Tisk
Polovina Čechů je ochotna si připlatit za ekologický koncept domu

Polovina Čechů je ochotna si připlatit za ekologický koncept domu

Dagmar Čechová | Pondělí, 22. září 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Podle nedávného průzkumu by 47% Čechů bylo ochotno připlatit si za pasivní dům. 38% motivují především úspory za energii, pro 9% je důležitým aspektem ekologický koncept pasivního domu. Téměř 40% přitom nemá představu, co si pod pojmem pasivní dům představit.

foto: archiv ELK„Dřevostavby a ekologická výstavba obecně u nás sice nemají takovou tradici jako v Rakousku a dalších vyspělých evropských zemích, ale výsledky našeho průzkumu ukazují, že Čechům není ekologie a především nízkoenergetický koncept lhostejný a kvůli pořízení ekologického bydlení by byli ochotni sáhnout hlouběji do kapsy," uvedl Luděk Čermák, jednatel společnosti ELK, která průzkum realizovala.

foto: archiv ELKDůkladné znalosti o tom, co pasivní dům obnáší, má jen asi 15% Čechů, 48% má základní povědomí. Pasivní dům maximálně využívá sluneční energii a všechny vnitřní energie domu. Výhodou je až 90% úspora energií, velmi nízká zátěž pro životní prostředí a stálý přísun čerstvého vzduchu. U dřevostavby i ekologičnost použitého materiálu - dřevo je obnovitelná surovina s nižšími náklady na pořízení, zpracování i likvidaci. Také výrobní proces je pro životní prostředí méně zatěžující než u cihlového domu.

foto: archiv ELKPořizovací náklady na pasivní dům jsou zhruba o 10–15% vyšší oproti běžné stavbě. Téměř polovina Čechů by při pořizování nového domu byla ochotná tyto náklady zaplatit. Dalších 46% by pasivní koncept zajímal, ale záleželo by na celkové ceně. Jen 7% respondentů uvedlo, že je pro ně jednoznačně rozhodující pořizovací cena. Úspora energie u pasivního domu je důležitější pro muže (44%) a osoby se SŠ a VŠ vzděláním. Naopak pořizovací cena pro respondenty se základním vzděláním.

foto: archiv ELK„Obliba ekologického bydlení v Čechách je na vzestupu. To můžeme potvrdit i na základě našich prodejů a zájmu o pasivní domy i dílčí ekologické prvky, které při realizaci našich dřevostaveb používáme," říká Čermák. „Pasivní dům přináší vysoký komfort bydlení. Naše společnost nabízí většinu typových nízkoenergetických domů také v pasivní variantě, a to již od 2,5 milionu korun," dodává.

 

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Pasivní domy”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop