Dřeva v interiéru dřevostavby nesmí být příliš. Jaké další materiály tedy zvolit?

Dřeva v interiéru dřevostavby nesmí být příliš. Jaké další materiály tedy zvolit?

Redakce | Úterý, 04. květen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Majitelé srubů a roubenek nestojí při vybavování domu uprostřed holých rovných stěn, kde jejich rozhodování ovlivňuje jen dispoziční řešení místností. Mají kolem sebe už všude dřevo, kulaté či hraněné trámy, většinou i dřevěné podlahy, stropy, obklady, schodiště... Co k němu ladí, jaké další materiály, druhy dřeva a barvy, jak nepřehnat svůj vztah k tomuto přírodnímu materiálu?

Jednoduchost, čisté tvary, nesmrtelná bílá a návrat ke dřevu, tak můžeme vystihnout současný trend ovládající nábytkářský průmysl i mnohé tvůrce bytových doplňků. K tomu připojme použití kvalitních materiálů, precizní zpracování a důraz na detail a máme základní představu, čím bychom se měli řídit při zařizování interiéru, aby odpovídal modernímu směru. Pokud tedy vůbec chceme.

Proti vkusu žádný....


Při redakčních návštěvách jsme už viděli mnohé interiéry. Některé jsou ve svém dřevěném stylu dotažené do posledního detailu – majitelé mají dřevo rádi a cítí se v něm opravdu dobře. Pak jsou ti, kteří si sice užívají všech příznivých vlastností masivní dřevostavby, ale jak sami říkají, chtějí interiér od všudypřítomného dřeva odlehčit.

Do obytného prostoru zasadí alespoň jednu, většinou bílou sádrokartonovou či zděnou stěnu, na jejímž pozadí vynikne solitérní kus nábytku, nebo v některých prvcích interiéru (příčky, dveře, nábytek, doplňky) volí kombinace materiálů různého charakteru, například ocel, sklo, kámen...

V klasické dřevostavbě tak vzniká zajímavé propojení mezi tradičním materiálem a moderními trendy. Vkus každého z nás je příliš individuální a neradi do něj zasahují i někteří projektanti (nakonec vytváříme si domov sami pro sebe), úplně bychom se ale jejich přispění neměli vyhýbat.

Základní koncept interiérového řešení bývá součástí studie a projektové dokumentace kvůli stavební připravenosti dílčích detailů, které utvářejí finální formu interiéru, jako jsou například vestavěné úložné prostory, technologie – rozvody elektřiny, vytápění atd.

kulacova-stena-ve-srubu

obr.: Kvůli specifickým kuláčovým stěnám jsou sruby pro zařizování nejsložitější. Šalamounským řešením je oprostit se od venkovského či retro stylu, který v tomto případě většinou nefunguje, a vsadit na moderní řešení. Foto: Martin Zeman

Klíčové detaily v interiéru
 

V interiérech vládne módní dřevo


Nábytek z masivu je stálicí nejen v dřevěných stavbách, ale i na trhu. Do srubů a roubenek nabízejí některé truhlářské firmy originální židle, stoly, skříně a postele na zakázku. Z kulatiny do srubů (srubový nábytek), z hranolů do roubenek (jako selský nábytek).

Zvolíme-li tak zvaný rustikální nábytek z běžné prodejní sítě, opět získáme velmi odolné vybavení, které nám při běžném užívání vydrží i několik generací. Samozřejmě za vyšší pořizovací cenu. Moderní jsou speciální úpravy, kterými výrobci docilují vzhledu starých časů – ať už se jedná o metodu voskování, drásání (kartáčování) povrchů či jiný způsob vytvoření patiny.

Obecně v interiéru není vhodné kombinovat příliš mnoho druhů dřev, ideálně ne více než dva. Pokud samotná stavba už několik druhů obsahuje, měli bychom pro nábytek zvolit jeden z nich.

Viditelnou bolestí trpí interiéry, které majitelé zařizují v době, kdy už jsou samotnou stavbou finančně vyčerpáni. V takovém případě je lepší počkat, protože není vhodné umístit jakoukoliv imitaci vedle přírodního materiálu. Laciné napodobeniny jsou rozpoznatelné, snadněji se poškodí a mají kratší životnost. Navíc pokud si časem pořídíme kvalitní unikátní kousek, budeme z něj mít mnohem větší radost!

Největší problém z hlediska formální vyváženosti nebo pravdivosti materiálu je kombinace například plastových oken v dřevostavbě nebo kachlíková koupelna ve srubu. Tento problém lze řešit několika způsoby, avšak žádný z nich není konvenční, je tedy finančně nákladnější – například obložit stěny dřevinami, které dobře odolávají vlhkosti, jako je třeba teak, nebo provést hydrofobní (voděodolné) úpravy povrchů.

ucelenost-nabytku-v-masivni-drevostavbe

obr.: Dřeva by nemělo být v masivní dřevostavbě mnoho, a když už, měly by jednotlivé druhy tvořit ucelené soubory. V tomto případě jsou stůl, sedací lavice i židle od jednoho truhláře. Foto: Martin Zeman

pokoj-jednotlive-kusy-nabytku

obr.: Zvolíme-li jednotlivé kusy nábytku z téže výrobní řady a nepřeženeme to s jejich množstvím, dokáže se mobiliář z nábytkových domů až překvapivě snadno sžít s interiérem masivní dřevostavby. Foto: Martin Zeman

interie-v-masivni-drevostavbe

Foto: Martin Zeman

Nábytek do srubu nebo roubenky
 

Dřevo odlehčuje kov, sklo a bílá barva


Útulnost interiéru nevylučuje kombinace robustnějších kusů z masivu s lehčím nábytkem z kovu a skla. Použité materiály a jejich styl je vhodné v prostoru opakovat, abychom dosáhli sladěného jednotného celku. To se týká nábytku, doplňků a samozřejmě i osvětlení.

V obytném prostoru necháme vyniknout jednomu dominantnímu prvku, ať už se jedná o sedací soupravu, jídelní stůl, příborník či unikátní komodu, ostatní součásti interiéru by měly být méně nápadné, aby místnost nepůsobila přeplněně.

Před dojmem přílišného množství dřeva v srubových stavbách nám může hodně pomoci u designérů v poslední době dominující bílá barva, na stěnách i nábytku. Proč? Je inertní, nevýrazná a aktivitu v interiéru přenechává jiným barevným prvkům. Zároveň prosvětlí zvláště menší kuchyně nebo předsíně, oblíbená je v ložnicích.

Stejně tak stěny prostoru výrazně promění užití dalšího materiálu například kamene, na obkladu krbu nebo v jiné části interiéru. Podle zásady ´forma následuje funkci´ je účelné vytvářet jednoduše čitelný a formálně čistý prostor.

Ten následně může sloužit k umístění i jakýchkoliv solitérů (truhly od babičky) a nedochází při tom k rozporu mezi interiérem a případným solitérem. Dnešní vývoj interiérového designu má příchuť postmoderny, to znamená, že návrat ke klasickým dřevěným stavbám v kombinaci se současnými formami není v žádném rozporu.

moderni-interier-roubenky

obr.: Příklad moderně laděného interiéru ve stejně moderně řešené roubené stavbě. Majitelé se vhodně nesnažili ladit výběr nábytku podle odstínu konstrukčního dřeva, ale zvolili jasný kontrast. Foto: Martin Zeman

bila-sedaci-souprava-hlavni-kus-v-interieru

obr.: Ačkoliv je sedačka poměrně masivním prvkem obytného prostoru, její bílá barva celkový dojem významně odlehčuje. Foto: Martin Zeman


casopis-sruby-roubenky-2-2021-titulka-200x238-tinified

Tento článek vyšel v časopisu sruby&ROUBENKY 2/2021

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 69 Kč

koupit časopis

 

SaR 2-2021
Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Podlahy a povrchy”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop