Sruby & roubenky

Na cestě za kvalitní dřevostavbou

Doporučujeme

Tisk
Muzeum Lesních Finů v Norsku: <small>Soutěž o architektonický návrh vyhrál česko-švédský tým</small>

Muzeum Lesních Finů v Norsku: Soutěž o architektonický návrh vyhrál česko-švédský tým

DAS | Pátek, 02. březen 2018 |

Česko-švédský tým mladých architektů se sídlem v dánské Kodani vyhrál s návrhem "Finnskogens Hus" první cenu v otevřené mezinárodní soutěži na nové Muzeum Lesních Finů ve Svullrya, Norsko (Museum of Forest Finn Culture in Norway). S 203 návrhy byla soutěž čtvrtou největší v Norsku. Mezinárodní tým je složený z architektů: Juráš Lasovský (CZ), Filip Lipinski (SWE), Hanna Johansson (SWE).

"Finnskogens Hus" (Dům Lesních Finů) je muzeum úzce spjaté s okolní zalesněnou krajinou, se kterou splývá a tím rozmělňuje hranice mezi vnitřním a vnějším.Finnskogens Hus 03_Hide and seek LESNÍ FINOVÉ MUZEUM

 

Je obklopené lesem sloupů vyvolávajících zvědavost a vybízejících k interakci návštěvníků s budovou a okolím. Nové muzeum vytváří prostor k vystavování, prezentaci a k výuce bohaté historie Lesních Finů.


lesní finové WIKIPEDIA* O kultuře Lesních Finů
Lesní Finové migrovali z východní části Finska do zalesněných regionů centrálního Švédska a východního Norska na konci 16. století a na začátku 17. století. Vyznačovali se zemědělskou technikou žďáření, kde do popela z vypáleného lesa je seto zrno. Součástí této lesní kultury byla i takzvaná kouřová sauna.
Více o Lesních Finech najdete na Wikipedii, bohužel pouze v angličtině).


Muzeum je charakterizováno velkou střechou podepřenou labyrintem sloupů vytvářejících symbiosu mezi okolní přírodou a budovou, mezi interiérem a exteriérem. "Kmeny" dávají budově jedinečný charakter a to zvláště během večerních hodin, kdy světlo vyzařující ven skrze rastr kmenů osvětluje bezprostřední okolí.

Finnskogens Hus 02_Winter is coming LESNÍ FINOVÉ MUZEUM

Vstup vypadá jako mýtina, která návštěvníka vede do prostoru recepce, knihovny a výstavní části. Uvnitř muzea jsou kmeny stále přítomny a provází návštěvníka celým objektem. Světlo pronikající skrze strop je analogií techniky Lesních Finů, kteří využívali kouř k vytápění budov a kouř poté odváděli z budovy skrze poklop ve stropě.

Finnskogens Hus je moderní budova vycházející z kultury Lesních Finů a vytvářející dialog mezi lesem a řekou Rotna. Dřevo je prezentováno jednak jako konstrukční element a také jako prvek vyprávějící příběh žďáření, neboli vypalovaní lesa za účelem získání zemědělské půdy, typické metody pro kulturu Lesních Finů.


Architekt: LIPINSKI LASOVSKY JOHANSSON
Lokace: Svullrya, Norsko
Velikost: 2000 m²
Museum for Forest Finn Culture in Norway
Ilustrace: Andrea Baresi / Aesthetica Studio


Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

Partneři projektu

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner