Tisk
Doba poctivých skříní nepominula, vyjímají se dobře v dřevostavbě

Doba poctivých skříní nepominula, vyjímají se dobře v dřevostavbě

Úterý, 20. prosinec 2011 |

Přidat na Seznam.cz Zdá se vám, že dřevěné skříně skoro definitivně vyšly z módy? A že je nahradila jednolitá stěna skříně vestavné? Není tomu tak úplně. Originály dřevěných skříní i jejich novodobé kopie se vracejí v zajímavých retro podobách, s patinou a fortelem řemeslnické práce. Své místo nacházejí v dřevostavbách, jejichž majitelé vyhledávají přírodní materiál i v interiéru. Předobrazem skříní jsou přitom nikoliv staré zámecké skříně, ale poctivé vesnické dubové almary.

Kazetové skříně v novém pojetí

zearmoirearts_crafts_armoire_detailK působivému efektu stačí jediný geometrický tvar na dveřích skříně: obdélníky různé velikosti a různých poměrů stran. A neobyčejný kus nábytku – skříň s kazetovými dveřmi – je na světě. Tyto skříně nejsou tak obsáhlé a tak dokonale vnitřně uspořádané jako moderní vestavné velkoplošné skříně, mají však kouzlo a v interiéru vytvářejí docela jinou atmosféru. (A ruku na srdce: kdo zálibně ulpí okem na vestavné skříni?) Zatímco zabudovaná skříň vyplňuje hluchá místa v místnostech, schovává se někam do předsíně nebo pod schody, skříně potřebují viditelné místo a kolem sebe prostor.

Patinované solitéry zdobí prostor

armoire.11jpgarmoireStaré dřevěné skříně jsou půvabné ve svým malých nepravidelnostech, což je znamením ruční práce. Objevuje se na nich patinování a jiné techniky umělého zestárnutí, třeba vymývaný, mramorový nebo kartáčovaný efekt, které se docilují spojováním dvou nebo tří barev. Vybírat se může mezi nákladnými skříněmi z dubového nebo bukového dřeva, levnějšími smrkovými skříněmi i moderními kusy ve vysokém laku nebo s dýhou z vzácného dřeva. Všechny při různosti materiálů spojuje opět motiv kazety na dveřích. Šikovní domácí kutilové si přitom ty nejoriginálnějí skříně vyrobí ze starých kazetových dveří; barevně je pak dokončí lazurováním nebo voskováním.

Vaše komentáře (9)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Nábytek a doplňky”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop