Jak blízko k sobě mají kruhy a kostely? Spolek KRUH pokračuje v cyklu přednášek

Jak blízko k sobě mají kruhy a kostely? Spolek KRUH pokračuje v cyklu přednášek

Komerční sdělení | Úterý, 16. březen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Spolek KRUH pokračuje v letošním cyklu DIALOGY a v druhé přednášce se potkají architekt Marek J. Štěpán a Petr Okapal, římskokatolický kněz z farnosti Šenov u Ostravy. Jejich rozpravu nad sakrální architekturou a nad kruhem jako tvarem, symbolem, formou i obsahem bude spolek KRUH vysílat ve čtvrtek 25. března od 19.30 na facebookových stránkách spolku.


Jak blízko k sobě mají kruhy a kostely?

V roce 2021 zve spolek k přednáškám nejzajímavější hosty, kteří v KRUHU za posledních dvacet let vystoupili, aby před jejich publikum předstoupili znovu a rozšířili svou prezentaci o jiné pro ně inspirující osobnosti nebo osobnosti, s kterými by se oni sami rádi potkali.

Pro druhý přednáškový večer byl vybrán architekt Marek Jan Štěpán, který v KRUHu vystoupil v roce 2012 v přednášce o sakrální architektuře. Tentokrát si v novém cyklu DIALOGY k sobě přizval kněze Petra Okapala, se kterým si společně budou povídat o tom, jak blízko k sobě mají kruhy a kostely.

Přednášku bude spolek KRUH vysílat 25. března z kostela sv. Václava v Sazovicích, který byl dokončen v roce 2017 podle návrhu Marka J. Štěpána. Kostel sv. Václava v Sazovicích je novodobou rotundou, moderní architekturou postavenou na konzervativních kořenech.

Štěpán, kostel sv. Vácalava v Sazovicích, foto ateliér štěpán

Foto: Ateliér Štěpán

Štěpán, kostel sv. Vácalav v Sazovicích, interiér, foto ateliér štěpán

„Věřím, že existuje něco nebo spíše Někdo za hranicí hmatatelné skutečnosti, a v sazovickém kostele jsem se to pokusil zachytit právě hmotou a jí vymezeným prostorem. Jako architekt zkoumám hmotu a její působení na člověka. Tento sakrální prostor umožňuje vstupujícímu ztišení a prostředí pro hledání. Může tam být vlastně je on a On, chce-li," dodává ke stavbě Štěpán.

Štěpán- kostel bl. Restituty, Brno, foto ateliér štěpán

obr.: Půdorys ve tvaru kruhu se ve Štěpánových stavbách objevuje často, je tomu tak například i u kostela bl. Restituty v Brně-Lesná dokončeného v roce 2020. Foto: Ateliér Štěpán

Architekt Marek Jan Štěpán


Marek Jan Štěpán absolvoval FA VUT v Brně (1985–1991), kde se specializoval na novotvar v historickém prostředí a teorii architektury pod vedením doc. Drápala. V 90. letech studoval sochařskou školu v Zebegényi (Maďarsko), intenzivně se zabýval spojením umění a designu.

  • V roce 1997 založil se svou manželkou Vandou Ateliér Štěpán.
  • Jako pedagog působí na VUT v Brně, v roce 2010 představil s Jiřím Brochem koncepci minimálního bydlení Freedomek.
  • Je považován za odborníka na sakrální budovy v moderním kontextu.
  • Ateliér obdržel řadu ocenění – Grand Prix Obci architektů, Cenu Klubu za starou Prahu, ceny Stavba roku a Interiér roku.
  • V roce 2017 byl kostel sv. Václava v Sazovicích zařazen časopisem Azure mezi deset nejlepších staveb světa.

Marek-Jan-Stepan
Marek Jan Štěpán
architekt

Koncept minimálního bydlení Freedomek

Architekt Marek Jan Štěpán v roce 2010 představil společně s Jiřím Brochem koncept minimálního bydlení Freedomek. Příkladem takového freedomku je i nově postavený rodinný dům s označením č. 61, který byl na pozemku postaven během jednoho dne. Rodinný freedomek je sestaven ze dvou dřevěných modulů různých velikostí na sebe.

Hlavní nosná konstrukce je z lepeného lamelového dřeva s obrovskou pevností a je doplněna o dřevovláknitou izolaci s příznivým fázovým posunem den-noc. Dřevěná konstrukce je difuzně otevřená a fasáda je z trvanlivého severského modřínu.

Vzhledem k celému konceptu jsou vnitřní prostory skutečně minimálních rozměrů ale za to otevřené, kompaktní a vzdušné. Celý prostor je tak díky světlým tónům z březové překližky a bohatému prosklení opravdu útulný.

freedomek-61freedomek-61-loznicefreedomek-61-interier

 

Mezi další realizace Marka J. Štěpána patří například

  • kostel sv. Ducha v Ostravě-Zábřeh,
  • kaple Lesní vzpomínka ve Střelici,
  • rekonstrukce kostela Nalezení sv. Kříže v Litomyšli,
  • kostel bl. Restituty v Brně-Lesná.

Štěpán - kostel sv. Dicha, Ostrava, foto ateliér štěpánŠtěpán - Vzpomínková kaple, Střelice,foto ateliér štěpán

 

ONLINE přednáška

Přednáška Marka J. Štěpána a Petra Okapala bude vysílána ve čtvrtek 25. března od 19h30 na facebookových stránkách spolku KRUH. Dobrovolné vstupné na akci, které podpoří také činnost celého spolku, lze zakoupit v síti GoOut.

Více informací o přednášce →

Přednášky jsou připravované v souladu s mimořádnými a ochrannými opatřeními Ministerstva zdravotnictví ČR. Program může být změněn podle aktuálních nařízení vlády ČR či zahraničních vlád a jejich opatření.

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop