Cyklus přednášek Severská cesta pořádaný spolkem KRUH pokračuje online přednáškou i v červnu

Cyklus přednášek Severská cesta pořádaný spolkem KRUH pokračuje online přednáškou i v červnu

Redakce | Pátek, 22. květen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Cyklus přednášek Severská cesta, cesta k odpovědnosti pořádaný spolkem KRUH pokračuje online přednáškou i v červnu. V živém streamu se spolek KRUH spojí se zástupci norské architektonické kanceláře OPAFORM. Ti v přednášce odhalí svůj přístup k architektuře a přírodě a vysvětlí, jak vypadá spolupráce se studenty Školy architektury v Bergenu. Přednáška se uskuteční v živém vysílání na facebookových stránkách spolku KRUH a Centra architektury a městského plánování – CAMP ve čtvrtek 4.6. od 19:30. Akce proběhne zdarma, ovšem je možnost tuto přednášku a rovněž působení celého spolku podpořit zakoupením virtuálních vstupenek, které jsou k dispozici v předprodeji sítě GoOut.


Na pozvání spolku Kruh budou svou práci v online přednášce prezentovat zástupci norského studia OPAFORM

Spolek KRUH v červnové přednášce opět pokračuje v online podobě. Ve virtuálním světě se spojí se zástupci norského studia OPAFORM. „Mrzí nás, že se stále nemůžeme sejít s architekty na živo v Praze, ale jsme rádi, že v přednáškách i v této nejisté době můžeme pokračovat přes živá vysílání na internetu," vysvětluje Marcela Steinbachová, architektka a zakladatelka spolku.

Norské studio OPAFORM sídlící v Bergenu se věnuje neustálému prozkoumávání možností jednotlivých materiálů, stavebních postupů i procesů navrhování. Jejich návrhy jsou založeny na pozorování interakce lidí v prostoru a na filozofii, že architektura je naučená velkolepá hra.

Důležitým aspektem jejich práce je výuka a spolupráce se studenty architektury a designu v Bergenu. Kancelář vede projekt „Design & Build", jehož výsledkem je stavba malých architektonických intervencí (ubytovacích modulů pro jednoho člověka).

Tento proces funguje jako pedagogický nástroj i jako příležitost pro výzkum různých experimentálních stavebních technik. „Dobrá architektura vždy vychází z jejího specifického fyzického a kulturního kontextu, který vychází z tradičních praktik řemesla, formy a materiálu. V naší praxi se snažíme rozvíjet architekturu, která rezonuje s minulostí i budoucností," dodávají o své práci zástupci studia OPAFORM.

Mezi jejich projekty patří například horská stavba Tubakuba, která je výsledkem workshopu pořádaném v roce 2014 architektem Espenem Folgerø se studenty Školy architektury v Bergenu. Kabina jako forma udržitelného bydlení šetrného k životnímu prostředí je kompletně off-grid a je z 95 % vyrobená ze dřeva

Ikonický vstup v podobě tunelu se skládá ze zakřivených dlouhých pásů borovicového dřeva připevněných ve vrstvách. Opláštění stavby modřínovým dřevem je vyrobeno tradiční japonskou metodou, která zabraňuje rozkladu a stěna obrácená do údolí je celá ze skla, takže poskytuje nádherný výhled na Bergen umístěný v údolí.

Opaform - Tubakuba

obr.: Horská stavba Tubakuba.

Studio OPAFORM je také autorem přestavby horské stodoly na obytnou chatu v Myrkdalenu na západním pobřeží Norska, novostavby v části Nøstet v Bergenu nebo dřevěné horské kabiny Baly v Balestrandu, která rovněž vznikla v rámci programu „Design & Build" ve spolupráci se studenty bergenské univerzity.

OPAFORM Myrkdalen

obr.: Přestavba horské stodoly na obytnou chatu v Myrkdalenu na západním pobřeží Norska.

Opaform Myrkdalen (2)

Červnová online přednáška naváže na úspěšnou první online akci spolku KRUH, která proběhla v květnu a na které vystoupil Ville Hara z finského studia AVANTO Architects. Prezentace OPAFORM završí jarní část letošního cyklu přednášek o severské architektuře.

„Ze Severských zemí si vybíráme zajímavé přístupy, které by mohly být aplikovány i v našem prostředí. Chceme ukázat současný přístup k architektuře ve Skandinávii a vztah architektů k naší planetě. Severské země patří mezi nejodpovědnější ve spojitosti k životnímu prostředí, a to se odráží i v jejich postoji k architektuře," dodává k tématu cyklu Marcela Steinbachová.

Opaform - Baly

obr.: Dřevěná horská kabina Baly v Balestrandu.


"Plánovaná přednáška norského studia Vardehaugen se přesouvá na podzim 2020."


Opaform - novostavba v části Nøstet

obr.: Novostavby v části Nøstet v Bergenu.


Online přednášku můžete podpořit

Online přednášku ateliéru OPAFORM bude spolek KRUH vysílat ve čtvrtek 4. června od 19h30 na facebookových stránkách spolku KRUH a Centra architektury a městského plánování – CAMP. Akce proběhne zdarma, ovšem je možnost tuto přednášku a rovněž působení celého spolku podpořit zakoupením virtuálních vstupenek, které jsou k dispozici v předprodeji sítě GoOut.

Slavíme 20 let

Spolek KRUH v roce 2020 slaví 20 let výročí od založení. Kromě pravidelných přednáškových večerů se zahraničními architekty pořádá také festivaly Den architektury a Film a architektura. „Přijde mi až neuvěřitelné, že jsme u činnosti vydrželi už 20 let a že Den architektury má tak obrovský úspěch v rámci celé republiky. Máme spoustu nápadů do budoucna, jak rozšířit naši činnost a na některé z nich se můžete těšit už v letošním roce. To hlavní ale zůstává – pomáhat šířit osvětu o současné kvalitní architektuře," uzavírá Marcela Steinbachová.

Více informací najdete na www.kruh.info


Akci podpořili

  • Pořádá: KRUH z. s., Pod záštitou: České komory architektů
  • Projekt podporují: Ministerstvo kultury ČR, Magistrát hl. m. Prahy, Státní fond kultury, Nadace české architektury
  • Podpořeno z Fondu pro bilaterální vztahy v rámci Fondů EHP a Norska 2014-2021
  • Generální partner: KOMA Family
  • Hlavní partneři: Forbo Flooring Systems, | | mmcité street furniture | | M&T kliky, VELUX
  • Partneři: Sipral a.s.., MDA Praha s. r. o., PREFA Aluminiumprodukte s. r. o., SOMFY spol. s r.o., Wiesner-Hager, ARCHICAD, NOVATOP, SCHÜCO
  • Hlavní mediální partner: www.EARCH.cz
  • Mediální partneři: ARCHITECT+, ArtMap, archiweb.cz, CZECHDESIGN, časopis DŘEVO&stavby, sruby&roubenky, ERA21, informuji.cz, Material Times, PROPAMÁTKY, Radio 1, Radio Wave, STAVBA, Stavbaweb

Četli jste?

Inspirace ze severu aneb jak se staví a bydlí v souladu s přírodou
 
Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop