Tipy na správný výběr osvětlení do masivní dřevostavby

Tipy na správný výběr osvětlení do masivní dřevostavby

Markéta Kristová | Úterý, 26. duben 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Výběr svítidel do masivní dřevostavby je trochu ztížen tím, že dřevo neodráží ani nerozptyluje světlo v interiéru, takže vnitřní prostor pak může působit poněkud ponuře, zvláště pokud se špatně naplánovalo rozmístění oken. Druhým faktem je i stylovost interiéru: zejména ve srubech kulatina přímo svádí k určité rustikálnosti, která se ovšem snadno může převrhnout v nejhrubší kýč. Kdo si netroufá na výběr svítidel sám, může se obrátit na interiérového designéra.

Svítidla obvykle vybíráme v poslední fázi budování domu, ale myslet na ně je třeba dříve, hlavně kvůli instalaci rozvodů. Není nic horšího než prodlužovací kabely, které se plazí kolem stěn bytu, i když do dodatečných lišt se dá také mnohé schovat. Zpravidla hned při montáži stavby připravují stavební firmy ve srubovině prostupy pro vedení elektroinstalací, protahují jimi takzvané husí krky a vytesávají místa pro zapuštění zásuvek a vypínačů. Kabely musí být vedeny tak, aby se při sesychání konstrukce nepoškodily nebo dokonce nepřetrhly.

Osvětlení navrhne nejlépe architekt


V interiérech srubů a roubenek najdeme nejrůznější svítidla – od paroží s umělými svíčkami přes napodobeniny rustikálních lustrů až po moderní svítidla z různých materiálů, záleží především na osobním vkusu a ekonomických poměrech majitele. Co je vhodné, a co ne? Je to asi jako se zeptat, jestli je hezčí modrá, nebo červená barva.

DrevoaStavby.cz | Osvětlění v dřevostavbě lustr paroží

obr.: S lustrem s motivem paroží se to má stejně jako s každým prvkem v interiéru, který se vymyká konzumní šedi – není pro každého a velmi záleží na prostředí, v jakém ho použijeme. Foto: Martin Zeman

V ideálním případě by měl osvětlení nebo alespoň jeho rozvržení navrhnout autor projektu, který dům zná velmi podrobně a ve fázi projektování dokáže reagovat i na specifické potřeby nebo přání budoucích obyvatel. Kromě kombinace designů jednotlivých svítidel je třeba brát v úvahu jejich počet, umístění, ale také výkon a energetickou náročnost. Jedno svítidlo v místnosti je dnes již minulostí, zpravidla řešíme několik zón, z nichž každá má svůj vlastní světelný okruh.

DrevoaStavby.cz | Osvětlění v dřevostavbě robustní lustr v dřevostavbě

Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Osvětlění v dřevostavbě lustr s motivem paroží

obr.: S lustrem s motivem paroží se to má stejně jako s každým prvkem v interiéru, který se vymyká konzumní šedi – není pro každého a velmi záleží na prostředí, v jakém ho použijeme. Foto: Martin Zeman

Různá svítidla na různá místa v dřevostavbě


Pokud si chceme zahrát na designéry sami, bude zapotřebí sednout si v klidu nad plán jednotlivých místností a popřemýšlet, jaká činnost bude v dané místnosti převažovat. Příjemnou pohodu vytvoříme v každé místnosti vhodnou kombinací osvětlení centrálního, funkčního (pro práci v kuchyni, v pracovně a pro koupelnu) a osvětlení náladového.

DrevoaStavby.cz | Osvětlění v dřevostavbě klasický lustr v dřevostavbě

obr.: Na elektroinstalace v koupelně se kladou zvláštní požadavky, nic však nebrání tomu, abychom i sem umístili klasický lustr, byť častější bývá osazení stropního svítidla. Foto: Martin Zeman

Pokud neradi experimentujeme a nejsme si jisti svým vkusem, zvolíme sady svítidel, které výrobci nabízejí v jednotném designu. Svítidla by měla ladit, v jedné místnosti bychom neměli nevkusně míchat různé styly. V nízkých místnostech používáme nástropní svítidla, která se ale naopak v místnostech s vysokými stropy ztrácí a nepůsobí esteticky. Vysokou místnost opticky zaplní a sníží zavěšená svítidla.

DrevoaStavby.cz | Osvětlění v dřevostavbě stropní svítidlo

obr.: Osazení stropního svítidla. Foto: Martin Zeman

Novější variantou jsou zabudovaná a podhledová svítidla, která dostatečně osvětlí interiér, a přitom zůstávají nenápadná. V moderních domech se toto osvětlení upřednostňuje převážně v koupelnách a na toaletách, kde se zapouštějí LED diodová svítidla i do spár dlažeb a obkladů; je to velmi efektivní a zároveň úsporné řešení.

Se zabudovanými světly se můžeme setkat také v chodbách, šatnách, případně v ložnici či kuchyni. V prostorách roubenek a srubů je velmi netradiční použití lištových systémů. Obvykle se používají do komerčních prostor. Ovšem tyto systémy nám pomohou, pokud nechceme z různých důvodů příliš zasahovat do nosné dřevěné konstrukce.

DrevoaStavby.cz | Osvětlění v dřevostavbě chodba osvětlená LED pásky

obr.: Chodba osvětlená LED pásky působí velmi moderně a zároveň rozbíjí poněkud stísněný prostor. Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Osvětlění v dřevostavbě historizující lustr

obr.: Zařízení v rustikálním stylu doplňuje historizující lustr. Dříve to sice bývalo obvyklé, dnes už by nás však mohlo rušit přímé světlo ze žárovky při sezení u stolu, proto je třeba svítidlo buď umístit dostatečně vysoko nad stůl, nebo zvolit žárovky s mléčným sklem. Foto: Martin Zeman

Nezavrhujte lustr


Centrální svítidlo na strop patří, i když bude doplněno jinými druhy osvětlení. Využijeme ho hlavně při běžných činnostech, kdy potřebujeme osvítit co největší prostor, například při úklidu. Je vhodné také do tmavších místností, jako bývají předsíně nebo do kuchyně, kde také potřebujeme při práci co nejvíce světla.

DrevoaStavby.cz | Osvětlění v dřevostavbě lustr v masivní dřevostavbě

Foto: Martin Zeman

Pracovní plochu kuchyňské linky navíc běžně osvětlujeme trubicovými svítidly umístěnými pod horními skříňkami, méně vhodné jsou v tomto případě bodovky. Výrobci nabízejí možnost vytvářet paralelně zapojené sestavy po celé délce linky. Významnou roli světlo hraje také nad jídelním stolem, kde se rodina často schází. Nad stoly delšími než tři metry umísťujeme podélné svítidlo s několika zdroji světla.

DrevoaStavby.cz | Osvětlění v dřevostavbě výrazné osvětlení nad jídelním stolem

obr.: Fortelný stůl by měl být osvětlen i stejně výrazným svítidlem, které zajistí nejen bezproblémové stolování, ale třeba i dostatek světla pro deskové hry. Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Osvětlění v dřevostavbě osazení svítidel stejného typu

obr.: Vhodným řešením pro rovnoměrné osvětlení větší plochy je i osazení několika svítidel stejného typu. Foto: Martin Zeman

Centrální osvětlení použijeme v ložnici, která má úložný prostor, svítidla můžeme ale také instalovat přímo do skříní. Pokud máme v ložnici jen postel, nepotřebujeme zde hlavní světlo a už od vstupu můžeme ovládat svítidla u postele. Dotykové lampičky nám ušetří tápání ve tmě při hledání vypínače na kabelu nebo kostře lampy. Modernější svítidla umožňují volbu režimu mezi světlem rozptýleným, vhodným pro osvětlení místnosti, a čtecím, které nesvítí do očí a dobře se při něm čte nebo pracuje.

DrevoaStavby.cz | Osvětlění v dřevostavbě designové osvětlení

obr.: Výrobci nabízejí celé série svítidel ve stejném designu, takže vybrat si lze například lustr, nástěnné světlo či stojací lampu. Foto: Nedgis

Na trhu jsou také speciální lampy, které samy upraví svou intenzitu v případě, že je zároveň zapnutý monitor počítače. Pokud se rozhodneme pro závěsný lustr v dětském pokoji, doporučují se nerozbitná stínidla tvořená papírovým lampiónem. Také v této místnosti nesmí chybět světlo u postele. Pro nejmenší děti, pro které znamená světlo pocit bezpečí, volíme svítidla s nízkým výkonem, jejichž svit je neruší při usínání nebo ve spánku.

DrevoaStavby.cz | Osvětlění v dřevostavbě stojací lampa

obr.: Dostatečně výkonná stojací lampa zvládne dodat dostatek světla do celého prostoru. Foto: Martin Zeman

Co zvýrazní kresbu dřeva


Široké uplatnění nacházejí v obytných prostorech nástěnná svítidla, a to především jako doplněk stropních světel. Vytvářejí intimní atmosféru a stylově dokreslují interiér. Pro tyto účely jsou vhodná různá bodová světla, malé reflektory, světla zapuštěná v policích nebo lišty lehce prosvětlující obrazy či výklenky ve stěnách. Jejich citlivým nasměrováním na dřevěnou stěnu, dosáhneme velmi příjemného efektu. Přesně to je ovšem oblast, ve které může zkušený architekt nebo designér interiéru velmi pomoci, zatímco amatér – domácí kutil může hodně uškodit.

Než začneme vybírat konkrétní osvětlení, je dobré poučit se také o existujících technologiích, abychom například věděli, jakou mají různé zdroje světla svítivost, jakou životnost, jak s nimi můžeme uspořit elektrickou energii. S tím by měl dokázat poradit každý jejich prodavač.

DrevoaStavby.cz | Osvětlění v dřevostavbě osvětlení schodiště LED pásky

obr.: Osvětlení schodiště LED pásky je oblíbenou a často využívanou alternativou pro klasické stropní svítidlo. Foto: Martin Zeman


drevostavby-sruby-a-roubenky-2022-01-mega-menu

Tento článek vyšel v časopisu sruby&ROUBENKY 1/2022

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 85 Kč

koupit časopis

 

SaR 1-2022
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop