Starostové Jihočeského kraje jsou nakloněni veřejným stavbám ze dřeva

Starostové Jihočeského kraje jsou nakloněni veřejným stavbám ze dřeva

Markéta Kristová | Úterý, 05. duben 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Jak stavět inovativně, ekonomicky, udržitelně, a které finanční zdroje využít v rámci výstavby budov ze dřeva v jednotlivých obcích? Na tyto otázky odpovídali odborníci starostům Jihočeského kraje v rámci pilotní konference s názvem Dřevostavby ve veřejném a komerčním sektoru, kterou organizovala aliance Šance pro budovy a ADMD.

Ve čtvrtek 31. března se v Českých Budějovicích sešlo více než 60 účastníků – od starostů Jihočeského kraje, přes úředníky z řad ministerstev až po zástupce renomovaných firem z dřevozpracujícího a stavebního sektoru. Více než 30 účastníků z řad starostů Jihočeského kraje se v rámci konference Dřevostavby ve veřejném a komerčním sektoru přišli inspirovat inovativními a udržitelnými projekty staveb ze dřeva. Cílem konference bylo představit novinky a rozšířit povědomí o způsobech a možnostech výstavby v oblasti stavění dřevostaveb, které by se daly v rámci udržitelnosti postavit či rekonstruovat v jednotlivých obcích například formou mateřských školek či škol, sportovních hal, domovů pro seniory, bytových domů a jiných veřejných budov ze dřeva.

Program byl na konferenci opravdu bohatý


Starostové jednotlivých obcí Jihočeského kraje byli na samém začátku konference podrobně seznámeni odborníkem z Asociace dodavatelů montovaných domů (ADMD) panem Ing. Michalem Šopíkem s vlastnostmi a kvalitami dřevostaveb a způsobech jejich rychlé výstavby. A právě rychlost výstavby vzbudila v tomto případě velký zájem a touhu se o dřevostavbách dozvědět trochu více, stejně tak jako informace o výhodách, které byly zmíněny i z úst Aleše Erbera v rámci přednášky o budoucnosti českého lesnictví.

Prostor byl věnován i starostům z jiných krajů, kteří prezentovali již realizované stavby ze dřeva ve svých obcích a v rámci panelové diskuze sdíleli své zkušenosti a rozhodnutí. Se zajímavou přednáškou týkající se aktuálního vývoje a trendů ve stavebnictví vystoupil ředitel Odboru stavebnictví a stavebních hmot pan Ing. Petr Serafin (Ministerstvo průmyslu a obchodu), dále prezentoval pan Ing. Jakub Hrbek, ředitel sekce ze Státního fondu životního prostředí, který hovořil o možnostech šetrných rekonstrukcí a výstavby veřejných budov z Modernizačního fondu, OPŽP nebo Národního plánu obnovy. Přehled veřejných finančních možností uzavřel pan PhDr. Aleš Pekárek (Ministerstvo pro místní rozvoj) z IROP. Přednáška, která byla pro starosty velmi přínosná a užitečná byla zaměřena na financování a podporu výstavby energeticky efektivních veřejných budov občanské vybavenosti. O těchto možnostech hovořila mluvčí z České spořitelny a Grantiky.

DrevoaStavby.cz | konference Dřevostavby ve veřejném a komerčním sektoru_zhodnoceníDrevoaStavby.cz | konference Dřevostavby ve veřejném a komerčním sektoru_zhodnocení

 

DrevoaStavby.cz | konference Dřevostavby ve veřejném a komerčním sektoru_zhodnoceníDrevoaStavby.cz | konference Dřevostavby ve veřejném a komerčním sektoru_zhodnocení

 

A jak hodnotí průběh konference organizátoři: „Konferenci hodnotím na výbornou. Velmi mile mě potěšilo, že i přes počáteční nedůvěru v dřevostavby, kterou zastávali někteří starostové byla z jejich strany v průběhu konference vidět snaha o pochopení a zvýšený zájem o novinky a možnosti výstavby veřejných budov ze dřeva v jejich obcích. Do budoucna bychom rádi pořádali konference stejného typu i pro starosty ostatních krajů, kterým bychom přinášeli osvětu a prezentovali výhody dřevostaveb jako takových."

Akce se konala za finanční podpory Ministerstva průmyslu a obchodu a České spořitelny. Partnery konference byly Czechinvest a Fakulta mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické v Praze.

Časopis DŘEVO&stavby a zelená řešení PRO města a obce


Speciální vydání časopisu DŘEVO&stavby pro města a obce ČR slouží jako inspirace a pobídka měst a obcí k realizaci dřevostaveb, městského mobiliáře a vůbec úsporných řešení ve veřejném prostoru. Není tedy divu, že se stal součástí této konference zaměřené na dřevěné stavby v obcích.

Toto vydání obsahuje rovněž informace o aktuálních dotacích na modernizaci a úspory energií ve veřejných budovách, příklady využití dotací, řadu inspirativních realizací pro vzdělání a sport, dřevostavby v městském prostoru, v přírodě a krajině. Nechybí ani návody na energetické úspory ve městech a obcích a samozřejmě zkušenosti s výstavbou a využíváním dřevostaveb ústy jejich uživatelů.

Speciál DŘEVO&stavby a zelená řešení pro města a obce byl připraven ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí ČR, Centrem pasivního domu, Českou radou pro šetrné budovy a Národní sítí zdravých měst.


drevostavby-a-zelena-reseni-pro-mesta-a-obce-2021-obalka

DŘEVO&stavby a zelená řešení pro města a obce 2021/22

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi ZDARMA!

ZÍSKAT časopis ZDARMA

 

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop