Jak je to s použitím dřeva na citlivých místech v interiéru?

Jak je to s použitím dřeva na citlivých místech v interiéru?

Lucie Němcová | Čtvrtek, 07. červenec 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Patří tento jedinečný přírodní materiál i na vytížená, mechanicky namáhaná místa, kde je vlhko, teplo a přímý kontakt s vodou? Mohlo by se zdát, že určitě ne, odpověď ale není tak jednoduchá. Dřevo je totiž chameleon a superhrdina mezi materiály. Míra jeho adaptace je široká. A tak není mnoho překážek, které znamenají opravdovou stopku.

Použití dřeva v interiéru je tradiční, oblíbené a velmi rozšířené. Je-li uplatněno v obytném prostoru, je přirozeně lákavou nabídkou jej použít také v koupelnách a kuchyni. Interiér pak působí sjednoceně, navíc i do těchto více užitkových (a mnohdy chladnějších) prostor dřevo přináší svou hřejivou útulnost.

Odolnější podoba masivu


Nábytek a další masivní dřevěné zařizovací prvky jsou však v kuchyni a koupelně vystaveny náročnému provozu. V kuchyni na horní skříňky působí stoupající pára z vaření a spodní dvířka jsou značně zatížena mechanicky. V koupelně se všudypřítomné vlhkosti a páře po sprše či koupeli prakticky nedá uniknout. Ani v těchto citlivých místech se však dřeva nemusíme vzdávat.

„Dřevo je materiál, který přirozeně pracuje. Proto dnes pro nábytkové plochy není masiv používán ve stejné podobě, jako jsme ho znali dřív – tedy z jednoho kusu fošny či prkna. Aby dřevěná dvířka vydržela kdekoliv v interiéru a nekroutila se, je třeba zajistit protitah v rámci jejich skladby – pomocí slepení více vrstev dřeva, nebo rámovou konstrukcí s vyztuženou střední příčkou," vysvětluje Martin Dusík ze společnosti Trachea. Bezproblémové použití masivu v kuchyni či koupelně si však žádá víc. Dřevěný povrch musí být ošetřen olejovou či lakovanou vrstvou, která zamezí okamžitému proniknutí zvýšené vlhkosti (nikoliv vody) do struktury dvířek.

Chytrá ochrana dřeva


Dřevo můžeme ochránit i rozumných konceptem a rozmístěním nábytku, jak radí Petr Blažek z firmy Dřevojas: „V koupelně určitě nedoporučuji umísťovat nábytek z masivu blízko vany či sprchového koutu. Pokud lze uspořádání koupelny udělat tak, aby skříňka nenaléhala přímo na vanu, je to ideální řešení. Obecně by se v případě masivu mělo zamezit přímému a dlouhodobému styku s vodou, neboť se pořád jedná o přírodní materiál. Pokud se během běžného provozu dřevo vodou postříká a hned otře, nábytek to zvládne. Pokud by ale voda na masivní dřevěné desce delší dobu stála, časem se to na ní projeví. Dále je také potřeba počítat s tím, že měkké dřevo, jako například smrk, který patří mezi nejlevnější varianty, není tak mechanicky odolný. Lepší je použít dřevo tvrdé – dub nebo buk či jinou exotickou dřevinu, která je svým původem na vyšší vlhkost zvyklá." V místech s předpokladem vysoké vlhkosti a častého mechanického namáhání je často upřednostňována imitace přírodního dřeva, která je dnes na velmi vysoké úrovni a na první pohled ji od pravého dřeva téměř nelze rozeznat.

DrevoaStavby.cz Dřevo na citlivých místech (foliovaná dvířka z deskového materiálu)

obr.: Sázkou na jistotu z hlediska životnosti a odolnosti, jsou foliovaná dvířka z deskového materiálu na bázi dřeva. Například dvířka T.classic jsou dostupná v dekorech klasických dřevin, jako je dub či modřín, ale také těch méně tradičních, jako je akácie nebo jilm. Na věrohodnosti jim dodává realistická 3D struktura. Fólie navíc obepíná dvířka i na všech hranách, které jsou v důsledku toho přetažené beze spár a tudíž odolné vůči pronikání vlhkosti do dvířek. Foto se souhlasem: Trachea

Dřevěná okna v koupelně


Obstojí bez obav, stačí vybrat taková, které jsou proti působení vlhkosti dostatečně ošetřená. Dřevěná okna VEKRA NATURA mají kromě tří vrstev povrchové úpravy, která je chrání před vlivy vnějšího prostředí, navíc speciální membránový nástřik. Ten zabraňuje pronikání vlhkosti do dřevěného rámu okna a zároveň jí umožňuje, aby se rychle odpařila pryč.

DrevoaStavby.cz Dřevo na citlivých místech (dřevěná okna v koupelně)

Foto se souhlasem: VEKRA a.s.

Dřevěné rámečky pro vypínače


Doplnit koupelnu o drobné přírodní detaily lze i v podobě vypínačů. Dřevěné rámečky vypínačů a zásuvek DECENTE jsou vyráběny z MDF desky, na kterou jsou z obou stran tenkou vrstvou naneseny přírodní dýhy ve třech provedeních – dub, ořech a mahagon. Ošetření povrchu bezbarvým vodním lakem zabraňuje nasáknutí vody a následnému kroucení rámečků.

DrevoaStavby.cz Dřevo na citlivých místech (dřevěné rámečky pro vypínače)

Foto se souhlasem: OBZOR

Masivní nábytek versus vlhký provoz


Dopřát si jedinečný požitek z pravého dřeva v koupelně umožňuje koupelnový nábytek Invence, který je proti pronikání vlhkosti do struktury dřeva ošetřen unikátní vrstvou olejovosku. Umyvadlová skříňka je navíc ergonomicky tvarovaná, takže kopíruje lidskou postavu a zabraňuje tak nechtěnému otevření skříňky koleny.

DrevoaStavby.cz Dřevo na citlivých místech (masivní nábytek v koupelně)

Foto se souhlasem: Richter Interiéry

Dřevěná kuchyňská deska vyžaduje péči a teplotní stabilitu


Každé dřevo a zejména kuchyňská deska musí být ošetřena buď lněným olejem (ideálně lněným olejem lisovaným za studena) nebo olejem obsahující olejovosk. Deska z masivu vyžaduje vyšší péči nežli ostatní materiály. „Doporučujeme pravidelně impregnovat hlavně prostor kolem dřezu, kde dochází k nejvyššímu styku s vodou," radí Pavel Dohnal z firmy DESK-FORM.

„V případě myčky je zapotřebí ze spodní strany desky instalovat hliníkovou fólii kvůli páře po ukončení mycího cyklu." Každé dřevo časem trochu ztmavne díky ligninu, který je obsažen k každé dřevině. Masivní desky také není vhodné instalovat v objektech, kde v krátké době kolísá teplota a vlhkost. Dřevo potřebuje pro vnitřní temperaci čas (minimálně 24 hodin). Příkladem jsou rekreační objekty temperované v zimním období na nižší než pokojovou teplotu. „Pokud bude dřevěná deska dostávat velké teplotní šoky, může dojít k jejímu kroucení a v případě cinkované spárovky vést až k jejímu rozpadnutí," upozorňuje Pavel Dohnal.

DrevoaStavby.cz Dřevo na citlivých místech (dřevěná kuchyňská deska)

Foto se souhlasem: Cooke&Lewis

Klika s rukojetí z exotického dřeva


Dotek přírody v podobě dřevěné kliky umožňuje kování MIMOLIMIT, které vyniká vsazenou dřevěnou rukojetí do základového materiálu z masivní mosazi. Nejedná se však pouze o zdejší dřeviny. Nabízí třeba i exotické teakové dřevo, které hravě odolává náročným vlhkostním podmínkám koupelny a nevadí mu ani kontakt s vodou.

DrevoaStavby.cz Dřevo na citlivých místech (dřevěná klika)

Foto se souhlasem: Kliky M&T

Otázky pro odborníka


Jak jdou dohromady dřevo a koupelna?

Tahle představa obvykle vyvolává obavy. Voda, mokro a vlhko? Jak jde takové prostředí dohromady se dřevem? Někdy se ještě setkáváme s opatrností, zda dřevěná podlaha zvládne kuchyňský provoz, natož koupelnový. Ale rozhovory o vlastnostech dřeva, jeho  povrchových úpravách, testováním vzorků dřeva a vysvětlováním nad ukázkami již hotových koupelen, se nám tyto obavy daří s investory pomalu rozpouštět.

Navrhování dřeva do koupelny přichází obvykle na řadu poté, co se dřevem pracujeme již v interiéru. Klient je už s charakteristikami tohoto materiálu seznámen nebo s ním má zkušenosti. Takoví lidé preferuji přírodní materiály v interiéru obecně. Znamená to pak logicky, že se ani v koupelně nesníží k náhražkám. Přirozeně sem navrhujeme přírodní materiály minimálně na koupelnovém nábytku, abychom i nadále drželi stejný koncept interiéru podobně, jako bychom to udělali s kterýmkoli jiným materiálem. Případně lze uvažovat o dřevu jako alternativě podlahové dlažby.

Tři varianty přístupu při použití dřeva v koupelně:

  • volíme taková místa, kam se voda téměř nedostane (okenní parapety, vrchní skříňky – nad WC nebo zrcadlové nad umyvadlem);
  • vybereme takovou úpravu (lakování, olejování), která zvládne mírný nebo krátký kontakt s vodou (desky pod umyvadly, odkládací police na kosmetiku/zubní kartáčky);
  • sáhneme po výrobcích z exotických dřevin, které snesou i intenzivní kontakt s vodou.

Jsou místa, kam dřevo v koupelně může, a kam by vůbec nemělo?


Vlastně asi ne. Vždyť jsou k dostání i dřevěné vany. A to buď díky zalakovanému povrchu nebo exotickému dřevu, které lze tím pádem použít klidně i na podlaze ve sprše. Ale obecně když pracuji se dřevem (nejčastěji s dubem), vyhýbám se přímému kontaktu s vodou (ve sprše) nebo alespoň jejímu dlouhodobému stání na dřevě (voda na polici nebo desce pod umyvadly).

Existují dřeviny vhodnější pro koupelnu nežli jiné?


Řekla bych spíš odolnější než vhodnější. Materiál, který je určen do exteriéru (odolný vůči klimatickým podmínkám jako mráz, vítr a déšť), jako jsou těžké exotické dřeviny, určitě zvládne i použití v koupelně tam, kde by evropské dřeviny neobstály.

Jak ochránit dřevo v koupelně – na podlaze, na stěnách, na skříňkách či poblíž umyvadla?


Jako finální povrchovou úpravu dřeva volíme nejčastěji olejování nebo lakování. V případě nejvíce používaných evropských dřevin (dub, borovice, třešeň) je vhodnější uzavření povrchu dřeva lakem. Pozor, lak nemusí znamenat silnou zrcadlovou vrstvu, která vás pocitově totálně od dřeva oddělí. Můžete si vybrat stupeň matu/lesku a na nábytku pak lakování naopak může působit jako téměř neznatelný jemný matný film. A co se týče olejování, doporučuji si nechat v záloze vzorek oleje pro případné drobné opravy povrchu.

DrevoaStavby.cz Dřevo na citlivých místech (dřevo na podlaze)

obr.: Dřevo na podlaze či skříňkách, tedy místech, která nejsou přímo vystavena vodě, je v bezpečí. Foto se souhlasem: Richter Interiéry

Co bychom ještě určitě měli vědět o dřevě v koupelně?


Každopádně je vždy potřeba se nechat poučit výrobcem/ dodavatelem daného prvku a dodržovat jím doporučovanou údržbu a podmínky užívání, na které je vázaná záruka. A mít na mysli, že dřevo jako jedinečný přírodní prvek přináší do domů neopakovatelnou atmosféru, ale díky tomu s námi také přirozeně stárne, je zranitelné, reaguje na své okolí a jednou za čas si vyžádá naši péči.

Petra Richter Richter-Interiéry
Petra Richter
(foto) Richter-Interiéry

DaS 4-2022

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Nábytek a doplňky”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop