Tisk
Nechcete se posadit? Co třeba na originální stoličku!

Nechcete se posadit? Co třeba na originální stoličku!

Dagmar Šimonová | Neděle, 28. říjen 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Dílo německé designérky Meike Harde zaujme na první pohled. Člověk se musí zamyslet, na co se vlastně podivně zmačkaný kus nábytku má použít. Druhý pohled už odhalí více. Kolekce jménem Zieharsofika je složená z různě velikých lavic a stoliček a podle slov své tvůrkyně má demonstrovat krásu nařasené drapérie.

Čalouníci nutí látku chovat se proti své přirozenosti

zieharsofika-furniture-collection-10Mladá designérka (promovala v roce 2011) se pozastavila nad tím, jakým způsobem vlastně moderní nábytek vzniká. Švy, záhyby i zvrásnění čalouněné látky je nežádoucím jevem, kterého se snaží všichni výrobci vyvarovat, popřípadě ho umně maskovat komplikovanější konstrukcí dřevěné části. Tkanina, ze které je polstrování vyrobeno, je tak nucena vzepřít se svému přirozenému chování a vytvořit bezchybný povrch, hladký jako kůže.

zieharsofika-furniture-collection-3zieharsofika-furniture-collection-2zieharsofika-furniture-collection-7

 


Vrásy a záhyby jako hlavní motiv uměleckého díla

zieharsofika-furniture-collection-11Meike Harde tak udělala z přirozené vlastnosti drapérie, tedy z jejího vlnění a vrásnění hlavní motiv své kolekce nábytku. Přehodnotila běžné čalounické techniky a ke svému výtvoru se postavila skutečně kreativně. Klasickou molitanovou podložku, tvořenou dlouhým obdélníkem, ukryla do různobarevných potahů a pak pomocí vrstvení, mačkání a tlustých gum vytvořila originální tvary.

Jednoduchá a levná výroba hraje prim

zieharsofika-furniture-collection-4zieharsofika-furniture-collection-9zieharsofika-furniture-collection-12


zieharsofika-furniture-collection-5
Designérka chtěla vytvořit kus nábytku, který bude umělecky hodnotný a přitom jeho výrobní cena nebude nijak vysoká. Polštáře jsou ke klasické dřevěné konstrukci připevněné pouze elastickými gumičkami a tak je možné je při případném opotřebení bez problému vyměnit– eliminace trvalého čalounění sníží náklady na minimum.

Vaše komentáře (4)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Nábytek a doplňky”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop