Tisk
84 důvodů, proč o víkendu nesedět pasivně doma

84 důvodů, proč o víkendu nesedět pasivně doma

Dagmar Čechová | Čtvrtek, 06. listopad 2014 |

Přidat na Seznam.cz

V ČR už stojí přes 1000 pasivních domů. Do 84 z nich může od pátku do neděle nahlédnout široká veřejnost. Koná se 11. ročník Dní otevřených pasivních domů. Po celém Česku se otevřou pasivní rodinné domy, administrativní a školicí centra, ale také bytové domy a základní umělecká škola.

Ekologické centrum Veronica Hostětín zdroj ZO ČSOP VERONICANa kolik vyjde stavba pasivního domu? Opravdu ušetří desítky tisíc ročně? Jak se tam dýchá? Nechte odpovědět ty nejpověřenější – samotné majitele. Akce, kterou v ČR zaštiťuje Centrum pasivního domu, se koná už tento týden, od 7. do 9.11. V katalogu najdete všechny otevřené domy, včetně detailů a kontaktů.

Pasivní bytový dům pro seniory v Modřicích zdroj Ing arch Josef SmolaMajitelé domů jsou připraveni si neformálně povídat s návštěvníky o svých zkušenostech s bydlením v pasivním domě. „Akce se koná po celém světě a funguje jen díky ochotě a zápalu majitelů domů. Tím je skutečně unikátní. Sami majitelé, na rozdíl od různých firem, totiž řeknou návštěvníkům své zkušenosti ze stavby a života v pasivním domě zcela otevřeně a bez jakýchkoli zkreslení," říká Iva Černá z CPD.

Pasivní rodinný dům v Hustopečích zdroj VIZE ATELIERBěhem 1. ročníku byl v ČR otevřený pouhý jeden, ve druhém 7, loni přes 70 a letos se zapojilo 84 rozmanitých pasivních staveb. Nejvíce domů bude přístupných ve Středočeském, Jihomoravském a Plzeňském kraji. Poprvé jsou navíc pokryty všechny kraje ČR.

Plusový rodinný dům v Brně zdroj VIZE ATELIERDo akce se zapojilo i několik velkých staveb.

Mezi jedny z nejzajímavějších, které bude možné navštívit, patří nedávno otevřená ZUŠ Karla Malicha v Holicích, nebo vzdělávací středisko Veronica Hostětín v Bílých Karpatech, které je nejstarší českou veřejnou budovou v pasivním standardu.

Poprvé si budou moci zájemci prohlédnout i několik bytových domů v pražských Malešicích a v Hloubětíně, nebo první realizaci „mini" pasivního domu na ploše 100m2 v Ŕíčanech u Prahy.

Pasivní rodinný dům Rožmitále pod Třemšínem zdroj 3AE s.r.o. a NOVATOPV některých objektech bude také probíhat doprovodný program. Komentované prohlídky se budou konat například i v pasivní vesničce v Koberovech, v brněnském vzdělávacím centru Otevřená zahrada, či v několika vzorových bytech v pasivních bytových domech v Praze.

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Pasivní domy”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop