Kuchyně v dřevostavbě kritickým okem odborníka

Kuchyně v dřevostavbě kritickým okem odborníka

Redakce | Pondělí, 18. říjen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Pokud nasloucháme pouze pochlebovačům a nejsme schopni přijmout konstruktivní kritiku, degenerujeme. Když přijde do nového domu návštěva, většinou srší superlativy, jinak ale vidí dům designér-profesionál. Na jeho rady je po dokončení domu už pozdě, a tak může jen přispět drobným komentářem, co by se bývalo mohlo udělat lépe... Z redakčních návštěv z minulých let jsme namátkou vybrali několik kuchyní, které si kritickým okem prohlédla designérka Iva Bastlová.

Iva-Bastlova-foto-detail

Ing. Iva Bastlová DiS.
interiérová designérka

  • lektorka a vydavatelka odborného magazínu Interiéry a autorka nekolika knih o designu interiéru
  • absolvovala VOŠ ve Volyni, obor Tvorba navrhování interiérů a nábytku, a na Technické univerzitě ve Zvolenu obor Konstrukce dřevěných staveb a nábytku a Nábytek a výrobky ze dřeva
  • jako bytový designér působila v Brik interiér studiu a ve společnosti Architrade
  • vydává jediný odborný magazín pro interiérové designéry a architekty INTERIÉRY v ČR
  • organizuje odborné konference a doprovodné programy pro veletrhy, spolupracuje s on-line školou bytového designu Jany Pěkné a pořádá odborné přednášky a firemní školení
  • je členkou Klastru českých nábytkářů, České ergonomické společnosti a intenzivně spolupracuje s Asociací českých nábytkářů
 

1. Moderní venkovský styl kuchyni sluší


Krásná ukázka kontrastu barvy a dřeva v moderním, lehce venkovském stylu. Za sebe bych jen nepoužila horní skříňky se zkosením. Jinak paráda!

SrubyRoubenky-kuchyn-v-drevostavbe-1

Foto: Martin Zeman

2. Praktické řešení kuchyně


Výhodou této kuchyně je, že má pracovní desku z kamene (nebo dekoru kamene) a bílé spotřebiče. Tím je kompaktní a tvoří vůči dřevu pěkný kontrast. Palec nahoru za výběr svítidel.

SrubyRoubenky-kuchyn-v-drevostavbe-2

Foto: Martin Zeman

3. Špatně zvolené kombinace barev


Tohle je za mě nešťastné řešení. Našedlá dvířka kuchyně neladí s podlahou ani stropem a ubírají na útulné atmosféře. Ani odstín pracovní a obkladové desky neladí. Bílá lednička a nerezová pečicí trouba jsou také v nesouladu.

SrubyRoubenky-kuchyn-v-drevostavbe-3

Foto: Martin Zeman

4. Tmavá kuchyně


V tomto případě můžeme hovořit o velkém kontrastu černé a pravého dřeva. Pokud ji majitel miluje, je vše v pořádku. Na mě osobně působí příliš temně.

SrubyRoubenky-kuchyn-v-drevostavbe-4

Foto: Martin Zeman

5. Dřevo v kuchyni v ohrožení


V tomto případě je barevnost dřevin pěkně sladěná. Otázku je, jak to bude vypadat za několik let, protože dřevo reaguje barevně na působení UV záření. Problém vidím v ergonomii, protože umístění varné desky do rohu a vedle dřezu je zcela neergonomické.

SrubyRoubenky-kuchyn-v-drevostavbe-5

Foto: Martin Zeman


casopis-sruby-roubenky-titulka-4-2021-200x238

Tento článek vyšel v časopisu sruby&ROUBENKY 4/2021

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 69 Kč

koupit časopis

 

6. Méně je někdy více


Člověk by řekl konečně kontrast a zářivá barva, ale čeho je moc, toho je příliš. Domnívám se, že červená spodní dvířka jsou skvělý nápad, když má tuto barvu uživatel rád. Omezila bych ji pak na dalších solitérech.

SrubyRoubenky-kuchyn-v-drevostavbe-6

Foto: Martin Zeman

7. Promyšlené detaily v kuchyni


Na této kuchyni bych vyzdvihla dva detaily. Za prvé jsou to rámová dvířka, která se do těchto prostor více hodí. Za druhé je to sladění keramických obkladů s kachlovými kamny.

SrubyRoubenky-kuchyn-v-drevostavbe-7

Foto: Martin Zeman

8. Bílá barva kuchyni sluší


Klasická bílá kuchyně nenadchne, ani neurazí, ale do prostoru je vhodná. Líbí se mi červený akcent na kachlích kolem krbu. Škoda, že se tato barva neobjevuje i na jiném vybavení, aby se prostor propojil a nešlo jen o výstřelek.

SrubyRoubenky-kuchyn-v-drevostavbe-8

Foto: Martin Zeman

9. Až příliš výrazná kuchyně


Dřevo na kuchyňských dvířkách je zajímavé, ale říkám si proč? Tento odstín se k podlaze, stropu ani stěně vůbec nehodí. Jako kuriozitu vidím podstavec na mikrovlnou troubu.

SrubyRoubenky-kuchyn-v-drevostavbe-9

Foto: Martin Zeman

koupelna v dřevostavbě
 

10. Čtyři různě barevné kombinaci kuchyni nesluší


Výběr dřevodekorů a jejich barevnosti je zcela v nesouladu. V prostoru kuchyně se nacházejí čtyři různé odstíny od světle šedého přes narůžovělý až po tmavý na podlaze a přírodní na stropě. Je to škoda, protože kachlová kamna vypadají senzačně.

SrubyRoubenky-kuchyn-v-drevostavbe-10

Foto: Martin Zeman

11. Dřevo kuchyni sluší


I když nemám osobně ráda tolik dřeva na jednom prostoru, vypadá tento interiér dobře. Je velký a prosvětlený. Kladně hodnotím výběr bílých porcelánových úchytek na lince.

SrubyRoubenky-kuchyn-v-drevostavbe-11

Foto: Martin Zeman

12. Retro styl v kuchyni


Chválím použití starého kusu nábytku – v tomto případě pastelově zeleného kredencu. Je to krásný nábytkový kus, který dominuje celému interiéru. Ostatní je již v pozadí.

SrubyRoubenky-kuchyn-v-drevostavbe-12

Foto: Martin Zeman

Článek připravila: Ing. Iva Bastlová, DiS.

SaR 4-2021
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop