Tisk
Za rok jen 35 000 Kč. Se vším.

Komerční sdělení | Pondělí, 01. říjen 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Stále dokonalejší konstrukce zamezující tepelným ztrátám budov se starají o to, že i celková spotřeba energie potřebné k vytápění energeticky úsporných objektů významně klesá. V mnoha novostavbách tak přestávají být rozhodující provozní náklady a mnohem důležitějším faktorem se stávají celková výše prvotní investice, náklady na údržbu a revize, potřebná míra obslužnosti provozu topení, jeho životnost, spolehlivost celého systému a míra komfortu potřebné obsluhy. Za tohoto stavu pak také prudce roste význam masového užívání elektrických topných systémů, které všechny uváděné výhody přinášejí. Potvrzuje to i dřevostavba vytápěná elektrickými topnými systémy z produkce skupiny Fenix Jeseník.

priklad2 Dřevostavbu o velikosti 5+kk užívá rodina se dvěma dětmi od konce roku 2014. Bungalov, až na rekuperaci, která zde není instalována, splňuje všechny parametry pasivního domu. Rodinný dům má užitnou (vytápěnou) plochu 145 m2. Ve vybraných zónách je instalováno podlahové vytápění – v místnostech s plovoucí podlahou jsou topné fólie ECOFILM, v místnostech s keramickou dlažbou pak topné kabely ECOFLOOR. Protože podlahové vytápění zajišťuje především komfort teplé podlahy, pro doplnění příkonu a také zlepšení dynamiky teplotního náběhu jsou v dětských pokojích nainstalovány sálavé topné panely ECOSUN E, v ložnici a velkém obývacím pokoji pak skleněné sálavé panely GR. Zvolený topný systém s centrální regulací si uživatelé kromě příznivých pořizovacích i provozních nákladů pochvalují především pro jeho naprosto automatický, bezobslužný provoz. V obývacím pokoji jsou také umístěna krbová kamna o výkonu 6 kW, která jsou využívána převážně v přechodném období, kdy se venkovní teploty pohybují mezi 5–10 °C a také v zimě ve volných dnech (víkendy). Příprava TUV je zajištěna elektrickým zásobníkovým ohřívačem vody.

priklad2  Cena za topný systém a regulaci obsahuje kompletní dodávku všech komponentů topného systému v cenové úrovni z jara roku 2016. Instalaci topného systému v ceně 105 398 Kč si ale uživatel zajistil svépomocně, proto je cena za montáž (30 000 Kč) pro danou velikost objektu odhadnuta. V období srpen 2015 – srpen 2016 byla spotřeba NT 10 784 kWh, spotřeba VT 1 510 kWh a fakturováno bylo 34 349 Kč (včetně DPH). Provozní náklady obsahují nejen vytápění, ale i náklady na ohřev TUV, osvětlení a provoz všech elektrospotřebičů v domácnosti. Příznivě se projevuje i občasné využívání krbových kamen, které sebou nese cca 20% úsporu nákladů na vytápění. Samotný topný systém je nastaven na denní teplotu 23 °C a noční 19 °C, teploty podlah jsou nastaveny na 24–25 °C. V období srpen 2015–2016 byla majitelka na mateřské dovolené s malou dcerou, dům se tak vytápěl na komfortní teplotu 23 °C celodenně a také pračka a sušička byly využívány prakticky každý den. Takový charakter provozu má pochopitelně významný vliv na celkové provozní náklady.

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Vytápění a vzduchotechnika”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop