Jaké funkce má vnitřní stínění oken a čím může obohatit náš interiér

Jaké funkce má vnitřní stínění oken a čím může obohatit náš interiér

Lucie Němcová | Úterý, 09. červen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Vnitřní stínění – jaké funkce skutečně naplňuje a pro jaký účel se hodí nejlépe? Čím může obohatit náš interiér a na co si dát pozor? Na to vše dnes najdeme odpovědi. A naší pozornosti neunikne ani další klíčový ochranný prvek, zejména pro bydlení v blízkosti přírody – sítě proti hmyzu.

Vnitřní stínění, přestože by se tak mohlo zdát podle jeho názvu, neslouží primárně k ochraně před sluncem a přehříváním interiéru. Za tímto účelem je lepší sáhnout po venkovní stínicí technice, jejíž efektivita je v tomto směru výrazně vyšší.

Stínění uvnitř našeho interiéru však může chránit zejména naše soukromí před pohledy zvenčí, regulovat množství a intenzitu světla pronikajícího do místnosti, vytvářet příjemnou atmosféru a plnit roli dekorativní a designovou. Může také pomoci omezit průnik UV paprsků a eliminovat tak opotřebení vybavení vyblednutím nebo zežloutnutím originálních barev.


1. Snadná instalace vnitřního stínění

Výhodou téměř všech typů vnitřního stínění je možnost nainstalovat jej téměř kdykoliv, tedy i po dokončení domu. V případě venkovního stínění je naproti tomu doporučeno myslet na přípravu již ve fázi hrubé stavby.

Pokud byste ovšem plánovali motorické ovládání, je potřeba v dodatečné montáži počítat s viditelným kabelem, lištou a dalšími náležitostmi. Vnitřní stínění se navíc motorickým ovládáním na rozdíl od venkovního poměrově hodně prodražuje. Většinou je aplikováno pouze ve verzi na ruční ovládání a jako doplněk stínění venkovního.

Komentář odborníka

V případě vnitřního stínění není potřeba na začátku stavby žádná zvláštní příprava. Vnitřní žaluzie se dají bez potíží namontovat na okno, do stropu či do špalety. Řešení máme i pro atypické tvary oken. Stejné podmínky platí také pro látkové systémy. Pokud ale zvažujete zaomítací exteriérové stínění z důvodu úspory energií a termoregulace, pak je potřeba počítat se stínicími prvky již ve fázi projektu.

Aneta-Parouliková- ISOTRA
Aneta Paroulíková
ISOTRA a.s.


2. Typy vnitřního stínění oken

Vnitřní žaluzie

patří mezi nejpoužívanější varianty vnitřního stínění. Hliníkové žaluzie plynule regulují množství světla v interiéru a chrání soukromí před pohledy sousedů. Hodí se téměř na jakýkoli typ okna. Lákají na svou cenovou dostupnost i jednoduchou údržbu. Všechny vnitřní žaluzie lze opatřit dětskou bezpečnostní pojistkou.

Climax vnitřní žaluzie_IDS (3)


Látkové rolety

můžeme díky bohatému výběru látek přesně nakombinovat s dalšími doplňky v místnosti. Obývacímu pokoji dodají útulnost, v dětském pokoji zase podpoří tvořivost. Existují také látkové rolety pro denní a noční použití zároveň, kde se střídají plné pruhy s průsvitnými – získáte tak částečné nebo úplné zastínění.

Pokud se plné a průsvitné pruhy střídají, světlo částečně proniká do interiéru, pokud na sebe plné pruhy na přední i zadní látce navazují, docílíte výraznějšího zastínění.

Climax látková roleta Varieta mini (24)

obr.: Látkové rolety (na okně vpředu) i japonské posuvné stěny (na okně vzadu) mohou být zhotoveny z materiálů s různou mírou propustnosti světla podle požadavků dané místnosti. Foto: Climax


Plisé

je skládaná látková žaluzie, kterou si můžeme představit jako „harmoniku". Plisé je elegantním a praktickým řešením pro stínění všech typů oken. Padne na jakýkoliv atypický tvar okna, se šikminou i obloukem. Plisé lze využít také pro stínění střešních oken a zimních zahrad.

Oproti klasické vnitřní žaluzii a látkové roletě lze plisé stahovat v obou směrech a můžete si tak vytvořit stínicí pruh libovolné výšky a třeba jen uprostřed okna. Intenzitu stínění si nastavíte současně stažením nebo vytažením horního a dolního profilu.

„Plisé je nenahraditelné pro široký výběr typů, barev i vzorů látek. Máme na výběr látky s různou propustností světla – transparentní, polotransparentní, zatemňující či zcela zatemňovací. Záleží, k jakým účelům chcete plisé využít.

V jednom okně lze kombinovat i dva odlišné typy látek – například pro denní a noční použití. V provedení den/noc se během dne budete kochat výhledem skrz vysoce transparentní tkaninu a v noci použijete druhou, neprůhlednou plisovanou látku, s níž si zajistíte dostatek zatemnění i soukromí," doplňuje zajímavé vlastnosti Filip Šimara z firmy Climax.

Climax plisé (13)


Japonské posuvné stěny

jsou moderním způsobem vnitřního stínění. Japonské stěny se skládají z látkových panelů a pojezdového profilu. V domácnostech s nimi bez problémů zastíníte velké prosklené plochy nebo vstupy na terasy a balkony. Hodí se také k rozdělení prostoru v domě nebo pokoji.

japonske-posuvne-steny

Foto: Dreamstime


Vertikální žaluzie

se skládají z volně visících látkových pruhů. Tyto látkové lamely jsou zavěšeny v horním pojezdovém profilu a částečně se překrývají. Vertikální žaluzie jsou vhodné pro francouzská okna, posuvné dveře nebo velké prosklené plochy, ale i pro zastínění šikmin, oken s rozdílnou výškou nebo pro balkon. Používají se nejen v domácnostech, ale často také v kancelářích nebo třeba nemocnicích.

vertikalni-zaluzie

Foto: Dreamstime

Komentář odborníka

Některé typy vnitřního stínění částečně chrání také před nahříváním podkrovních místností, avšak jako efektivní ochranu proti přehřívání je třeba zvolit předokenní doplňky – například venkovní markýzy (screenové rolety).

Krzysztof Wilhelm-FAKRO
Krzysztof Wilhelm
FAKRO CZECH s.r.o.


Rolety den a noc

Rolety „den a noc" nejsou tak rozšířené jako klasické žaluzie, přitom nabízejí elegantnější a plynulejší stínění. Jaké jsou jejich výhody? Princip rolet den a noc je jednoduchý – v jejich látce se střídají průhledné a neprůhledné pruhy a překrývají se dvě vrstvy, díky čemuž můžete plynule regulovat intenzitu světla a nastavovat různou míru jeho průchodnosti roletami.

Tento typ zastínění kombinuje funkci žaluzií i rolet a nabízí tak široké využití. Ovládat se dají jak ručně, tak elektricky. Na rozdíl od masivních předokenních rolet disponují jemnějším vzhledem. Dotvoří tak atmosféru domova a umožní citlivěji doplnit styl interiéru.

Látka může být polopropustná i při úplném zatažení a vytvořit tak uklidňující šero, nikoli úplnou tmu, což se může hodit například v dětském pokojíčku. Díky variabilitě materiálu rolet se také zvyšuje jejich bezpečnost – látky lze totiž vybírat také podle typu materiálu.

Ty s obsahem skelného vlákna jsou vhodné pro alergiky, látky se speciální povrchovou úpravou zase vytvoří bezpečnější pracovní, ale třeba i domácí prostředí, protože jsou nehořlavé. Velkou výhodou látkových rolet den a noc je jejich snadná instalace.

Montáž lze provést kamkoli – na stěnu, ke stropu nebo bez jakéhokoli vrtání přímo na rám okna.

Climax látková roleta Varieta Zebra (20)

obr.: Rolety "den a noc" pro snadnou změnu atmosféry i zastínění. Foto: Climax.

Fakro APF - plisovaná roleta (2)

obr.: Plisé rolety je možné pohodlně posunout do jakékoli části okna. Je-li manuální ovládání nepohodlné, existují i rolety s elektrickým ovládáním v bezdrátové verzi. Foto: Fakro

Komentář odborníka

Příprava ve fázi projektu je sice ideální, ale neobvyklá. Na začátku stavby většinou lidé nemají rozmyšleno, které vnitřní stínění domů chtějí. Často jej řeší až po nastěhování a zabydlení a ladí s nábytkem a celkovým vzhledem interiéru.

Pro bezproblémovou realizaci je potřeba si vybrat renomovanou firmu z oboru stínicí techniky se zkušenostmi a znalostmi. Mnoho lidí si myslí, že stínicí techniku si namontuje samo nebo se známým. Jenže nekvalitně provedená montáž může nejen poškodit výrobek a znemožnit jeho funkci, ale zároveň se i neblaze podepsat na vzhledu domu.

Stínicí techniku si většinou pořizujeme na mnoho let dopředu, proto doporučujeme obracet se na odborníky v oboru. Proškolení specialisté vám doporučí vhodný produkt, zajedou k vám domů na zaměření, pak nechají produkt vyrobit na míru, následně ho profesionálně namontují a nepřijdete ani o záruční a pozáruční servis.

Nekvalitní řešení se může projevit například selháním slabého komponentu, který může po čase prasknout, nebo svým poškozením dojde k ovlivnění správného fungování celého stínění.

Zejména laici nerozeznají, jestli jde o nekvalitní řešení, jelikož to většinou není pouze o samotném výrobku, ale právě zejména o profesionální montáži. Pro konkrétní případ je velmi důležité vybrat vždy vhodný produkt a následně ho i správně namontovat.

Filip-Simara-Climax
Filip Šimara
SERVIS CLIMAX a.s.


Sítě proti hmyzu

Sítě proti hmyzu jsou díky své široké nabídce a výrobě na míru vhodné do všech typů oken a dveří. Všechny se snadno montují a nebrání větrání ani výhledu. Překážkou není ani sladění barvy rámu sítě a okenních či dveřních rámů.

Jako výplň se používá kvalitní síťovina z poplastovaného sklolaminátového vlákna, které nepodléhá korozi a velmi dobře snáší teplotní rozdíly. Na výběr je také zesílená (do prostor, kde se pohybují děti a zvířata) či protipylová síťovina, kterou ocení především lidé s alergií.

Instalaci ochrany proti hmyzu není třeba nijak složitě a dopředu plánovat, existují různé druhy sítí, které se dají namontovat i bez jakýchkoli zásahů do rámu okna. Nicméně plánem včas dopředu nemůžeme nic zkazit, ale spíše získat.

Vybrat si můžeme od klasických pevných sítí proti hmyzu, rolovacích sítí nebo plisovaných sítí vhodných zejména pro dveřní otvory.

Climax plisé síť proti hmyzu (7)

obr.: Plisé síť CLIMAX je vyrobena z materiálu, který nepodléhá korozi, dobře snáší teplotní rozdíly a na okně je prakticky neviditelná. Před nechtěným otevíráním je síť opatřena magnetem. Otevírá se pomocí madla a umožňuje bezbariérový průchod ven. Foto: Climax


Typy sítí proti hmyzu

Jednotlivé typy sítí proti hmyzu mají své rozměrové limity. Záleží také na tom, kam chcete který typ použít. Pro okna se nejlépe hodí pevné nebo rolovací sítě. Pevné sítě lze z oken na zimu vyjmout a uskladnit. Usnadněno je tím i jejich čištění.

Větší svobodu použití poskytuje rolovací síť. Ta je uložena v horním boxu a je možné ji kdykoli stáhnout nebo vytáhnout, takže pak vůbec nebrání výhledu ven. Pro velkoformátová okna nebo vstupy na terasy a balkony je ideální posuvná síť, kterou lze instalovat až do šíře 3,4 metru.

Křídlo se sítí může být ukotveno buď v lištách (horní a spodní), kdy integrovaná kolečka zajišťují tichý a hladký chod, nebo je křídlo instalováno do uzavřeného rámu. V případě dvoukřídlé varianty rámu se obě křídla ovládají nezávisle na sobě.

Pro dveře můžete vybírat sítě klasické, rolovací nebo plisé. V případě plisé sítě se síťovina skládá ke straně a umožňuje pohodlný průchod dveřmi. V případě dveřní sítě jsou panty v rámu uchyceny šroubky a v nabídce jsou i panty samozavírací. Dveřní sítě se dají vyrobit také s praktickým průlezem pro psa či kočku.

Climax plisé síť proti hmyzu (6)

obr.: Síť proti hmyzu nemusí být nežádoucím vizuálním elementem, ale nenápadným schopným pomocníkem. Foto: Climax


Mohlo by vás zajímat...

Funknčí a krásná móda pro okna
DaS 3-2020

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Ostatní”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop