12. ročník tradiční soutěže Rigips Trophy ovládl pražský bytový dům Na Topolce

12. ročník tradiční soutěže Rigips Trophy ovládl pražský bytový dům Na Topolce

Komerční sdělení | Neděle, 12. červen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

O rostoucí oblíbenosti tzv. suché výstavby pomocí sádrokartonových desek svědčí i vzrůstající počet projektů, které se letos přihlásily do soutěže Rigips Trophy. Za nejzdařilejší počiny byly 2. června 2022 v klubu Cabaret des Péchés v Brně označeny třeba bytový dům Na Topolce, čekárna Ústředního autobusového nádraží Zvonařka v Brně či aula Akademického centra Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Klasickým cihlám a pórobetonu čím dál víc konkuruje sádrokarton, a to jak při nové výstavbě, tak při rekonstrukcích. Jeho spotřeba od konce 90. let vzrostla šestinásobně, rozšířila se pak i nabídka. Díky sádrokartonu se tak už dnes dostaneme vlastnostmi i nad úroveň zdiva, ale s výhodou třeba nižší hmotnosti a rychlejší výstavby.

Rigips Trophy na soutěžních projektech oceňuje kvalitu řemeslného zpracování sádrokartonu, který představuje udržitelný, inovativní a lehký stavební materiál současnosti. Do tradičního klání se mohly hlásit nejrůznější projekty od rodinných domů, hotelů přes obchodní centra až po kulturní či sportovní zařízení. Letos měla soutěž nově celkem šest hlavních kategorií dle typu staveb – přibyla oblast oblíbených dřevostaveb.

„Do letošního ročníku se přihlásilo celkem 43 projektů. Odborná porota hodnotila jejich originalitu, ale neopomenula také technologickou a technickou úroveň, tedy jak si řemeslníci poradili s montáží systémů suché výstavby za pomoci sádrokartonových desek. Zvlášť ještě vždy udělujeme cenu diváků, o níž rozhoduje veřejnost přímo na slavnostním vyhlašovacím galavečeru," vysvětluje obchodní ředitel společnosti Rigips Radek Šafář.

Letos na soutěži Rigips Trophy zabodovaly tyto stavby


Porotu letos oslnil projekt bytového domu Na Topolce v Praze, postavený dle projektu sdružení podnikatelů ArchiCon. Široké využití materiálů pořadatele soutěže, kontrast mezi surovým povrchem betonu a hladkou konstrukcí sádrokartonu vynesla projektu první místo v kategorii „Rodinné a bytové domy" i absolutní vítězství napříč projekty. Realizaci projektu měla na svědomí realizační firma INTESTA CZ, s.r.o.

DrevoaStavby.cz | Rigips Trophy Bytový dům na TopolceDrevoaStavby.cz | Rigips Trophy Bytový dům na Topolce

 

DrevoaStavby.cz | Rigips Trophy Bytový dům na TopolceDrevoaStavby.cz | Rigips Trophy Bytový dům na Topolce

 

Druhé místo obsadil brněnský projekt Ústředního autobusového nádraží Zvonařka, realizovaný firmou QuickBulding, s.r.o., kde porotci ocenili designové použití sádrokartonových podhledů. Pražský a brněnský projekt obdržely hlavní cenu za nejvyšší počet hlasů, vedle toho postoupily do mezinárodního kola soutěže, které proběhne 28. dubna 2023 v řeckých Athénách.

DrevoaStavby.cz | Rigips Trophy Ústřední autobusové nádraží ZvonařkaDrevoaStavby.cz | Rigips Trophy Ústřední autobusové nádraží Zvonařka

 

DrevoaStavby.cz | Rigips Trophy Ústřední autobusové nádraží ZvonařkaDrevoaStavby.cz | Rigips Trophy Ústřední autobusové nádraží Zvonařka

 

Třetí místo pak putuje realizační firmě Z & Ř STAVBY s.r.o., která stojí za rekonstrukcí Auly akademického centra Univerzity T. Bati ve Zlíně dle návrhu architekty Evy Jiřičné.

Za absolutní vítězství obdržela realizační firma finanční dotaci 50 tisíc korun, druhé a třetí místo pak 30 a 20 tisíc korun. Aula akademického centra zlínské univerzity se stala zároveň vítězem divácké kategorie, o němž publikum rozhodovalo hlasovacími lístky. Se ziskem 1 019 hlasů zvítězila také v online hlasování. Za vítězství v odborných kategoriích si realizační firma odnesla palety vysokopevnostního sádrokartonu Habito H®.

DrevoaStavby.cz | Rigips Trophy Aula akademického centra UTB ZlínDrevoaStavby.cz Rigips Trophy | Aula akademického centra UTB Zlín

 

DrevoaStavby.cz Rigips Trophy | Aula akademického centra UTB ZlínDrevoaStavby.cz Rigips Trophy | Aula akademického centra UTB Zlín

 

Přehled vítězných projektů v jednotlivých odborných kategoriích:


  • Rodinné domy a bytové domy – Bytový dům Na Topolce v Praze, realizační firma INTESTA CZ, s.r.o.
  • Dřevostavby – Domy pod Pálavou v Klentnici, realizační firma AESPB Konsult s.r.o.
  • Společenské a kulturní zařízení – Kulturní dům Poklad v Ostravě, realizační firma Avatar group s.r.o.
  • Prostory občanské vybavenosti – Ústřední autobusové nádraží Zvonařka v Brně, realizační firma QuickBulding, s.r.o.
  • Hotely a restaurace – Grand Hotel Pawlik ve Františkových Lázních, realizační firma EU STAVBY s.r.o.
  • Školská zařízení – Aula akademického centra Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, realizační firma Z & Ř STAVBY s.r.o.

Slavnostním vyhlášením provázel moderátor a herec Tomáš Matonoha, který divákům postupně představil všechny přihlášené projekty v jednotlivých kategoriích a odtajnil, které z nich se dostaly do užších nominací. V každé kategorii takto porotci nominovali tři projekty, diváci v sále pak postupně v průběhu večera zhlédli doprovodná videa všech nominovaných projektů. O zpestření zábavy se tentokrát postaral ansámbl kabaretního klubu v podání kankánových tanečnic, stepařky, pěveckého dua a světelné show. Na závěr hosty pobavila stand-up komička Adéla Elbel.

DrevoaStavby.cz | Rigips Trophy Bytový dům na TopolceDrevoaStavby.cz | Rigips Trophy Domy pod Pálavou Klentnice

 

DrevoaStavby.cz  | Rigips Trophy Kulturní dům PokladDrevoaStavby.cz | Rigips Trophy Ústřední autobusové nádraží Zvonařka

 

DrevoaStavby.cz | Rigips Trophy Grand Hotel PawlikDrevoaStavby.cz | Rigips Trophy Aula akademického centra UTB Zlín

 

Soutěž Rigips Trophy


Rigips Trophy je národním kolem mezinárodní soutěže Saint-Gobain Gypsum Trophy, jejímž cílem je podpořit umění, dovednost a kvalitu práce realizačních firem z oblasti suché vnitřní výstavby (ale také architektů a projektantů). Podmínkou účasti je, aby byl navržený objekt postaven na území České republiky a aby při jeho výstavbě byly použity systémy Rigips, předepsaná pravidla jejich montáže a aplikační návody.

Značka Rigips úspěšně působí na českém stavebním trhu přes 30 let. Za tu dobu se společnost Rigips stala synonymem kvality, pokroku a inovací v oblasti suché vnitřní výstavby. Společnost nabízí nejen dlouholetou praxí prověřený stavební materiál, ale také dokonalý konstrukční systém. Díky svému přístupu k práci se značka Rigips stala dobrým partnerem jak velkým stavebním firmám, tak i jednotlivým zákazníkům. Všechny produkty prvotřídní kvality – od sádrokartonových desek přes spárovací tmely až po sádrové omítky – jsou vyráběny z ekologicky nezávadných surovin. Jsou plně recyklovatelné a ani jako odpad nezatěžují životní prostředí.

Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., divize Rigips, je členem koncernu Saint-Gobain. Ten působí na světových trzích již od roku 1665 a je jednou z nejstarších firem na světě. Světový lídr v lehkých konstrukcích a udržitelném stavebnictví navrhuje, vyrábí a distribuuje materiály a služby pro stavebnictví a průmysl. Jeho komplexní řešení pro renovaci veřejných a soukromých budov, lehké konstrukce a dekarbonizaci stavebnictví a průmyslu jsou vyvíjena v rámci soustavného inovačního procesu a poskytují udržitelnost a výkonnost. Závazek Skupiny se řídí jejím posláním „MAKING THE WORLD A BETTER HOME".

  • €44,2 miliard obrat 2021
  • 167,000 zaměstnanců,
  • působí v 75 zemích
  • Závazek dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050

Více informací a fotografií vítězných staveb v soutěži Rigips Trophy→

Škola suché výstavby


Součástí divize Rigips je také Škola suché výstavby, která nabízí množství odborně zaměřených kurzů (výstavba příčky, výstavba podhledu, opláštění podkroví, pokládání suché podlahy aj.) pro laiky i profesionály, kteří se chtějí zdokonalit v práci se sádrokartonem, suchými podlahami a podhledovými systémy.

Seznam aktuálních kurzů je k dispozici na webové stránce skolasuchevystavby.cz. Podrobné informace týkající se produktů společnosti Rigips i jejích workshopů vám rádi poskytnou pracovníci Centra obchodní a technické podpory (tel. 220 406 606, 724 600 800, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript ).

Rigips-Saint-Gobain-logo

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop