Jak si rozumí centrální vysavač se vzduchotěsností dřevostavby

Jak si rozumí centrální vysavač se vzduchotěsností dřevostavby

Redakce | Středa, 20. květen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

V souvislosti s požadovanou maximální vzduchotěsností nízkoenergetických a zejména pasivních dřevostaveb vybavených nuceným větráním s rekuperací tepla se občas vyskytnou pochybnosti o instalaci centrálního vysavače. Obavy pramení z možného vzniku podtlaku vyvolaného motorem vysavače, který vysávaný vzduch vyfukuje do exteriéru. Jak si ale vysvětlíme, jde o obavy liché.


Čistý a zdravý vzduch v dřevostavbě

Centrální vysavač pracuje podobně jako ten klasický, s tím rozdílem, že odvádí vysátý vzduch spolu s prachem, alergeny a roztoči mimo obytné prostory (například do garáže, nebo ještě lépe do venkovního prostředí).

Slouží k tomu potrubní rozvody vedené od jednotlivých vysavačových zásuvek až k vlastnímu motoru vysavače, který je umístěn v nebytovém prostoru, jako jsou garáž, sklep, komora, nebo technická místnost.

Centrální jednotka vzduch přefiltruje a vyfoukne do místnosti, kde je umístěna. V případě, že využijete možnosti výfuku vzduchu v technické místnosti nebo garáži, lze přidat na výfuk zvukový tlumič s HEPA filtrem, který je určen právě pro vnitřní výfuk vzduchu.

Druhou možností je vyfukovat přefiltrovaný vzduch zcela mimo interiér domu. Právě tato varianta vyvolává diskuze o údajné netěsnosti domu způsobené prostupem výfukového potrubí centrálního vysavače obvodovou stěnou.

Pokud si ale uvědomíme, že obálkou domu prochází například i výfuk digestoře, televizní či satelitní kabely nebo nasávání a výfuk nuceného větrání, zjistíme, že nejde ani tak o centrální vysavač, jako spíše o precizní práci stavební firmy při přípravě prostupu. Důležité je použít pro tyto účely určené těsnicí tmely a lepicí pásky, to už by ale mělo být dnes samozřejmostí.

Centralni-vysavac-Condovac-660-umisteni-ve-stene

obr: Vysavač je spojený s jednotlivými zásuvkovými vstupy jednoduchým potrubím, které zajišťuje v dřevostavbě odsávání prachu a nečistot od vysavačových zásuvek až k výkonné centrální vysavačové jednotce, která vše přefiltruje a vyčištěný vzduch vyfoukne mimo dům. Foto: HUSKY

Centralni-vysavac-Condovac-660-uskladneni

obr.: Vysavač lze zavěsit nebo zapustit na jakékoliv místo v dřevostavbě. Foto: HUSKY

Další argumenty k přemýšlení o vysavači do dřevostavby

  • Veškeré zásuvky jsou v době, kdy není vysavač v provozu, uzavřeny klapkou s těsněním, takže nijak neovlivňují rovnováhu tlaku ani únik tepla. Také výfukové potrubí má klapku, která je mimo provoz vysavače uzavřena.
  • Průtok vzduchu je u centrálního vysavače 3,5 m3 za minutu. Pro srovnání – digestoř má tuto hodnotu až padesátkrát vyšší a používáme ji častěji než vysavač.
  • Při každém otevření venkovních dveří nebo dokonce garážových vrat uteče mnohem více tepla.
  • Krbová kamna těsní mnohem hůře. Pokud v nich hoří oheň, musí být rekuperace ve zvláštním režimu.
  • Vysavač (obyčejný i centrální) používáme s ohledem na velikost domu zhruba hodinu týdně.
  • Centrální vysavač lze dodatečně namontovat i do hotové dřevostavby nebo bytu.

Centralni-vysavac-Condovac-660-luxovani-na-spatne-pristupnych-mistech

obr.: Do zásuvkových vstupů se zasune až devítimetrová hadice, která u středně velkých dřevostaveb uklidí z jednoho místa i celé patro, a to i včetně schodů a jiných pro přenosný vysavač hůře dostupných míst. Foto: HUSKY

Centralni-vysavac-Condovac-660-smeti

obr.: Praktickou a automatickou lopatku na smetí lze umístit v interiéru ke šterbině umístěné v soklu kuchyňské linky nebo skříně. Vše co se na lopatku nahrne pak skončí ve filtračním sáčku vysavače. Foto: HUSKY


drevoastavby-casopis-titulka-3-2020-200x238-tinified

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 3/2020

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

Komentář odborníka: Centrální vysavač v dřevostavbě a jeho výhody

Centrální vysavač pracuje na jednoduchém principu, jehož výsledkem je čistý a zdravý domov zbavený prachu a alergenů. Veškerý nasátý vzduch včetně nečistot a roztočů odvádí trubním rozvodem mimo obytné prostory. Nedochází tak k víření dosud nevysátého prachu, jako je tomu u mobilních vysavačů, což ulehčuje život nejen alergikům.

Zatímco hrubé nečistoty skončí ve sběrné nádobě vysavače, jemný prach včetně mikroskopických částic je po přefiltrování odveden mimo dům. Centrální jednotka se sběrnou nádobou je umístěna v garáži, technické místnosti nebo ve sklepě, kde nikoho neruší hlukem.

Stačí zasunout lehkou a ohebnou hadici do zásuvky ve stěně a vše je připraveno. Délka sací hadice obvykle umožňuje vysát celé podlaží najednou. Centrální vysavač je navíc možné doplnit o další vychytávky, z nichž nejoblíbenější je štěrbina/lopatka na smetí, v soklu kuchyňské linky: nečistoty k ní stačí namést, spustit ji nohou – a je uklizeno.

Praktická je také hadice schovaná ve zdi – stačí ji jen vytáhnout a po dokončení vysávání zase zasunout podtlakem zpět. U vybraných modelů vysavačů Husky navíc získává zákazník unikátní záruku 25 let na celý vysavač včetně motoru.

Ing-Jiri-Najman-Newag
Ing. Jiří Najman
Newag s.r.o. / HUSKY

Foto: HUSKY

DaS 3-2020
Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Ostatní”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop