Nejmenší pasivní dům na světě

Nejmenší pasivní dům na světě

Redakce | Sobota, 06. srpen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Wassenberg je malé německé město nedaleko nizozemských hranic, jehož třetina obyvatel žije v centru města. Patří mezi ně i Inge, která koupila starý domek přímo na bývalých městských hradbách a chystala se jej zrekonstruovat. Už při první prohlídce se však ukázalo, že stav obvodového zdiva je ze statického hlediska nevyhovující a domek bude třeba strhnout. Zadní stěna však tvořila součást historického městského opevnění a musela být tedy zachována, navíc musela novostavba objemově i tvarově přesně odpovídat starému domu.

Výsledkem je přesná kopie původního domu s užitnou plochou pouhých 82 čtverečních metrů ve dvou podlažích a podle architekta je pravděpodobné, že se jedná o nejmenší pasivní dům na světě. Půdorysy jsou otevřené a jednotlivé prostory lze flexibilně využívat, což byl také jeden z požadavků stavebníka, který v domě nejen žije, ale také provozuje advokátní kancelář.

V přízemí je kromě hlavní obytné místnosti s kuchyňským koutem už jen koupelna, ložnice a technická místnost se vzduchotechnikou, tepelným čerpadlem a zásobníkem vody jsou v patře dostupné po přímém schodišti. Střešní terasa orientovaná na jihovýchod rozšiřuje prostor ložnice, naopak okna na jih a západ poskytují kromě velkorysého výhledu důležité solární energetické zisky.

Z původní stavby musela být zachována pouze východní zděná stěna tvořící součást historického městského opevnění, která musela být zateplena zevnitř. Zbytek obvodových stěn byl nově vyzděn z pórobetonu. Stejně jako u předchozí stavby jsou nové stropy dřevěné trámové, v přízemí jsou ponechány pohledové. Přístavba na jihovýchodní straně domu, ve které je umístěna část kuchyně, je z vnější strany obložena modřínovým obkladem s lazurovým nátěrem, který přechází i do opláštění střešní terasy.

DrevoaStavby.cz | Nejmenší pasivní dům na světěDrevoaStavby.cz | Nejmenší pasivní dům na světě

 

Tepelná izolace: Subtilní, přesto kvalitní


Ve velmi malém pasivním domě byla přijata řada opatření k dosažení standardu pasivního domu počínaje velkými okny směřujícími na sluncem exponovanou stranu až po ventilační systém s vysokým stupněm rekuperace tepla (92 %). Zateplení obvodových stěn významně přispělo  k dosažení standardu pasivního domu. Byl použit tepelněizolační kompozitní systém na bázi rezolové tvrdé pěny ve formě desek s tloušťkou 24 cm (pro srovnání – pokud by byl použit běžný vnější kontaktní zateplovací systém, byla by pro dosažení srovnatelného součinitele prostupu tepla zapotřebí tloušťka izolace cca 43 cm).

Izolační materiál byl aplikován ve dvou vrstvách po 120 mm, aby se předešlo průběžným spárám a zbytečným tepelným mostům. Aby bylo zajištěno, že alespoň 60 procent povrchu izolačních desek bude spojeno s podkladem, nanášelo se lepidlo rámově po okrajích desek a navíc ve třech svislých pásech. Druhá vrstva izolačních panelů byla nalepena celoplošně na první vrstvu. Omezením tloušťky izolace na celkových 24 cm bylo možné dosáhnout subtilního vzhledu fasády.

Tam, kde vnější stěnu budovy tvoří historická městská hradba, byla zevnitř instalována předstěna s dřevěnou konstrukcí opláštěná OSB deskami a sádrokartonem a vyplněná minerální izolací. Po dokončení vzduchotěsného pláště budovy byl proveden blower door test pro ověření fyzikálních vlastností domu. Výsledkem tohoto měření byla vzduchotěsnost 0,30 h-1.

DrevoaStavby.cz | Nejmenší pasivní dům na světěDrevoaStavby.cz | Nejmenší pasivní dům na světě

 

Dům byl původně realizován pro bydlení, dnes je však celý sídlem advokátní kanceláře.


DrevoaStavby.cz | Nejmenší pasivní dům na světěDrevoaStavby.cz | Nejmenší pasivní dům na světě

 

Kamna desetkrát výkonnější


Potřebnou teplotu v interiéru zajišťují kromě ventilačního systému s výměníkem i kamna na dřevěné pelety zabudovaná do výklenku ve zdi o jmenovitém tepelném výkonu 8 kW, přestože výpočtově by pro tento dům postačovala kamna na pelety s desetinovým tepelným výkonem. V době, kdy probíhala stavba, však kamna s nižším výkonem na trhu neexistovala. Pelety se přikládají ručně, protože v tomto množství není automatické přikládání potřeba.

K větrání domu byl použit rekuperační systém s vysokým stupněm rekuperace tepla, kterého dosahuje prostřednictvím protiproudého kanálového výměníku tepla s teplosměnnou plochou 60 m2, tzn. že plocha je přibližně pětkrát až osmkrát větší než u srovnatelných zařízení dostupných na trhu s deskovými výměníky tepla s křížovým prouděním. Vybrané zařízení disponuje také automatickým bypassem, který zabraňuje nežádoucímu ohřívání přiváděného vzduchu v teplých letních měsících. Dům byl v roce 2013 Isover oceněn v soutěži "Energy Efficiency Awards".

DrevoaStavby.cz | Nejmenší pasivní dům na světěDrevoaStavby.cz | Nejmenší pasivní dům na světě

 

Komentář architekta


Realizací tohoto velmi malého pasivního domku boříme mýty o tom, že pasivní domy jsou nevzhledné uniformní bedny. Stavba určitě není neforemným blokem v krajině ani cizím tělesem v urbanizovaném prostředí, stala se nedílnou součástí historického městského opevnění se středověkou Věží zatracenců, do níž byli zavírání odsouzenci před popravou.

Prof. Dipl.-Ing. Ludwig Rongen
Prof. Dipl.-Ing. Ludwig Rongen
architekt certifikovaný pro projektování pasivních domů

Technické parametry


  • Zastavěná plocha: 49 m2
  • Užitná plocha: 82 m2
  • Obestavěný prostor: 397 m3
  • Konstrukční systém: pórobetonové tvárnice, zateplení deskovou rezolovou pěnou (0,022 W/mK)
  • Měrná potřeba tepla: 14 kWh/m2a
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,091 W/m2K
  • Vytápění/větrání: peletová kamna 8 kW (předimenzovaná), větrací jednotka s rekuperací tepla
  • Projekt a realizace: Rongen Architekten GmbH, Wassenberg, 2009
  • Náklady: 160 000 eur

DrevoaStavby.cz | Nejmenší pasivní dům na světěDrevoaStavby.cz | Nejmenší pasivní dům na světě

 

Autor všech fotografií v textu se souhlasem pro časopis PASIVNÍ DOMY 2022: Rongen Architekten


Pasivní domy 2022

ročenka PASIVNÍ domy 2022

  • Návrh a stavba pasivního domu
  • Technologie pasivního domu
  • Projekty a realizace pasivních domů
  • Zkušenosti s bydlením v pasivním domě

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi. Přes 200 stran informací pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

PD 2022
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Pasivní domy”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop