Časopis DŘEVO&stavby 4/2016
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 4/2016
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 50 Kč
Objednat časopis
Tisk
Kolik životů má nábytek

Kolik životů má nábytek

Lucie Němcová | Čtvrtek, 26. leden 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Kvalitní interiérové kousky, které mají duši a poctivě odsloužily svému majiteli, nemusí skončit v zapomnění, i přestože s nimi žilo několik generací a je na nich znát zub času. Řemeslná poctivost a dobrý materiál je nese časem bez hlubokých šrámů. Pokud se navíc najde nadšenec a milovník jejich nenahraditelné esence, nový život v novém těle je na spadnutí.

Co stálo na počátku? Garáž plná starého nábytku Roberta Dvořáka a umné ruce Lukáše Waltera. A hlavně pocit, že je třeba vrátit opuštěnému nábytku noblesu, dát jeho zapomenuté duši nové tělo, nechat jej znovu působit, ovšem v jiném kontextu a moderní době. Vznikla tedy nová značka designového nábytku Lukas&Robertson, psal se rok 2013. Jednotlivé kusy znovuožívají v dílně Lukáše a Roberta. Svoje základní místo zde mají tradiční techniky a precizní řemeslné provedení. V konečném produktu se snoubí klasické i moderní materiály. Každý kousek, který opouští dílnu, je originál a bude patřit pouze jednomu majiteli.

barovystolek Jello2kolebka Macek1kresla JackieEmerson1


Jakými fázemi nábytek projde, než vznikne finální produkt?
Jakmile se dostane do dílny, sedíme u něj, omotáváme jej nápady, hovoříme a skicujeme, jakmile má koncepce konkrétní obrysy začne práce samotná. Prvním krokem je odstrojení a očista, odstranění starých materiálů a povrchů, pak následují činnosti související s opravou a restaurováním a závěrečnou fází je přidání nových designových prvků a finální povrchové úpravy.

kresla JanaPetr5skrinka Gustavstul Berlin1


Které dílo je vaše nejoblíbenější?
Každý z kousků má svůj vlastní příběh, unikátní směs historie, emocí a prožitků s nim spjatých, těžko vybrat ten nejoblíbenější. Nicméně specifické místo mezi ostatními má stůl Boženka, byl totiž naším prvním.

Kde získáváte inspiraci?
Uvnitř i kolem nás, v lidech, věcech, jejich příbězích, v našich zážitcích, snech a touhách. A samozřejmě v punku a pohádkách.

stul Bozenka1stul Libuse1my


Může vás oslovit klient i s vlastním kusem nábytku, nebo musí vybírat jen z dostupné nabídky?
Kromě volné tvorby se zabýváme i zakázkovou výrobou. Dostaneme‐li od klienta kus minulého nábytku a představu kam směřovat, nebo rovnou volnou ruku, připravíme návrh na jeho oživení. Ať je to židle, stůl, komoda či kredenc, najdeme řešení, kde se setkají představy klienta s naším pohledem na původní duši a její nové tělo. Naším cílem je dát starému kvalitnímu nábytku možnost vrátit se zpět do našich interiérů, vrátit mu roli důstojného společníka našich životů.

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Nábytek a doplňky”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop