Funkční i krásná móda pro okna pozvedne váš interiér

Funkční i krásná móda pro okna pozvedne váš interiér

Lucie Němcová | Úterý, 28. leden 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Textilní žaluzie, rolety, závěsy nebo posuvné stěny jsou dalšími prvky interiéru, kde mohou látky naplňovat svůj potenciál a obohacovat prostor svou měkkostí, strukturou a zvukovým útlumem. Interiér umí sjednotit, zjemnit a zútulnit, nebo naopak dodat svěží barevný akcent. Není radno je podceňovat, umí být nejen pohledné na oko, ale stejně tak i praktické.

Interiérové textilní stínění spojuje estetiku a užitek. Ochrání před zvědavými pohledy z ulice nebo ostrými slunečními paprsky, umí zajistit úplnou tmu, když je třeba, a zároveň pozvedá interiér. Pro různé typy oken lze nalézt adekvátní typ zastínění odpovídajících parametrů a žádoucího vzhledu.

Při výběru stínicí techniky hraje roli fakt, zda je plánováno exteriérové stínění. Pokud ano, pak se v interiéru můžeme zabývat pouze estetikou. Pokud ne, pak je důležitá také funkční stránka stínicího prvku.

interier-textilni-roleta-citrusy-lemon-yellow-chevron-striped-roller-english-blinds

Obr.: Barevné oživení interiéru i funkční prvek – obojí mohou být textilní rolety. Foto: English Blinds

Druhy látkového stínění oken můžeme rozdělit do pěti základních kategorií:

  • vertikální žaluzie
  • látkové rolety
  • plisované žaluzie
  • japonské posuvné stěny
  • tradiční záclony a závěsy

Vertikální žaluzie

Jsou složeny ze svislých pruhů látky zavěšených v horním pojezdovém profilu. Částečně se překrývají a skvěle regulují přísun světla. Jsou vhodné do šikmin a pro okna s dvojí výškou, jako jsou například balkonové sestavy kombinující dveře i okno.

Látkové rolety

Existuje mnoho typů látkových rolet. Některé mohou být ovládané manuálně a některé motoricky pomocí dálkového ovládání. Na výběr máme nepřeberné množství látek (polopropustné, zcela zatemňující, nebo dvojí druh látky pro den a noc), s jejichž pomocí můžeme precizně dotvořit celkový dojem interiéru. Jsou funkčním i designovým prvkem.

interier-obyvaci-pokoj-stineni-latkove-rolety-isotra

Obr.: Vlastnosti látky určují celkovou atmosféru, kterou stínění do místnosti přináší. V tomto případě zůstává neutrální a propouští dovnitř měkké denní světlo. Foto: ISOTRA

interier-loznice-stineni-zatemnovaci-roleta-isotra

Obr.: Zatemňovací roleta v neutrálním odstínu pro klidnou ložnici. Foto: ISOTRA

Plisované žaluzie

Plisé je variabilní stínění, které se přizpůsobí každému tvaru okna či dveří. Dokonce i trojúhelníkům, půlkruhům nebo čtvrtkruhům. Montuje se často také jako stínění zimních zahrad.

Plisované žaluzie můžeme opatřit několika druhy ovládání – tyčí, provázkem, šňůrkou, madlem nebo motorem.

Vyrábí se také v provedení na noc a den – na jednom okně jsou pak dva typy látky, které lze stahovat dolů/nahoru či na střed, a tak lze nejen regulovat sluneční paprsky, ale i cíleně vytvářet náladu v interiéru.

interier-koupelna-plise-rolety-climax

Obr.: Plisé rolety nabízejí ovládání z obou stran a tím větší variabilitu používání. Foto: CLIMAX

interier-koupelna-stineni-plise-zaluzie-climax


drevoastavby-casopis-titulka-4-2019-200x238

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 4/2019

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 85 Kč

koupit časopis

 

Japonské posuvné stěny

Používají se k zastínění celé stěny s okenním otvorem a jsou vhodné také k rozdělení prostoru. Ovládat je můžete ručně nebo motoricky. Jednotlivé volně visící látkové panely různé šířky jsou zavěšeny v horním pojezdovém profilu, do něhož je možno umístit až 10 panelů o maximální šířce 150 centimetrů.

Japonská posuvná stěna se používá k zastínění oken či celé stěny s okenním otvorem a dokáže zakrýt plochu o velikosti až 22,4 metrů čtverečních.

interier-obyvaci-pokoj-stineni-japonske-steny-isotra

Obr.: Současná moderní architektura je ve znamení světla a velkých prosklených ploch. Velká okna, nejsou jen efektním prvkem, ale také funkční součástí interiéru. Aby neztratila své kouzlo, je vhodné je doplnit odpovídající stínicí technikou, která interiér zastíní, a přitom nelimituje kontakt s okolím. Takovýmto stíněním jsou japonské stěny vyrobené z látek záclonového typu. Foto: ISOTRA

interier-loznice-stineni-japonske-steny-isotra-verosafe

Zvláště v ložnici je důležité při výběru zvážit požadavek na zatemnění. Dbát bychom měli také na výběr tlumených odstínů barev, které navozují klidnou a útulnou atmosféru.

Tradiční záclony a závěsy

Nemůžeme opomenout u nás v minulosti tolik využívaný zastiňovací prvek a neodmyslitelnou součást interiéru. Za poslední desítky let ušly záclony a závěsy také dlouhou cestu - změnila se kvalita materiálů, údržba je díky jiným vlastnostem látek snazší a máme řadu způsobů elegantního a čistého zavěšení (například zapuštěná kolejnice do stropu). Jednoduchý prvek, který může s interiérem udělat divy.

interier-obyvaci-pokoj-stineni-zaclony-zavesy-missoni-home

Obr.: Záclony a závěsy mohou být nenápadným doplňkem, nebo naopak vizuální dominantou. V každém případě je důležité, aby si se zbytkem interiéru dobře rozuměly. Foto: MissoniHome

interier-obyvaci-pokoj-stineni-latkove-zavesy-geranium

Otázky pro odborníka

Jak se sortiment textilního interiérového stínění proměnil za řekněme posledních 20 let? Jaký je aktuální trend?

V případě interiérového stínění hraje největší roli design – záleží tedy, jestli dáváte přednost vnitřním žaluziím, látkovým roletám nebo plisé. Vnitřní žaluzie jsou na ústupu a trendem jsou látkové rolety a plisé. V případě plisé i látkových rolet můžete vybírat z velkého množství barev a typů látek s různou propustností světla.

Právě tyto dva druhy stínění můžete instalovat také na střešní okna. Výhodou plisé je, že se přizpůsobí každému tvaru okna, což látková roleta neumí. Rolety jdou stahovat jen seshora dolů, kdežto plisé můžeme vytahovat v obou směrech i zdola nahoru.

Čím se prozradí nekvalitní řešení a materiály? Poznáme je jako laici?

Nekvalitní řešení se projeví například selháním slabého komponentu, který může po čase prasknout, nebo svým poškozením dojde k ovlivnění správného fungování celého stínění.

Zejména laici nerozeznají, jestli jde o nekvalitní řešení, jelikož to většinou není pouze o samotném výrobku, ale právě i o správné montáži. Pro konkrétní případ je velmi důležité vybrat vždy vhodný produkt a následně ho i správně namontovat.

Vyžadují prvky nějaké náročnější kotvení?

Pokud plánujete v případě vnitřních látkových rolet a plisé motorické ovládání, je potřeba počítat s viditelným kabelem, lištou a podobně. Navíc vnitřní stínění se motorickým ovládáním na rozdíl od venkovního poměrově hodně prodražuje. Vnitřní stínění se dělá většinou na ruční ovládání a jako doplnění stínění venkovního. Příprava ve fázi projektu je ideální, ale neobvyklá.

Na zabudování svislých fasádních clon je dobré myslet už při plánování novostavby nebo před rekonstrukcí, aby bylo možné zahrnout stínicí prvky přímo do projektu. Výhodou svislých fasádních clon je, že není potřeba řešit zapuštění vodicích lišt – jelikož jsou subtilnější, nebo jsou na lanka.

Záleží, co od clon očekáváte a jakým způsobem je chcete ovládat. Nejjednodušší a nejlevnější variantou je ovládání pomocí spínače, kdy jeden spínač ovládá jeden motor. Motor může být mechanický nebo elektronický. V případě dálkového ovládání stačí ke každému motoru přivést 230 V.

Motorické ovládání je k výrobkům šetrnější, protože odstraňuje hrubou lidskou manipulaci. Pohon díky plynulému chodu snižuje namáhání jednotlivých částí a prodlužuje tak životnost.

Obvyklým strašákem je možná údržba. Vyžaduje od nás látková stínicí technika speciální péči?

Textilní stínění nevyžaduje speciální péči.Vnitřní látkové stínění se nejprve vysaje ručním vysavačem a poté látka umyje mýdlovým roztokem. Důležité je vyhnout se agresivním čisticím prostředkům. Látka se pak nechává uschnout ve stažené poloze.

Svislé fasádní clony můžeme omýt pomocí parního čističe nebo zahradní hadice (v případě exteriérových textilních clon) a opět můžeme využít mýdlového roztoku a vyhýbáme se agresivním čisticím prostředkům. Když clony dočistíme, opláchneme je čistou vodou a necháme ve stažené poloze volně uschnout.

Jak postupovat při výběru vhodných látkových stínicích prvků? Co by měl laik před samotnou koupí vědět?

Pro realizaci je třeba si vybrat renomovanou firmu se zkušenostmi a znalostmi. Mnoho lidí si myslí, že stínicí techniku si namontuje samo nebo „se sousedem". Není tomu tak. Nekvalitně provedená montáž může nejen poškodit výrobek a znemožnit jeho funkci, ale zároveň se i neblaze podepsat na vzhledu domu.

Stínicí techniku si většinou pořizujeme na mnoho let dopředu, proto doporučujeme obracet se na odborníky v oboru. Proškolení zaměstnanci vám doporučí vhodný produkt, zajedou k vám domů na zaměření, pak nechají produkt vyrobit na míru a následně ho profesionálně namontují.

Zákazníkům může v lepší orientaci na trhu pomoci certifikát Ověřená firma v oboru stínicí techniky, kterou společnostem uděluje Sdružení výrobců stínicí techniky (SVST). Hlavním smyslem přidělování certifikátu je ukázat, které firmy na českém trhu stínicí techniky splňují předpoklady pro to, být dobrým obchodním partnerem – poskytují kvalitní služby a výrobky, chovají se seriózně z hlediska platební morálky, plní podmínky certifikace výrobků a podobně.

filip-simara-climax
Filip Šimara
obchodní ředitel CLIMAX

interier-obyvaci-pokoj-stineni-japonske-steny-jemne-zaclony-climax

Obr.: Jednotlivé prvky je možné také kombinovat. Jemné záclony, které sjednocují celou stěnu s okny, doplňují barevné japonské stěny. Foto: CLIMAX

interier-koupelna-rolety-s-ochranou-do-vlhkeho-prostredi-climax

Obr.: Do koupelny můžete vybírat rolety s ochrannou úpravou do vlhkého prostředí. Foto: CLIMAX

interier-kuchyne-stineni-roleta-zaluzie

interier-stineni-latkove-rolety-climax


Mohlo by vás zajímat:

textiltni-tapety-interier-loznice-kvetinovy-vzor-scandinavian-designers-rabarber-detail
 
DaS 4-2019

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Nábytek a doplňky”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop