Tisk
Z AKTUÁLNÍHO VYDÁNÍ: <small>Dřevěné stavby v zemi javorového listu</small>

Z AKTUÁLNÍHO VYDÁNÍ: Dřevěné stavby v zemi javorového listu

Dagmar Šimonová | Pátek, 07. březen 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Dřevo jako přírodní materiál s výraznou texturou proniká do veřejné sféry stále častěji. V tradičních i neotřelých formách ho můžeme najít v budovách mnoha funkcí a to i tam, kde bychom ho možná nečekali. Navštivte s námi neradostné, ale důležité místo, kde dřevěná konstrukce doslova nese na svých bedrech lidské životy a nové rozšíření a rekonstrukci stávající dřevostavby školy v Britské Kolumbii.

Nemocnice v korunách stromů

Místo: Mississauga, Ontario, Kanada
Rok: 2005
Autor: Farrow Partnership Architects, vedoucí týmu společník Tye Farrow
Foto: Peter Seller, Scott Norsworthy, Shai Gil, Tom Arban

10 nemocnice08 nemocnice„Být tou nejlepší nemocnicí v Kanadě v srdcích i myslích lidí, kterým slouží." Velmi neskromný cíl si předsevzala nemocnice Credit Valley, která je prvním plně integrovaným komplexem sdružené lůžkové i ambulantní péče v Ontariu, jež se specializuje na léčbu rakoviny. Architekti ze studia Farrow Partnership Architects se tak při výstavbě nového centra museli pohroužit do myšlenek pacientů, kteří mají každý velice individuální fyzické, emoční i duchovní potřeby. Stanovili si za cíl vytvořit neobyčejné místo pohody a dobré nálady, podnětné a dramatické a přitom teplé a pohostinné, které každou svou částí bude vysílat především jednu zásadní zprávu: zde jste v dobrých rukou. Nové centrum pro léčbu rakoviny je první fází rozsáhlého projektu vybudování dostatečného zázemí pro pokrytí potřeb současné i budoucí lékařské péče ve městě Mississauga, šestém největším v Kanadě a rozkládá se na ploše téměř 30 000 m2.

05 nemocnice02 nemocnice01 nemocnice

 


Hlavní materiály: dřevo a kámen

07 nemocnicePrimární myšlenkou celého návrhu bylo humanizovat klasické sterilní nemocniční prostředí a vybudovat místo, kde se budou pacienti cítit dobře a v bezpečí. Pro tento nelehký úkol bylo jako primární a hlavní materiál zvoleno dřevo a kámen – přírodní suroviny s výraznými kvalitami a schopností evokovat příjemné pocity a podněcovat smysly. Motiv stromu, který se proplétá celým objektem především ve formě masivních dřevěných sloupů, jež na svých rozsochatých větvích nesou baldachýn střechy, symbolizuje úlohu nemocnice vrůstat do společnosti a stát se její potřebnou a nedílnou součástí.

06 nemocniceSkleněné střešní světlíky umístěné nad čekárnami radioterapie poskytují maximální prosvětlení, přírodní prvky umístěné v interiéru – tekoucí voda, tropické ryby a množství zeleně vytvářejí příjemná zákoutí a svou bohatostí a exkluzivitou se snaží symbolizovat kvalitu poskytované péče. Místa určená pro soukromé rozjímání jsou opatřena kamennými krby, které evokují bezpečí. Na rozdíl od klasických vyšetřoven jsou jednotlivá pracoviště umělecky pojatá – každé s trochu jiným nápadem – a místo těžkých dveří jsou od čekárny odděleny speciálními průchody, ve kterých jsou umístěné štíty pro odstínění nebezpečného záření.

Unikátní identita zařízení

04 nemocnice03 nemocniceCelý projekt má přispívat k významnému zlepšení života velké komunity a maximalizovat užitnost celého zařízení při minimalizování dopadu na stávající zástavbu a okolní krajinu a především ustanovit silný a udržitelný rámec, do kterého budou postupem času přibývat další a další budovy. Důraz byl kladen především na vytvoření unikátní identity zařízení, která se projevuje nejen v dramatické a neotřelé architektuře hlavní budovy, ale i v pečlivém architektonickém pojetí ostatních částí, jako jsou vstupy, příjezdové brány, vjezdy, náměstíčka a nádvoří uvnitř areálu, okrasná zeleň i terapeutické zahrady.

Připravila Dagmar Šimonová

Celý článek najdete v novém vydání časopisu Dřevo&Stavby 1/2014, který si můžete koupit v našem e-shopu, v síti prodejen Geco Tabák, HDS-Relay, na čerpacích stanicích Agip, OMV a dalších a u všech dobrých prodejců tisku.

Pokud se Vám časopis líbí, objednejte si předplatné a ušetříte!

 

Vaše komentáře (4)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop