Tisk
CETRIS: <small>Šedá, moderní, přírodní</small>

CETRIS: Šedá, moderní, přírodní

Administrator | Pondělí, 08. červen 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Je vhodná cementotřísková deska CETRIS BASIC bez povrchové úpravy na opláštění staveb? Jaká je životnost této konstrukční desky? Nehrozí rozvláknění nebo degradace vlivem povětrnostních podmínek? S těmito otázkami se nejčastěji setkáváme při realizací fasád z cementotřískových desek CETRIS BASIC.

Pro neznalého mohou působit dojmem nedodělanosti, pro architekty a designéry jsou naopak výrazem haute couture, tedy „vysoké návrhářské" – i s tímto pojmem z oblasti módního průmyslu lze charakterizovat opláštění z cementově šedivé desky CETRIS BASIC, tedy cementotřískové desky bez nátěru či jiné povrchové úpravy.

RD desky CETRIS BASICRodinný dům desky CETRIS BASICFasádní obklad z cementotřískových desek CETRIS BASIC je na dotyk kupodivu velmi příjemný, navíc nepotřebuje žádnou náročnou údržbu a odolá účinkům mechu, plísní a jiných degradujících činitelů vznikajících například v kontaktních zateplovacích systémech. Cementotřískové desky se vyrábějí slisováním směsi dřevěných třísek, cementu, vody a hydratačních přísad. Slučují tak výhody dřeva a cementu, vynikají vysokou odolností vůči povětrnostním vlivům.

Výrobce cementotřískových desek CETRIS, společnost CIDEM Hranice, a.s., si nechala ve Výzkumném ústavu stavebních hmot v Brně provést vyhodnocení trvanlivosti desek CETRIS tloušťky 12 mm bez povrchové úpravy. Zkouška simuluje kombinované rozrušování struktury materiálu působením základních podnebních faktorů (kolísání teplot, déšť, sluneční svit, mráz). Celkem byly cementotřískové desky CETRISs upravenou recepturou podrobeny čtyřem procesům, simulujícím působení povětrnostních podmínek po dobu 20 let. U desek byla stanovena objemová hmotnost a pevnost desek v tahu za ohybu před expozicí a po ní. Výsledek? Ani po 20 letech expozice neklesla pevnost v tahu za ohybu pod normovou hodnotu pro cementotřískové desky (9 N/mm-2 ).

vap vykvet zatečeníPři navrhování a realizaci opláštění ze základní cementotřískové desky CETRIS BASIC je třeba respektovat složení desky a jeho původ – cementové zboží. Částice volného vápna obsaženého v portlandském cementu mohou pronikat na povrch desky a na ovzduší může docházet ke karbonizaci a vzniku výkvětů, které narušují jednolitý vzhled povrchu desky. Částečně lze tomuto jevu zabránit ošetřením desky transparentními hloubkovými penetračními nátěrovými hmotami, které snižují nasákavost desky a zabraňují transportu minerálních látek na povrch desky. Bohužel za vznik vápenného výkvětu (na obrázku) může mít vliv i nevhodné zabudování desky – například dojde-li k zatečení i za líc fasády.

Samotná deska CETRIS BASIC nemá definovaný jednotný barevný vzhled. Barevná nejednotnost je dána zejména použitým pojivem – portlandským cementem. V ploše cementotřískových desek CETRIS se může vlivem výrobního procesu barevný odstín i struktura povrchu lišit. Mohou tak vznikat tmavší a světlejší nestejnorodá místa, která ale působením povětrnostních vlivů mírně sjednotí svůj vzhled.

Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Fasády”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop