Tisk
Češi chtějí stavět na kvalitě

Češi chtějí stavět na kvalitě

Lucie Němcová | Pátek, 06. červen 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Aktuálním trendem je snaha Čechů o stavbu pasivního domu, s využitím státní dotace a minimalizováním pořizovacích nákladů vlastními silami. Přejí si bydlet kvalitně a pohodlně, a přitom je to nemusí stát o mnoho více.

Na začátku dubna vstoupil v platnost program Nová zelená úsporám, v jehož rámci je Ministerstvo životního prostředí připraveno uvolnit téměř dvě miliardy korun na stávající i novou výstavbu rodinných domů. Společným jmenovatelem projektů, které mají šanci uspět, je velmi nízká energetická náročnost.

Stanoveným podmínkám k získání příspěvku jednoznačně nejlépe vyhovují pasivní domy, a tak se o jejich stavbu zajímá čím dál více Čechů. Ukazuje se, že jejich preferencí již není postavit co nejlevněji. Větší důraz nyní kladou na využití kvalitních materiálů, rentabilní stavební technologie a úspory na výdajích za vytápění v budoucnu.

Chytře naplánovaná dřevostavba tak může investorovi přinést státní podporu ve výši zhruba půl miliónu korun.
Podle aktuálních údajů z Centra pasivních domů, které tento typ bydlení přibližuje široké veřejnosti a zaznamenává i její zájem, za necelé dva měsíce od spuštění o tuto dotaci požádalo již 400 domácností. Za celý loňský rok přitom žádostí evidovali okolo 700.*

Pasivní dům se vyplatí

2 Detail prolepení stěn pasivního domu kvůli průvzdušnosti mensiPasivní domy díky spotřebě tepla, nepřesahující 15 kilowatthodin na metr čtverečný ročně, přináší úsporu až 90% provozních nákladů na energie. Jejich pořizovací cena přitom nemusí být výrazně dražší, než stavba domů bez vzduchotechniky a kvalitnějších materiálů. Zkušený architekt či projektant vám dnes dokáže navrhnout pasivní dům s navýšením pořizovacích nákladů jen kolem 15%.

Další ukazující se tendencí v posledním roce je odklon od dodávek na klíč stavebními firmami k budování domova svépomocí. Některé činnosti (u dřevostavby, která je náročnější na odbornost a preciznost provedení hrubé stavby, to platí o to více) je samozřejmě lepší přenechat odborníkům, ale šikovné české ručičky, jak se odedávna říká, mohou zvládnout spoustu věcí samy a snížení nákladů za práci jiných rozhodně není zanedbatelné.

Nejen ekonomické, ale i pohodlné a zdravé bydlení

Větrání pasivního domuZmíněná rekuperace pak znamená, že odpadní vzduch z místností předá teplo příchozímu čistému a interiér pasivního domu je tak permanentně obohacován o čerstvý vzduch a udržuje si komfortní a stabilní teplotu.

Větráte tedy bez starosti i v situaci, kdy se vám nehodí otevřené okno. Oceníte to zejména v noci či v zimě, stejně jako v přízemních místnostech, kde z bezpečnostních důvodů otevřeno nechat nechcete. Dokonce i ve chvílích, kdy nejste doma, se bez sebemenší námahy staráte o to, abyste tam po návratu měli zdravé a příjemné ovzduší.

Atmosféra pasivního domuAtmosféra pasivního domu






Souhrn na závěr - jak tedy na to?

  • Nechte si připravit projekt na pasivní dům – připlatit si v této fázi za kvalitu se vám v budoucnu vyplatí.
  • Pohlídejte si, aby nebyl dražší o více než 15% (oslovte nejlépe společnost, která má s podobnými návrhy více zkušeností)
  • Zažádejte si o dotaci z programu Nová zelená úsporám – stát podporuje bydlení s efektivním využíváním energií.
  • Co můžete, zvládněte sami. Minimalizujete náklady a navíc budete mít z výsledku větší radost.

Dagmar Čechová

*Zdroj: Mediajournal

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (3)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Pasivní domy”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop