Pohodlí a čistý vzduch aneb vytírat, nebo vysávat?

Pohodlí a čistý vzduch aneb vytírat, nebo vysávat?

Dana Jakoubková | Pátek, 25. březen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Mysleli jste si, že už víte o centrálním vysavači všechno? Kdepak; široká škála mylných představ o nákladech, instalaci a účinnosti často zastírá jeho obrovské výhody. Jednou z nejpůsobivějších je schopnost zlepšit kvalitu vnitřního vzduchu. Centrální vysavač totiž dokáže nejen účinně odstraňovat nečistoty a prach, ale i zoufalství mnoha alergiků.

Jak je na tom centrální vysavač v porovnání s výkonnými přenosnými zařízeními?

Když se po vysávání tradičním vysavačem podíváte proti světlu, můžete vidět poletující prachové částice. S až pětinásobně vyšším výkonem, a tedy i rychlostí odvede centrální vysavač 100 % všech nečistot i alergenů mimo obytné prostory.

Co dělá centrální systém tak výkonným?

Je to odolný průmyslový motor s příkonem kolem 1800 W. Pokud by měl přenosný vysavač srovnatelný motor, určitě byste ho nechtěli přenášet po domě; tak by byl těžký. Genialita centrálního vysavače není jen v tom, že odvádí odsáté nečistoty mimo dům nebo do kanalizace, ale i v jeho stacionárním umístění, bez nutnosti přenášení. Přenáší se pouze lehká hadice.

Jak hlučný je centrální vysavač?

Tím, že je jednotka centrálního vysavače umístěná v technické místnosti, garáží nebo jiném nebytovém prostoru, tak hlučnost vysavače není za několika dveřmi slyšet.

Lze použít centrální vysavač i jinak než na koberce?

Centrální vysavač nabízí širokou škálu nástavců a příslušenství pro všechny typy koberců a podlahových krytin jako dřevo, dlaždice, mramor či vinyl. Lze jej také použít k čištění čalounění, závěsů, lišt, stropních ventilátorů, stínidel i svítidel.

Má vysavač plný výkon i v nejvzdálenějších koutech domu?

Ano. Centrální vysavač je uzavřený systém, jehož trvalá čisticí síla zajistí konzistentní úroveň sacího výkonu a průtoku vzduchu v každé části domu.

Musím mít v každé místnosti vstupní ventil pro hadici?

Vzhledem k tomu, že hadice, která je dodávána s většinou systémů, je dlouhá devět metrů, budou pro dům do 250 m2 dostačující tři strategicky umístěné zásuvky / vstupní ventily.

Drevoastavby.cz | Princip centrálního vysavače HUSKY.cz

 

Foto: HUSKY CZ

Většina podlah v domě je hladká, proč bych tedy potřebovala centrální vysavač?

Protože jednoduše spoustu nečistot nedokážete odpovídajícím způsobem zamést koštětem ani vytřít. Nepomůže vám dokonce ani Cimrmanův smeták k vymetání rohů nebo super vynález zvaný koštěp. Speciálně navržené nástavce pro hladké povrchy odsají nečistoty dokonale, čímž se eliminuje recirkulace prachu, alergenů i pachů zpět do již uklizených prostor.

Mám vysavač s HEPA filtrem. Potřebuji centrální vysavač?

HEPA (High Efficiency Particulate Arrestance) je technická definice k filtru, který je schopen zachytit mikroskopické částečky prachu, pylu, cigaretového kouře, výkalů roztočů, plísní... ze vzduchu, kterým prochází, o průměru 0,3 mikronů nebo větším, a to alespoň z 99,97 %. V přenosném vysavači je zpravidla úplně posledním filtrem v pořadí, protože zachytává ty nejjemnější částice, které propustil sáček a předchozí filtry.

Aby filtr dobře fungoval, musí mít vysavač kvalitní předfiltry i sáček a těsnou vzduchovou cestu. V opačném případě se zanese, jeho účinnost se sníží a spotřeba energie zvýší. Kromě ne právě hygienického čištění či výměny filtru nemá HEPA filtr ani vysokou životnost; výrobci udávají šest měsíců až rok. Žádný filtr ale nenahradí hlavní funkci centrálního vysavače – odvod nasátého vzduchu mimo dům.

Exkrementy a natrávenou potravu roztočů nestačí jen vysát! Je důležité zabránit tomu, aby se tyto alergeny dostaly z vysavače zpět do interiéru.

Využívám úklidovou službu, proč bych potřebovala centrální vysavač?

Většina úklidových firem používá přenosné vysavače, které přenáší z domu do domu spolu s cizími nečistotami a alergeny. Centrální vysavač vás jich zbaví bez ohledu na to, kdo provádí čištění.

Má centrální vysavač přidanou hodnotu?

Prakticky se jedná o zabudovaný spotřebič, který se může stát přitažlivým komfortním vybavením, když přijde čas dům prodat.

Klinická studie prokázala, že centrální vysavač používaný v domě může snížit příznaky alergiků až o 61 procent. Pacient se po třech měsících používání centrálního vysavače zlepšil ve všech sedmi oblastech hodnocení, včetně denní aktivity, emocí, spánku i projevů symptomů.

Zdroj: Klinická studie Divize imunologie a alergologie americké University of California at Davis School of Medicine

Otázky pro odborníka


Co je nejsilnější stránkou centrálního vysavače vzhledem k hygieně provozu?

Tou hlavní je, že veškerý nasátý vzduch včetně nečistot, alergenů a roztočů odvádí potrubním rozvodem mimo obytné prostory a na rozdíl od přenosných či robotických vysavačů tak již nevrací přefiltrovaný vzduch zpět do obytných prostor, ale vyfukuje ho mimo objekt. Tím je zajištěna stoprocentní filtrace a nedochází ani k víření dosud nevysátého prachu, jako je tomu u mobilních vysavačů, což ulehčuje život nejen alergikům.

O jakém příkonu, respektive spotřebě energie se u centrálního vysavače bavíme?

Na centrální vysavače se nevztahuje nová směrnice EU o omezení příkonu vysavačů a jsou z tohoto omezení vyjmuté. Když máte požadovaný výkon ve vysavačové hubici, nemusíte přejíždět koberec několikrát, abyste úspěšně vysáli všechny nečistoty a prach. Výkonné centrální vysavače vám ušetří práci a čas, který můžete věnovat příjemnějším věcem, než vysávání. Ušetříte logicky i elektrickou energii, protože vysavač nebude muset běžet tak dlouho.

Lze instalovat centrální vysavač do již postaveného domu?

Ano, je to možné, ale vždy je nutné stávající objekt vidět a dle možností navrhnout řešení. V hotovém objektu lze využít například nefunkční komínový průduch, vést potrubí v rohu místnosti, kde to je z estetického hlediska možné nebo lze použít lištu, případně využít vedení v podhledu a podobně. V případě realizace centrálního vysavače do hotového objektu doporučujeme vždy kontaktovat prodejce s dostatečnými zkušenostmi v oboru centrálních vysavačů.

Jde o dražší přístroj než přenosné vysavače. Odpovídá ceně i délka záruky, respektive životnost?

Není úplně pravda, že by se jednalo o dražší přístroj, protože v dnešní době se ceny u nových modelů robotických vysavačů šplhají až téměř ke třiceti tisícům korun. Za tuto cenu je již možné pořídit centrální vysavač, který má nespočet výhod, jak již bylo zmíněno, a například u vybraných modelů je unikátní záruka 25 let. Jedná se tedy o dlouhodobou investici, kdy za dobu 25 let vyměníte v průměru tři až čtyři přenosné nebo robotické vysavače. Pokud si tyto náklady porovnáte, centrální vysavač vychází jako jasný vítěz.

Josef Doležal NEWAG spol. s.r.o.
Josef Doležal
NEWAG spol. s.r.o.

DaS 4-2018
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Podlahy a povrchy”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop