Roubenka Libušín dostane provizorní střechu

Roubenka Libušín dostane provizorní střechu

Redakce | Středa, 11. červen 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Historická roubenka Libušín na beskydských Pustevnách, kterou počátkem března letošního roku zničil rozsáhlý požár, má za sebou první kroky vedoucí k postupné obnově. Během čtvrt roku od osudové katastrofy došlo k vyklizení trosek a v těchto dnech se usilovně pracuje na tom, aby dochovanou část dřevěné konstrukce překryla provizorní střecha.

To by se mělo stihnout do konce června, aby torzo Libušína bylo co nejdříve chráněno před rozmary počasí, které v Beskydech nejsou žádnou výjimkou. Silný vítr, vydatné deště i přívaly sněhu, tomu všemu bude muset pozůstatek historické stavby odolat. Zachovanou obvodovou konstrukci proto bude krýt plechová střecha nesená ocelovým systémem složeným z osmi kusů rámů.

"Jde o dočasnou stavbu, která je projektována tak, aby Libušín chránila po dobu dvou let. Kromě střechy na ní však budou upnuty také boční ochranné sítě," říká Milan Gesierich, technický náměstek Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, pod jehož správu roubenka postavená roku 1899 patří.

roubenka Libušín na Pustevnách

Obr.: Roubenka Libušín v původním stavu, foto pochází z podzimu 2012. Foto: Tomáš Svoboda

Dílo slavného architekta Dušana Sama Jurkoviče nyní čeká finální kontrola dochované konstrukce, po níž se odborníci rozhodnou, co bude ještě možné zachránit a co bude nutné restaurovat. Odhadovat přesný termín, kdy bude Libušín znovu stát v plné kráse je zatím předčasné. Projekt obnovy bude totiž sám o sobě velmi náročný, což platí i pro případ zajištění dostatečného množství financí. Proto se zatím mluví o tom, že by rekonstruovaná roubenka mohla uvítat první návštěvníky v roce 2017.

roubenka Libušín zachráněné původní předměty

Obr.: Z útrob roubenky se přece jen podařilo záchranit alespoň několik původních předmětů. Foto: archiv VMP

Optimismus všem, kterým se unikátní dřevěná stavba vryla do srdce, dává především solidarita lidí, která překračuje hranice Valašska. Názorně ji ilustruje zájem o příspěvky do veřejné sbírky. "Aktuálně máme na sbírkovém účtu více než 6,2 milionu korun," těší Jindřicha Ondruše, ředitele Valašského muzea v přírodě. Celková suma na záchranu Libušína je přitom odhadována na 80 milionů, k pokrytí této sumy by kromě sbírky mohly pomoci také dotace z evropských fondů.

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop