České bateriové stanice HES s kapacitou až 41,1 kWh snižují díky spotovému nakupování cenu elektrické energie

České bateriové stanice HES s kapacitou až 41,1 kWh snižují díky spotovému nakupování cenu elektrické energie

Komerční sdělení | Pátek, 31. březen 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Střešní solární elektrárny na rodinných domech se pomalu stávají v Česku standardem a zájem výrazně zvýšila i rostoucí cena energií. S vlastní fotovoltaikou zákazníci šetří jako životní prostředí, tak rodinné rozpočty. Naprostá většina nových solárních elektráren se přitom instaluje s bateriovými systémy. Česká bateriová stanice HES nabízí v systému all-in-one až tři kapacity domácí bateriové stanice, součástí kompaktního zařízení o velikosti lednice je i třífázový hybridní asymetrický měnič.

Na rostoucí poptávku po bateriových stanicích pro domácnosti zareagovala i společnost AERS s.r.o, která je součástí holdingu Fenix Group. Páteř její nabídky pro domácnosti představují právě výkonné domácí baterie HES. Tyto stanice jsou kompletně českým řešením – know-how pochází od firmy AERS, samotná úložiště jsou pak sestavována ve výrobním závodě Fenix v Jeseníku.

Zkušenosti prvních majitelů, v jejichž rodinných domech už bateriové stanice HES fungují, jsou pozitivní a naznačují, že stanice tohoto typu mají na trhu velkou perspektivu. Díky all-in-one systému stačí stanici napojit na fotovoltaickou elektrárnu a domácí rozvaděč a vše je připraveno k fungování.

„Stanice HES nabízíme ve třech variantách provedení – se dvěma, čtyřmi a šesti bateriemi – a jejich kapacita je 13,7 kWh, 27,4 kWh a 41,1 kWh. Bateriová stanice umožňuje plynulý provoz v síťovém i nesíťovém (ostrovním) režimu a reguluje nezávisle každou fázi zvlášť. Vestavěný střídač dokáže energii zároveň odebírat i dodávat. Silnou stránkou bateriových stanic je špičkovací management, Inteligentní monitoring a ovládání zařízení.

Domácí bateriová stanice nabízí výjimečné řešení, které je cenově srovnatelné s konkurencí, ale technologicky je daleko pokročilejší díky nové koncepci a inteligentnímu řízení spotřeby elektrické energie.“ říká Cyril Svozil jr., místopředseda správní rady Fenix Group a.s. a ředitel společnosti AERS s.r.o.

DrevoaStavby.cz-HES dum distribuční schéma energie
foto AERS

Klíčové vlastnosti bateriové stanice HES

  • snížení hodnoty hlavního jističe
  • využití rozdílu cen v různých časových obdobích (denní/noční proud, nízký a vysoký tarif HDO)
  • překlenutí špiček v domácnosti
  • akumulace v době přebytků
  • symetrizace nerovnoměrného odběru z jednotlivých fází
  • energetická záloha objektu (UPS)
  • pokročilý power management: UPS, ECO, Winter
  • cirkulární ekonomika díky bateriím Li-Ion z automotive
  • určena zejména pro rezidenční objekty/prodejny/menší kancelářské budovy
  • možnost spotového obchodování

DrevoaStavby.cz-HES dum s piktogramy
foto AERS

Bateriová stanice HES umí chytře nakupovat elektrickou energii na spotovém trhu

Na zdejším trhu není volba velké kapacity baterie pro rodinný dům obvyklá. Běžný je dvoj až třínásobek výkonu solárních panelů, v našem případě je kapacita domácího bateriového úložiště ve srovnání s maximem FVE na domě s výkonem 10 kWp až čtyřnásobná. Pohled na volbu větší, než běžné kapacity se však změní, když vezmeme v úvahu, že majitel může nakupovat ceny tzv. bez dodavatele na denním spotovém trhu. Finance vložené do velkokapacitní baterie se tak rychle vrací.

Ilustrují to i výsledky rodinného domu v Omicích, kde je HES intenzivně a úspěšně využívána právě při spotovém obchodování s elektřinou a kde je elektrická energie hlavním energonositelem (část energie na vytápění zajišťují i sálavá kamna na dřevo). Za duben 2022 byla měsíční úspora díky Energetickému konceptu Fenix a spotovému nakupování ve srovnání s nákupem silové energie podle aktuálních ceníků (ČEZ, sazba D 57, 3 roky fixace) kolem 8.000 Kč. Podobné částky ušetřil majitel domu i za měsíce červen až srpen, v září byla úspora cca 5.000 Kč.

DrevoaStavby.cz-Produkt HES garáž
foto AERS

Více informací o bateriových stanicích firmy AERS najdete na www.aers.cz. A na YouTube kanálu Elektro Dad se můžete seznámit, jak díky 41 kWh velké stanici HES a inteligentnímu prediktivnímu softwaru (z dílny ČVUT UCEEB v Praze) umí rodinný dům v Omicích chytře, ekonomicky výhodně a aktivně pracovat s nákupem a prodejem elektřiny na spotovém trhu.

alt

 

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Pasivní domy”

  • Navštivte pasivní rodinný dům, který se testuje za provozu

    Navštivte pasivní rodinný dům, který se testuje za provozu

    O světě pasivních a nízkoenergetických rodinných domů koluje řada mýtů a polopravd. Je lepší zvolit difúzně otevřený nebo uzavřený konstrukční systém? Jaké materiály je vhodné…

  • Petr Dusil: Cílem není pouze pasivní, ale kvalitní dům

    Petr Dusil: Cílem není pouze pasivní, ale kvalitní dům

    Současná doba je takovým ukazatelem naší připravenosti na změny a krize mnoha odstínů. Jak si v jejich světle stojí současné stavebnictví, v posledních letech postavené rodinné domy…

  • Radon v pasivních domech

    Radon v pasivních domech

    O radonu jako život ohrožující látce se hovoří už poměrně dlouho. Tento radioaktivní plyn vzniká přeměnou uranu a radia v zemské kůře a sám se přeměňuje na další radioaktivní…

  • Nejmenší pasivní dům na světě

    Nejmenší pasivní dům na světě

    Wassenberg je malé německé město nedaleko nizozemských hranic, jehož třetina obyvatel žije v centru města. Patří mezi ně i Inge, která koupila starý domek přímo na bývalých…

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop