Architekti varují: <small>Nesmí tu vzniknout ukrajinská ghetta! Mají řešení</small>

Architekti varují: Nesmí tu vzniknout ukrajinská ghetta! Mají řešení

Redakce | Pátek, 01. duben 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Architektky a architekti ze 4 různých studií spojili zdarma síly a vymysleli ClickHome: levné variabilní dřevěné domky. „Dají se sestavit jednoduše skoro jako skříňka z IKEA," říkají. Pokryjí všechny základní potřeby, sestaví je i laik, a hlavně se dají rozložit, převézt nebo uschovat. Řešením pro jakoukoliv budoucí krizovou situaci se teď snaží oslovit politiky.

„Kdybychom lidi z Ukrajiny centralizovali na jednom místě, bude to vysoce rizikové jak pro ně, tak pro Česko. Politici zatím prosazují jejich ubytování v českých domácnostech či veřejných budovách, ale to je dočasné. Potřebujeme tu rychlé koncepční řešení," popisuje architekt Pavel Griz vznik myšlenky projektu. Iniciativa #architektipomahaji navrhuje skládat jednotky napříč republikou i v menších městech a vesnicích tak, aby pojaly vždy 2-5 rodin. Nevyužitá prostranství, zázemí u fotbalových hřišť – skoro každá obec takové místo má.

„Osobně vidím jako velkou výhodu i to, že se po skončení krize využití ClickHome domku může ušít na míru danému městečku nebo vesnici. Zázemí pro lesní školku, venkovní učebna, skautská klubovna, ale i stánek u sportoviště... Úplně nejlepší by bylo mít panely uložené celoročně ve skladu hmotných rezerv. Krize a lidi v nouzi tu budou vždy a nemůžeme nečinně čekat a spoléhat se na dobrodiní českých domácností," připojuje se architektka Tereza Kučerová.

Jednoduché a variabilní řešení bydlení


ClickHome domky se skládají z jednoduchých panelů a využívají materiálu ze stavebních bazarů. Používají okna a dveře různých velikostí a desky ze smrkového řeziva, které vyrobí každá truhlářská dílna. „Je to variabilní stavebnice. Zakliknete to do sebe a bydlíte," dodává Griz. ClickHome domky se skládají ze základních materiálů. Smrkové fošny a desky sežene každá truhlářská nebo tesařská firma. Využívají se okna a dveře libovolných velikostí ze stavebních bazarů. Cena materiálu pro jednu jednotku se sociálním zázemím je cca 300 000 Kč, respektive 10 000 Kč/m2.

„Je to variabilní stavebnice. Poskládáte panely a bydlíte," dodává Griz. K projektu se postupně připojili i další čeští architekti. „Připojil jsem se v průběhu, protože je to fakt výjimečný nápad. Umím si představit, že se z toho stane po válce nový trend ve stavbě levných domků. Obrovský potenciál je hlavně v tom, že se moduly dají opravdu jednoduše rozebrat, převézt a za pár dní znovu sestavit," vysvětluje důvody svého přispění k dílu další z architektů Jan Světlík.

Iniciativa se momentálně snaží nápadem oslovit vrcholové i lokální politiky. Tým je připraven komukoliv poskytnout projekt, návod i poradenství při výrobě a instalaci. A vybízí k zapojení. „Pokud víte, kde by ClickHome domky mohly vzniknout, ozvěte se mi na mail nebo napište na náš Facebook či Instagram. Jsme připraveni pomoct," uzavírá Pavel Griz za sdružení molo architekti s.r.o.

DrevoaStavby.cz | ClickHome levné, variabilní dřevěné domy MOLO architekti (panel stěny)DrevoaStavby.cz | ClickHome levné, variabilní dřevěné domy MOLO architekti (jádro domku)

 

DrevoaStavby.cz | ClickHome levné, variabilní dřevěné domy MOLO architekti (panel podlahy)DrevoaStavby.cz | ClickHome levné, variabilní dřevěné domy MOLO architekti (panel stropu)

 

DrevoaStavby.cz | ClickHome levné, variabilní dřevěné domy MOLO architekti (montáž domku)DrevoaStavby.cz | ClickHome levné, variabilní dřevěné domy MOLO architekti (variability jednotlivých modulů)

 

Zdroj informací: www.moloarchitekti.cz, www.estearchitekti.cz, www.svetliksedysefl.cz, www.projektil.cz

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop