo ikonická, v interiéru docela kontroverzní. Musí se to s ní totiž umět. Vyzvídali jsme u zkušenějších, jak na ni, aby jí to v prostoru slušeno a současně se v něm hezky žilo. Jaký vztah máte s černou vy, najdeme ji u vás doma?

1. Na ploše záleží

Vždy záleží, jakou plochu barva zabírá, kde je použita a jaké další barvy k ní zvolíme. V rámci kuchyňského designu se výborně kombinuje s přírodními materiály, ať už dekory dřeva nebo kamene v rámci pracovní desky. V interiéru černá působí elegantně, nadčasově a minimalisticky.

Martin-Dusik-Trachea
Martin Dusík
Trachea

detail-interier-koupelna-Drevojas

Foto: Dřevojas

žlutá-kuchyně-Trachea

Foto: Trachea

2. Černá nesluší každému prostoru

Prostorné a světlé místnosti snesou její použití i na velkých plochách. Elegantně bude působit na nábytkových stěnách a s oblibou je využívána na koupelnové skříňky v kombinaci s kontrastním obkladem ve světlém designu.

Petr-Blažek-Dřevojas
Petr Blažek
Dřevojas

VEKRA-okno

obr.: „Černé provedení oken, zpopularizované zejména moderními stavbami, je žádané v případě oken dřevěných i hliníkových, nebo jejich vzájemné kombinaci, tedy oken dřevohliníkových," uvádí Ing. Milena Tomčíková, produktová manažerka značky VEKRA. Foto: VEKRA

barevná-koupelna-Dřevojas

obr.: „Při lakování povrchu nábytku na naší lakovací lince dochází ke klíčovému procesu, při kterém je nábytek zbaven elektrického náboje, a stává se tak maximálně antistatickým. Dokáže tedy efektivně eliminovat tvorbu otisků prstů a ulpívání prachu na povrchu ze stříkaného laku a u černé je tento efekt velice praktický," popisuje Ing. Petr Blažek z Dřevojasu. Foto: Dřevojas

3. Černá šálí zrak

Optické vnímání černé souvisí s jejím umístěním. Jinak bude působit na podlaze a jinak na stropě. Rozdílně ji budete vnímat na přímo osvětlené ploše (například proti oknu) a na boční stěně. Vždy je potřeba brát v úvahu, že černá pohlcuje světlo a opticky zmenšuje prostor, a proto s použitým množstvím černé nakládat opatrně a s citem. Ve větších prostorách nám poskytne dojem útulnosti, naopak v menších prostorách to může být pocit stísněnosti.

Karolína-začalová-atelier-pátý-rozměr
Karolína Začalová
atelier pátý rozměr

zasuvka-interier

obr.: Drobné černé akcenty mohou doplnit i vypínače v této barvě a interiér tak příjemně sjednotit. Foto: OBZOR

4. Pozor na množství

Černou lze přirovnat ke koření: čím víc jí přidáme, tím výraznější ale také těžší jídlo získáme. V interiéru množstvím černé určujeme, zda sázíme na odlehčené, ale zajímavě chuťově akcentované menu nebo na výrazný, nezapomenutelný, ale pro někoho již těžko stravitelný pokrm.

Karolína-začalová-atelier-pátý-rozměr
Karolína Začalová
atelier pátý rozměr

Richter koupelna

obr.: V koupelně se s černou kldině odvažte. Foto: Richter Interiéry

5. Rafinované orámování

Minimalistické využití uhrančivé černé v interiéru mohou nabídnout nejen interiérové doplňky, ale například i rámy interiérových dveří či okenních prvků. V současnosti je totiž v interiérech stále více využíváno dveřních křídel atypických rozměrů vyrobených ze subtilního hliníkového rámu.

Petr-Paksi-JAP-FUTURE
Petr Paksi
JAP FUTURE

dveře-v-interiéru-JAP-FUTURE

obr.: Černá barva je v kurzu ale může být i zrádná. Foto: JAP FUTURE

Černá 7X v interiéru


  • Smutná, vážná, dramatická, ale také důstojná a elegantní.
  • Mezi barvami patří k neutrálům (společně s bílou, šedou,...).
  • Pohlcuje světlo.
  • Opticky zmenšuje prostor, ale také zútulňuje.
  • Tvoří výrazné kontrasty.
  • Je nejtmavším odstínem všech barev, tedy i bílé.
  • V kombinaci s bílou je nadčasová.

Otázky pro odborníka


Co je důležité vědět o černé v koupelně?

Hned v úvodu je třeba se ohradit proti předsudkům o použití černé barvy v koupelně zakládající se na mylném dojmu, že tmavé barvy do malých prostor nepatří. Koupelna či samostatná toaleta poskytuje příležitost k extravaganci. Jestli se tedy na něco takového cítíte, chopte se příležitosti. Protože je koupelna hlavně servisní a krátkodobě relaxační místností, ve které netrávíme tolik času, ani intenzivní design nám zde hned tak nezevšední.

Proto se černé není třeba bát ani v malém prostoru koupelny. Temno je jen tam, kde není světlo. To znamená, že vše v souvislosti s černou závisí na správné intenzitě osvětlení a jeho variabilitě, stejně jako v prostoru s jakoukoli jinou barvou. Milujete-li černou, není co řešit. Anebo jednoduše nemáte chuť se doma obklopovat barvami, takže zbývá volba černá-šedá-bílá.

Když černé řekneme ano – v jaké míře a na jakých materiálech je rozumné ji použít?

Rozhodující otázka. Chci jít do černé naplno a intenzivně? Nebo mi stačí méně a chci jen využít její schopnost vytvořit drama pomocí středně těžkých hmot (například skříňky, radiátor, zrcadla, jedna, dvě stěny). Anebo si jen dopřeju eleganci na jemnějších prvcích (baterie, koupelnové doplňky, textil) a pozadí nechám převážně světlejší?

Jakým chybám se při použití černé vyvarovat?

Podobně jako při použití bílé, na různých materiálech a z různých zdrojů se může černá barva tvářit jinak (světlejší, tmavší, hrubější, sametovější). Všechny černé materiály, se kterými chci pracovat, si shromáždím předem. Nebo alespoň jejich vzorky v maximálně možném formátu, abych mohla posoudit vhodnost kombinace jednotlivých odstínů na různých plochách.

Je v současnosti trendem?

Černá přece nikdy nevyšla z módy! Ale ano, určitě je znát, že je v kurzu. Například černé baterie byly ještě před pár lety vnímány jako luxusní záležitost. Dnes už je možné je najít i v cenově dostupnějších nabídkách výrobců, protože jsou žádané i díky stále oblíbenému skandinávskému stylu.

Kde ji případně najdeme nejčastěji?

Nejčastější použití černé v koupelně je momentálně na zmíněných bateriích a doplňcích, což je taková střední cesta.

Pokud chci černou použít – co si ujasnit na úplném začátku?

Hodí se mi do celkového kontextu a stylu bydlení? Bude vhodně doplňovat stávající nebo plánovaný interiér? S jakými dalšími materiály ji kombinovat? Pozor na další současně použité viditelné kovy (sifony, rohové ventily, panty a lišty sprchových koutů, výpustě umyvadel a vany, obkladové a přechodové lišty apod.). Chci mít vše striktně černé nebo je pro mě v pořádku kombinovat černou i s chromem?

Co je ještě dobré vědět?

Rozmyslete si, na jaké plochy nakonec černá přijde. Na tmavé podlaze bude vidět každé smítko prachu. Pokud na to nejste připraveni, zkuste raději kombinaci s dřevěnou podlahou nebo betonem.

Petra Richter
Petra Richter
Richter interiéry

6. Na jaké plochy patří?

Černá podlaha interiér pěkně uzemní, dodá jistotu pod nohami. Na stropě by naopak způsobila optické snížení prostoru, což si můžeme dovolit v případě vysokých místností, ale u standardních výšek interiéru by to příjemné být nemuselo.

V módě přímo ikonická, v interiéru docela kontroverzní. Musí se to s ní totiž umět. Vyzvídali jsme u zkušenějších, jak na ni, aby jí to v prostoru slušeno a současně se v něm hezky žilo. Jaký vztah máte s černou vy, najdeme ji u vás doma?

Karolína-začalová-atelier-pátý-rozměr
Karolína Začalová
atelier pátý rozměr

Richter Interiery

Foto: Richter Interiéry

7. Přitahuje pozornost

Na stěně nám může černá vytvořit pozadí jako na scéně, přitáhnout pozornost a přinést aspekt dramatičnosti. Prvek, který zde pak umístíte, ať už je to křesílko nebo velký obraz, se stane dominantou, "hercem na scéně", který je vždy potřeba dobře nasvítit. Světlo je totiž to, co atmosféru dotváří a modeluje. Ideálně zvolit jednu stěnu, kterou chcete akcentovat, ostatní stěny pak ponechat světlé. Jinak bychom z interiéru vytvořili spíše doupě, i když i to může být záměr.

Karolína-začalová-atelier-pátý-rozměr
Karolína Začalová
atelier pátý rozměr

modrá-koupelna-Dřevojas

obr.: Černý akcent v podobě hliníkových úchytek s povrchovou úpravou v černém matu, ať už ve variantě klasické úchytky nebo zafrézovaného madla, zvýrazní každý koupelnový kousek. Foto: Dřevojas

8. Typ povrchu je třeba pohlídat

Černá na nábytku se jeví lehce neprakticky pro úklid, a proto vždy doporučujeme její varianty v matu. Lesk v černé je nežádoucí, protože přitahuje prachové částice, které jsou na něm více vidi telné. Jedinou výjimkou zde bývá černé lakované sklo, které tuto vlastnost neguje povrchovou transparentní vrstvou skleněné desky.

Martin-Dusik-Trachea
Martin Dusík
Trachea

kuchyně-Trachea

obr.: Kombinaci sametově hebkého povrchu a černé i skvělé praktické vlastnosti přináší nábytku materiál SOFTIXX. Jeho povrch je tvořený nanočásticemi, které mu dodávají nejenom jeden z nejhlubších matů na trhu, ale i vysokou odolnost vůči vodě, nárazu, otiskům prstů či poškrábání. Foto: Trachea

9. Černá skrytá v detailu

Černá vypadá elegantně zejména ve spojení s kovem například na dveřním a okenním kování, vodovodních bateriích a podobně. Tento současný trend plně reflektuje například speciální povrchová úprava titan černý mat, která na klikách z nerezu či masivní mosazi i po mnoha letech užívání nezmění svůj odstín a navíc je vysoce odolná vůči poškrábání. Další variantu matné černé na dveřním kování nabízí povrchová úprava černý chrom, která je ještě povýšena tím, že je ručně zbroušena do působivého 3D efektu drásaného dřeva.

Roman-UlichMT
Romant Ulich
M&T

interiérová-klika-MT

obr.: Neotřelé řešení kliky černá krásně podtrhne. Foto: M&T

10. Je ozdobou interiéru

Černá jako doplněk, funguje podobně jako výrazný šperk. Umí přitáhnout pozornost, elegantně doplnit "outfit" našeho interiéru, případně vytvořit spojovací linii při systematickém použití napříč místnostmi.

Karolína-začalová-atelier-pátý-rozměr
Karolína Začalová
atelier pátý rozměr

Richter Interiery-koupelna

Foto: Richter Interiéry

Otázky na designérku


Jakou pozici má černá v interiérovém designu?

Černá je velmi specifická, ale v současné době velmi trendová barva. Osobně nejsem jejím velkým fanouškem, protože její používání má řadu specifik. Tato barva nejvíce ze všech pohlcuje světlo, respektive ho nejméně odráží. Takže ať chceme nebo ne, interiér v černém provedení bude z pohledu světelných podmínek působit temněji.

Jaká jsou její specifika – kde má své místo a kde si na ni dát pozor?

Určitě bych vyzdvihla údržbu černých nebo hodně tmavých materiálů v jednolité ploše. Na nich jsou vidět nečistoty mnohem více než na jakékoli jiné barvě. Černá podlaha nebo pracovní deska v kuchyni není podle mě do rodinného domu s malými dětmi a domácími mazlíčky z hlediska údržby a pocitu čistoty ideální. Nedoporučuji na výmalbu na všechny stěny.

Černá je však skvělá v akcentech jako jsou úchytky nebo jiné pohledové kování a na doplňcích, kde se velmi dobře kombinuje s ostatním vybavením. Vždy je třeba pracovat s prostorem jako celkem a v kontextu.

Jsou nějaká místa / místnosti, kam černá dobře pasuje?

Černá a tmavá antracitová je nyní velmi trendy a pomalu nahrazuje „bílý mor" v kuchyních. Jsem si však jistá, že to pro řadu českých interiérů to není vhodná volba. Určitě existují prostory, kam je například ve spojení s kresbou dřeva pěkná. Nejsou to však typické české domácnosti v malých bytech. Velmi dobře vypadá černá nebo antracitová ve spojení s matnou zlatou nebo měděnou. K tomu však řada klientů nemá odvahu.

Máte pro nás ještě nějakou radu pro použití černé v interiéru?

Černá se může jevit jako barevně neutrální (jako malé černé v módě). V interiéru je však ostrá a upřímně – vyměnit šaty je mnohem snazší a levnější než měnit například novou kuchyňskou linku.

Iva-Bastlova-foto-detail
Ing. Iva Bastlová DiS.
interiérová designérka


casopis-drevo-stavby-4-2021-titulka-200x238

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 4/2021

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop