Tisk
Kurzy tradičního tesařského řemesla 2014

Kurzy tradičního tesařského řemesla 2014

Helena Petáková | Úterý, 12. listopad 2013 |

Přidat na Seznam.cz

Chcete si postavit srubový nebo roubený zahradní domek pro děti, pergolu, altán, přístřešek na auto nebo jinou dřevostavbu - vlastníma rukama? Nebo si jen vyzkoušet práci s ručním nářadím na různých tesařských spojích a konstrukcích? Další ročník kurzů tradičního tesařského řemesla je připraven.

 Pořadatelem je sdružení Hoblina

kurz2[1] kopieJedná se o sdružení řemeslníků, které spojuje především nadšení pro dřevo a dřevostavby. Snaží se vytvářet kvalitní výrobky příjemné člověku i přijatelné pro krajinu. Mají úctu k tradici, ale i k novým trendům, upřednostňují kvalitu a krásu díla a nikoliv pracnost či rychlost jeho provedení. Hledájí nové i staré způsoby opracování a ochrany dřeva.


Co kurzy nabízejí

Lavičkářský kurz (4 dny)

kurz4 1Z tohoto kurzu si odvezete "tesařskou" lavici, na které si vyzkoušíte základní tesařské techniky výroby celodřevěných spojů a opracování povrchu dřeva. Z dalšího programu - tesání trámu z kulatiny, ruční hoblování, tesání dřevěného žlábku teslicí, výroba dřevěných kolíků na tradičním "dědkovi", teorie; popřípadě další program dle vašich přání.


Lavičkářsko-kovářský kurz (5 dní)

Tento kurz je shodný náplní, je však doplněný o kovářskou část (proto o den delší, tedy 5 denní), kdy si sami pod vedením profesionálního kováře vyrobíte své dláto, se kterým budete moci následující dny též pracovat.

Výroba postele pro jednotlivce (4 dny)

7 0Na tomto kurzu si můžete vyrobit svou postel z masivních trámků (10×14 cm) a fošen (tloušťky 4 cm). Kurz je určen jak pro účastníky některých dřívějších kurzů, tak pro nové zájemce.

Vyzkoušíte si základní tesařské techniky výroby celodřevěných spojů a opracování povrchu dřeva. Dále tesání trámu z kulatiny, ruční hoblování, tesání dřevěného žlábku teslicí, výrobu dřevěných dubových kolíků na tradičním "dědkovi". Součástí je i základní teorie. A samozřejmě náplň kurzu bude dotvářena i na základě dotazů a přání.

Výroba postele pro páry (4 dny)

Kurz je určen výhradně pro páry (žena a muž), které budou mít možnost vyrobit si společnou velkou postel z masivních trámků (10×14 cm) a fošen (tloušťky 4 cm). V organizačním týmu bude také žena a muž, takže se ženy nemusí bát, že by byly na kurzu v početní nevýhodě.

Masivní rámová konstrukce (5 dní)

DSCF2153Jedinečný kurz pod vedením zkušeného tesaře z Norska (Steinar Moldal, vedoucí tesařského oboru na škole lidových řemesel v městečku Hjerleid - http://www.hjerleid.no).

V rámci tohoto pětidenního kurzu budete společně stavět masivní rámovou konstrukci o půdorysu 8x8m, se čtyřmi podpěrnými sloupy v rozích a střešní konstrukcí. Ta bude dále sloužit jako přístřešek pro konání měsíčního roubenkářského kurzu. Všechny spoje trámů budou čistě tesařské, celodřevěné.

Roubenkářský kurz (21 dní)

10 0Hlavní náplní kurzu je stavba jednoho srubu či roubenky (dle volby prvního zájemce o realizování vlastního projektu). Základní technika výroby roubenky a srubu je v podstatě stejná. Kromě toho si každý účastník vyrobí vlastní modely rohových spojů - rybinový (české roubenky) a sedlový (severský srub s přesahy klád) - ze stejných prizem, jaké budou používány pro stavbu hlavního projektu. Modely si pak můžete odvézt domů.

Z dalšího programu - ruční hoblování a opracování pořízem všech prizem na hlavní projekt, výroba jednoduchého krovu na realizovanou dřevostavbu, otesání vlastního trámu z kulatiny pomocí širočiny a hlavatky, teorie.

Dále vás čeká doplňkový program (návštěva realizované roubenky a srubu, ukázka výroby dřevěného šindele, hliněné omítky, stavba domu ze slámy, výroba dřevěných vrtaných studní, přednáška odborníka v lesní výrobě,...případně další).

Projekty k realizaci:

•   česká roubenka (rybinové spoje v rozích, prizmy šíře 20 cm kladené na výšku oblinou nahoru a dolů, do spodní obliny vytesaná podélná drážka pro dosednutí na dolní kládu) - půdorysná plocha cca 16 m2

•   srub skandinávského typu - kvalitnější verze tzv. "kanadských srubů" (sedlové rohové spoje s přesahy, prizmy šíře 20 cm kladené na výšku oblinou nahoru a dolů, do spodní obliny vytesaná podélná drážka pro dosednutí na dolní kládu) - půdorysná plocha cca 16m2

Přihlášky a další informace zde.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaše komentáře (3)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop