Tisk
Druhý listopadový víkend se rozvoní dřevem pasivních domů

Druhý listopadový víkend se rozvoní dřevem pasivních domů

Michal Babor | Čtvrtek, 03. listopad 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Na druhý listopadový víkend připravilo Centrum pasivního domu další ročník oblíbené akce pro všechny zájemce o pasivní domy. V rámci Dnů pasivních domů budou od pátku do neděle 11.-13. listopadu otevřeny nové i již delší dobu zabydlené pasivní domy po celé České republice. Chybět mezi nimi nebudou samozřejmě ani dřevostavby.

Mezi 70 pasivními domy po celé České republice si zájemci mohou vybrat ty, které je je nejvíce zaujmou, a bezplatně je navštívit. V nabídce jsou již postavené domy, ale i ty, které jsou těsně před dokončením. Pokud se rozhodujete o bydlení v pasivním domě, máte ideální příležitost zjistit, jaké jsou jeho výhody, nebo na co si dát při stavbě pozor.

Naše malá ochutnávka je z produkce společnosti 3AE. Společným jmenovatelem všech dokončených a zabydlených dřevostaveb je stavební systém Novatop – masivní panely z křížem lepeného dřeva. Všechny domy budou otevřeny pouze v sobotu 12.11.Kam se tedy za domy vonícími dřevem můžete vypravit?

Stříbrná Lhota

Rodinný dům Kompakt je rodinným domem s užitnou plochou do 100 m2. Jedná se o dřevostavbu provedenou z vrstvených masivních panelů. Dřevo představuje hlavní materiál jak co do konstrukčního řešení, tak do vnějšího vzhledu. Dřevo je také výrazně využito v interiéru. Logika konstrukční i dispoziční při respektování zásad navrhování v systému Novatop eliminuje nadbytečné výdaje na stavbu domu, tvar domu, velikost a pozice otvorů umožňují s přehledem splnit parametry pasivní stavby, samozřejmě za předpokladu perfektního provedení a odpovídajícího technického vybavení.

SL1SL2SL3
Rožmitál pod Třemšínem 03

Přízemní rodinný dům pro čtyřčlennou rodinu s velmi nízkou energetickou náročností. Je zde použit konstrukční systém NOVATOP, který je v maximální možné míře ponechán jako pohledový, čímž interiéru dodává příjemné vnitřní klima a harmonické prostředí. Teplo domova zajišťuje tepelné čerpadlo a vzduchotechnická jednotka.

R03 1R03 2R03 3
Rožmitál pod Třemšínem 01

Stavba je založena na pěnovém skle kvůli eliminaci tepelných mostů spodní stavby. Nosná konstrukce domu je ze systému Novatop. Konstrukce je v interiéru maximálně využita na stěnách jako pohledová a společně s technologií vytváří harmonický celek, zvenčí je zateplena izolací vkládanou mezi fasádní nosníky. Fasádní obklad je realizován ze sibiřského modřínu bez povrchové úpravy, který již na domě začíná chytat především na návětrné straně nezaměnitelnou patinu. Nakonec i střecha domu je opatřena vegetačním souvrstvím.

R01 1R01 2R01 3
Hradištko pod Medníkem

Velikost i dispozice domu vycházejí z potřeb čtyřčlenné rodiny, kompaktnost řešení je důsledkem rozumně nastaveného rozpočtu. Do tvaru domu se promítla potřeba minimalizace tepelných ztrát a touha přirozeně začlenit terasu do obytné plochy pro každé období, provázat s její pomocí vnitřní prostor domu se zahradou. Velké otvory, zasklené často bezrámově, umožňují úzký kontakt s okolím, sedací okno u jídelního stolu je centrem všeho dění. Velmi neotřele působí v kombinaci s modřínovou fasádou žluté okenní rámy.

H1H2H3

 

Černošice

Tato pasivní dřevostavba je navržena tak, aby citlivě zapadla do okolní zástavby a prostředí staré zahrady. Fasáda je obložena sibiřským modřínem v přírodní barvě, dřevěná červená okna dům rozjasňují a dávají mu jedinečný charakter a osobitost. Dominantou interiéru je velká knihovna a krb, který dodává energii akumulační nádrži. Ta je v létě zásobena energií fotovoltaické elektrárny, umístěné na střeše domu. Dokonalé je propojení prostoru obývacího pokoje, jídelny a terasy, která obytný prostor rozšiřuje, se zahradou. Vzrostlé stromy poskytují v létě dostatečný stín a tím pádem je to ideální místo k odpočinku.

C1C2C3

 

 

 

 

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Pasivní domy”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop