Barvy v interiéru aneb proč se nebát experimentovat

Barvy v interiéru aneb proč se nebát experimentovat

Lucie Němcová | Neděle, 23. duben 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Fenoménem moderních interiérů se v posledních letech stala paleta neutrálních barev. Sázíme na jistotu, protože nevtíravé tóny se tak snadno neokoukají. Ale je to opravdu tak? Možná je na čase pozvat do našich životů i domovů potenciál a šťavnatost celé barevné palety.

Konzervativní přístup k barevnosti jistě nese své ovoce. Přináší zklidnění a harmonii, neboť s bílou, šedou nebo béžovou nelze z pohledu barevných kombinací téměř nic zkazit. Chybí však krůček k tomu, aby se interiér stal příliš nudným, sterilním, bez života a pocitové stimulace. Barvy mají moc posouvat naše vnímání a prožívání různými směry. Přinášet impulzy inspirace, radosti a změny. Prokazatelně působí na náš mozek. Proč tedy nevnést do životního prostoru trošku více hravosti, tvořivosti a jedinečné atmosféry?

Všeobecně platí, že každá výrazná barva bude spíše stimulující, přestože některé barvy mají přímo v „popisu práce“ navození klidu (například modrá nebo zelená). S velkou barevnou sytostí je tedy lepší zacházet opatrně. Pokud se raději držíte při zemi, na větších plochách můžete sytost ubrat a sáhnout spíše po pastelových tónech, zatímco na menších plochách na intenzitě přidat. Navíc i mezi neutrálními barvami najdete spoustu velmi neotřelých tónů, které vystupují z řady a přinesou do životního prostoru originalitu a svěží energii.

Volba barev je velmi osobní a individuální záležitostí. Nenechte se zmást názory ostatních a současnými trendy. Pohled zkušenějších ovšem může vnést do rozhodování jasnost. Konzultací s odborníkem nic nezkazíte, stejně jako ponorem do teorie barev nebo barevné psychologie.

Otázky pro odborníka

Které kroky vedou k výběru vhodné barvy do interiéru?

Pokud se jedná o privátní bydlení, hlavním vodítkem jsou preference klienta. V některých případech je to o vylučovací metodě, kdy klient neví přesně jakou barvu a současně některé barvy rovnou vylučuje, protože je nemá rád. Tímto způsobem se dostaneme ke konkrétní barvě, a pak k přesnému odstínu.
Dalším faktorem je pak velikost a členitost interiéru, výška stropu, velikost oken, jejich směrování a samozřejmě i přísun denního světla. Důležitou roli hraje celkový styl, do kterého se interiér ladí. Při konkrétní volbě nepoužívám barevné kruhy ani jiné pomůcky, ale jen vzorkovník a při konzultaci nebo návrhu dám na pocit.

Jak vybrat správný odstín, abychom předešli vymalování nevhodnou barvou a museli celý proces opakovat?

To je dobrá otázka, protože neexistuje žádný přesný návod, jak postupovat. Barvy jsou dost o emocích, takže co se líbí jednomu, může být pro druhého zcela nepřijatelné. Je třeba mít dobrou prostorovou představivost a nepřehnat to s kombinacemi. Čeští klienti jsou dost konzervativní, a když někteří touží po výraznější barvě, při finálním výběru často sáhnou ze strachu po světlém odstínu a pak je to zklame. Tady bych vybídla k odvaze.

DrevoaStavby.cz - Barvy v interieruDrevoaStavby.cz - Barvy v interieru

 

Čím se liší zacházení s výraznějšími barvami na rozdíl od neutrálních či pastelových?

Čím je barva sytější, tím přitahuje více pozornosti. Čím je barva tmavší, tím méně odráží světla. Zde právě hraje roli velikost prostoru a velikost plochy, která má být barvená. V případě menších tmavších místností volit světlejší barvy na velké plochy a ty syté použít spíše na akcenty – tedy doplňky. Neznamená to ale, že do malé místnosti nemůžete dát výraznou barvu. Když to bude uživateli „dělat dobře“, je to správná volba. Zde bych ještě zmínila, že velkým trendem je kombinování výrazných a pastelových barev, které nebylo dříve vůbec k vidění.

DrevoaStavby.cz - Barvy v interieru
obr.: Zvolit jednu barvu jako ikonu daného prostoru obklopenou neutrálním okolím je také řešení, které bude ladit. Musíme však počítat s tím, že barevná plocha na sebe bude strhávat veškerou pozornost.
Foto Le bon design

Je vůbec rozumné pracovat s pestrou barevností, když se může rychle okoukat? Převážně panuje trend neutrálních barev a barevných doplňků, které jdou snadno měnit. Co si o něm myslíte? Proč se Češi obecně barev tak bojí?

Každému se může „okoukat“ něco jiného. Pro někoho je třeba frustrující mít kolem sebe jen šedou či béžovou barvu. Současný trend ze zahraničí není o neutrálech, ale hlavně o výraznějších barvách. Je to reakce na Covid pandemii, kdy byli lidé zavření doma a dost pod tlakem. Potřebují teď dodat energii a dobrou náladu, a to barvy umí.
Proč se Češi bojí barev přesně nevím. Řada výrobců materiálů do interiéru mi potvrzuje, že u nás je to s barvami nejhorší. Na Slovensku, v Polsku, Maďarsku jsou klienti mnohem odvážnější. Nechci být ale jen pesimistická. Vidím poslední dobou trochu změnu a více pestré interiéry, například se objevuje mnohem více barevných kuchyní než dříve.

DrevoaStavby.cz - Barvy v interieruDrevoaStavby.cz - Barvy v interieru

 

Jaké místnosti či konkrétní prvky interiéru jsou potenciálně vhodnější pro hru s větší barevností?

Hodně záleží na konceptu interiéru a představě budoucího uživatele. Výmalba je sice jednoduše obměnitelná, ale je to zase velká plocha. Pracovat se dá i s tapetami nebo sestavou doplňků, kdy jsou pestřejší například kusové koberce, dekorativní polštáře, závěsy... To ale neznamená, že barevná koupelna nebo kuchyňská linka je špatně. Já mám v projektu nejraději, když se barvy prolínají například od vstupní části, přes chodbu až po kuchyni a obývací pokoj. Vše se pak opticky propojí.

DrevoaStavby.cz - Barvy v interieru
obr.: Proč se barevně nevyřádit v utilitárních místnostech, kde většinou jen procházíme. Foto Michal Protivanský, Návrh interiéru Iva Bastlová

Na co bychom si při kombinování barev (zejména těch výrazných) měli dát pozor?

Doporučuji si vždy udělat barevnici. Dát si k sobě všechny materiály, které se v interiéru objevují, a k nim přidávat barvy. Pokud máte trochu citu, z reálných vzorků poznáte, kdy už je toho moc. Totéž platí o dekorech. Čím více je výrazných dekorů, tím méně pestrých barev je dobré doplnit. Prostě hledat harmonii, ale ta je pro každého jiná.

DrevoaStavby.cz - Barvy v interieru
obr.: V moci některých barev je doslova rozzářit a energeticky nabít místo, kde se vyskytují. Sladění všech prvků do harmonické palety je pro dobré finální vyznění klíčové. Foto Max Vakhtbovych

Jak postupovat při návrhu interiéru – které prvky a jejich barevnost určit jako první, které jsou nejdůležitější? A které pak až v dalších krocích jako doplňkové?

Já jsem zastánce definovat co nejvíce materiálů a barev najednou, aby to k sobě vše ladilo. Není třeba hned na začátku řešit barvu květináče nebo vázy, ale mít představu, zda se výrazné barvy objeví spíše na doplňcích nebo v ploše. A když na obojím, zda mají ladit nebo být v kontrastu. Podle mě vede postupné přidávání barev a materiálů k jejich celkovému nesouladu. (Pokud tedy nejdeme cestou šedá a bílá).

DrevoaStavby.cz - Barvy v interieru
obr.: Neuvažujte pouze o jednom pokoji, ale o kontextu celého domova. Úplně odlišné barevné a stylové řešení může narušit celistvost životního prostoru a příjemný pocit z něj, zatímco určité stylové sjednocení a návaznosti mohou celkový výsledek pozvednout.
Foto Le bon desig

ing-iva-bastlova-interierova-designerka
Ing. Iva Bastlová DiS.
designérka a color specialistka


Barvy ovlivňují hormonální systém a celkový pocit. Můžeme jimi snáze navodit atmosféru, kterou doma potřebujeme. Skvělou inspirací pro funkční barevné palety najdeme v přírodě.


7 kroků, jak dovedně použít barvy v interiéru

  • Než zvolíte barevnou paletu, pozorujte světelné podmínky prostoru v průběhu dne. Jakou náladu a energii potřebuji doplnit? Potřebuje místnost projasnit, zahřát, či naopak trošku ochladit? Aktivizovat nebo navodit klid?
  • Hůře obměnitelné povrchy (podlahu, dveře, okna) ponechte v neutrálních odstínech a experimentujte na stěnách formou výmalby nebo tapety, případně nábytku a doplňcích.
  • Pokud jsou syté odstíny příliš, zkuste jemnější pastelové tóny.
  • Odvážnější a plné odstíny barev můžete využít na menších plochách – obrazy, vázy, polštáře, přehozy, taburety, kusové koberce, ale třeba i umyvadlo nebo pohovku.
  • Když necháte celým interiérem propisovat jednu hlavní barevnou paletu, dojde k jeho propojení a celistvosti.
  • Bezpečnou metodou barevného kombinování je tón v tónu, tedy různá intenzita jedné vybrané barvy.
  • Dynamiku do prostoru přinášejí kontrasty a doplňkové barvy (opačně postavené na barevném kruhu). Vzájemně se zvýrazňují a vnesou do místnosti šmrnc.
  • Čím větší plocha a podíl v místnosti, tím výraznější barva bude. Tmavší odstíny pohltí více světa, syté a jasné barvy mohou být až nepříjemně rušivé. Vybírejte tedy nejen oblíbenou barvu, ale také uzpůsobte sytost velikosti plochy.
  • Světlé barvy opticky zvětšují prostor, zatímco tmavší zmenšují. Teplé odstíny barev spíše aktivují, zatímco studené zklidňují.

DaS 2 2023_komplet final low -1_page-0001

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 2/2023

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop