Energeticky úsporná dřevostavba jako ideální spoření na důchod

Energeticky úsporná dřevostavba jako ideální spoření na důchod

Lucie Němcová | Čtvrtek, 18. únor 2021 |

Přidat na Seznam.cz

V kraji České Kanady je nádherně, jak jsme se přesvědčili již po několikáté. Panenská příroda kompenzuje i drsnější klimatické podmínky a méně slunečního svitu, než bychom si užili třeba na jižní Moravě. Předmětem našeho zájmu je tentokrát sympatický dům pro dva s parametry pasivního standardu.

Místo jsme vybrali v těsné blízkosti objektu rodinné firmy. Pozemek od něj sice dělí pár desítek metrů, jiná výšková úroveň ovšem dělá svoje a máme zde pocit, že jsme v jiném světě. Objekt je navržen v minimální velikosti pouze pro dva.

Od začátku jsme plánovali stavbu pasivní, v průběhu jsme ovšem s projektanty od výpočtového ideálu pod 15 kWh/m2 a upustili. Dům je docela členitý, což lehce zhoršilo jeho parametry a opatření vedoucí k dalšímu snížení ztrát už se nám nezdála efektivní vzhledem k výši úspor v řádech stokorun ročně. I tak objekt funguje v podstatě jako pasivní a podle prvních odhadů jsme zhruba na třech 3 tisíci korunách za vytápění ročně, což je fantastické.


Problémy s úřady

Dům je v chráněné památkové zóně, od začátku jsme tedy měli stanoveny určité regulativy, které nešly překročit. Jedním z nich byl tvar střechy – plochá byla zapovězena, nakonec tedy zvítězila pultová s extenzivní zelení. Hned zpočátku se nám celý proces poměrně zkomplikoval, zejména tedy z pohledu finančních nákladů.

Zemina v místě našeho pozemku byla navožena během výstavby sídla firmy a za uplynulých deset let nedokázala dostatečně sednout a zajistit adekvátní únosnost. Pro nás to znamenalo založení na šestimetrových betonových pilotách, což cenu základů rázem o pár set tisíc korun vyšroubovalo. Žádná podobná překvapení už nás naštěstí nečekala.

pasivni-drevostavba-cely-dum

obr.: Přízemní dům tvoří dvě hmoty s rozdílným sklonem pultových střech. Jelikož pozemek byl ve svahu, před samotnou stavbou domu bylo třeba větších terénních zásahů. Kolem objektu jsou nyní svahy, které čekají na osázení. Foto: Martin Zeman

pasivni-drevostavba-zelena-strecha

obr.: Všechny pultové střechy jsou osázeny extenzivními rostlinami, které nevyžadují téměř žádnou údržbu. Stačí přibližně jednou za rok střechu zkontrolovat a vytrhat plevel, který tam nechceme. Foto: Martin Zeman


Dřevo v domě převažuje

Konstrukce domu je klasická sloupková, vyplněná foukanou izolací z celulózy. Desky obvodových stěn jsou sádrovláknité – vzhledem k vnoučatům jsme chtěli odolnější a pevnější variantu. V interiéru najdeme nejčastěji opět dřevo – dubová okna Slavona s jasanovým, tepelně upraveným dřevem na exteriérové straně, nábytek z ořechu a dubu a podlahu netradičně z bambusu.

Líbí se nám její tvrdost a kontrastní světlá barva. Nejvíce nadšený jsem z fasádního materiálu - tepelně upravené borovice Thermowood bez povrchové úpravy. Takto ošetřené dřevo obsahuje o 80 % méně vlhkosti než běžně používané a je tak mimo ohrožení houbami, hmyzem i plísněmi.

pasivni-drevostavba-fasada

obr.: Fasáda je z tepelně upravené borovice Thermowood bez povrchové úpravy. Foto: Martin Zeman

pasivni-drevostavba-okna

obr.: Okna společnosti Slavona SC92 jsou z dubového dřeva, které je zevnitř ošetřeno olejem a je tak zachována jeho přirozená barva i struktura. Zvenku je použito tepelně upravené jasanové dřevo. Životnost takových oken je opravdu dlouhá. Foto: Martin Zeman


Pasivní dům jako nejlepší investice

Teplo v našem domě mají na starosti malá krbová kamna v obývacím pokoji. Bez ohně jsme si to prostě nedokázali představit. V domě je sofistikovaný systém, který při dosažení určité teploty vypne přibližně na pět až deset minut přívod čerstvého vzduchu zvenku i rekuperaci, rozvede teplý vzduch z obývacího pokoje do ostatních místností a poté větrání znovu zapne.

Vzduchotechnika jinak běží pořád, jelikož některé místnosti nemají okna. I tak ale téměř neustále větráme okny. Jako doplňkový zdroj tepla máme stěnové teplovodní vytápění – několik panelů umístěných ve stěnách v obývacím pokoji, které jsme ovšem za rok obývání domu spustili jednou.

Vystačíme si s kamny na dřevěné brikety. Stěnové vytápění je dobré zejména v době, kdy jsme pryč a dům můžeme temperovat na příjemnou teplotu, aby nevychladl. Zdrojem tepla pro teplovodní vytápění i ohřev užitkové vody je tepelné čerpadlo země/voda.

Abychom zbytečně neplýtvali energií, máme ošetřeny i takové drobnosti, jako je například předehřívání vody do myčky a pračky. Také osvětlení je v úsporné technologii LED. Solární kolektory i fotovoltaika byla od začátku zapovězena památkáři.

Fotovoltaické panely by mne však přesto nelákaly. Energetické náklady při jejich výrobě mi nepřipadají adekvátní a na svém domě jsem chtěl věci dělat tak, abychom přírodě škodili co nejméně. Po ročním obývání domu jsem nadšený.

Rozhodnutí postavit si energeticky úspornou dřevostavbu, které ve mně léta zrálo, považuji za jedno z nejlepších. Je to podle mého názoru ideální spoření na důchod.

pasivni-drevostavba-krbova-kamna

obr.: Kamna jsou v zimě k nezaplacení. Pár kousků dřevěných briket vykouzlí během mrazivého dne nenahraditelní oheň, který je lepší než televize. Foto: Martin Zeman

pasivni-drevostavba-obytny-prostor

obr.: Obývací prostor s kuchyní je čistě ve znamení přírodních barev. Tmavší ořechové dřevo kuchyňské linky a dubová okna doplňuje exotický světlý bambus na podlaze. Foto: Martin Zeman

pasivni-drevostavba-kuchyn

obr.: Osvětlení je provedeno v technologii led tak, aby se zbytečně neplýtvalo energií. Foto: Martin Zeman

pasivni-drevostavba-koupelna

obr.: Po rozvaze si svoje místo v domě našla i tato rohová vana. Pro chvíle dokonalého odpočinku a relaxace je nenahraditelná. Foto: Martin Zeman

Komentář majitelů pasivního domu

V našem domečku jsme moc spokojení. Nemůžeme si vynachválit tepelnou pohodu. Velikost domu je tak akorát, máme dost prostoru, ale zase ne přehnaně moc. Starý dům byl zbytečně velký a úklid zabral mnohem více času. Navíc rychle vychladl, takže manželce bylo často zima. Máme rádi přírodní materiály a především dřevo, a to jsme zde využili v dostatečné míře.

majitelé pasivního domu
majitelé domu

pasivni-drevostavba-cely-dum-2

Foto: Martin Zeman

Komentář redaktora

Pasivní dům, ve kterém nic nechybí ani nepřebývá a skvěle se v něm žije. Tak na mě zapůsobila dřevostavba zasazená do malebného kraje České Kanady poblíž rakouských hranic. Výsledek je syntézou kvalitního návrhu, dobře odvedené řemeslné práce, ale i odrazem názorů a vkusu majitele, který je mi více než blízký – ekonomický aspekt v rovnováze s estetikou a vztahem k přírodě.

ing-arch-Lucie-Nemcova
Ing. arch. Lucie Němcová
redaktorka


Technické parametry

  • Velikost pozemku: 827 m2
  • Zastavěná plocha: 140 m2
  • Užitná plocha: 109,5 m2
  • Spodní stavba: betonové piloty
  • Stavební systém: lehký dřevěný skelet
  • Tepelné izolace: foukaná celulóza
  • Fasáda: obklad z tepelně upraveného borovicového dřeva – Termowood, omítka
  • Střecha: dřevěné příhradové vazníky, foukaná celulóza
  • Střešní krytina: vegetační souvrství extenzivní zeleně
  • Okna: Slavona SOLID COMFORT SC92 s trojsklem
  • Podlahová krytina: dřevěné bambusové palubky, keramická dlažba
  • Vytápění: teplovodní, ohřev krbovými kamny s výměníkem a tepelné čerpadlo systému Atrea
  • Skladba stěny směrem dovnitř: tepelně ošetřené borovicové dřevo Termowood, dřevovláknité desky, foukaná celulózová izolace, OSB deska, instalační předstěna, sádrovláknité desky fermacell
  • Celková tloušťka stěny: 495mm
  • Hodnota U: 0,117 W/m2K
  • Redakční návštěva: 2014

pasivni-drevostavba-pudorys

Přečtěte si další zkušenosti s PASIVNÍM DOMEM

DaS 4-2014

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Pasivní domy”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop