Tisk
Fasáda dřevostavby: <small>Buďte kreativní se značkou Cembrit</small>

Fasáda dřevostavby: Buďte kreativní se značkou Cembrit

DAS | Pátek, 26. červen 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Domy postavené ze dřeva jsou v České republice stále oblíbenější. Již několik let si pod označením dřevostavba nepředstavujeme pouze klasickou roubenou chalupu nebo letní chatu. Setkáváme se s nejrůznějšími typy dřevostaveb. Každý majitel má o vzhledu svého domu vlastní představu. Díky stále většímu tlaku na energetickou nenáročnost novostaveb jsou také stále oblíbenější větrané fasády, které napomáhají udržení ideálního prostředí uvnitř domu.


Zajímavým řešením finální vrstvy větrané fasády jsou vláknocementové fasádní desky Cembrit. Nabízejí širokou škálu barev, povrchových úprav i rozměrů a navíc jsou vyrobeny z přírodních surovin, podobně jako dřevostavby, k jejichž obkladu se používají. Pro kombinaci s přírodními materiály jsou tedy ideální.

Pro stavbu rodinných domů jsou nejoblíbenější desky Cembrit Cembonit. Jedná se o desky velkých formátů v čistě přírodním provedení, probarvené do hmoty, charakteristické svým tlumeným a matným povrchem bez viditelných povrchových úprav. Jejich surový povrch přirozeně stárne, jako ostatní přírodní materiály a zachovává si tak po celou dobu své životnosti unikátní výraz.

Hausbót: Fasádní desky Cembonit

04 kopie0102 kopie

Ne zcela typickým příkladem dřevostavby s fasádními deskami Cembonit je tento hausbót o rozměrech 12,5 x 6 m, s terasou (12 m2) a nádherným výhledem na vodu i do okolí. Majitelem i autorem návrhu hausbótu je Jakub Hejna.

Dispoziční řešení 3+kk s koupelnou a samostatnou toaletou se nijak neliší od řešení běžných bytů. Jedná se vlastně o dřevostavbu z lehkých sendvičových panelů ze stavebního systému K – Kontrol (použity byly například pro polární stanici v Antarktidě). Panely tvoří dvě OSB desky s izolační náplní ze stabilizovaného samozhášivého polystyrenu EPS.

I když má metr čtvereční panelu s tloušťkou 210 mm hmotnost pouze něco přes 20 kg, celá stavba představuje přibližně 40 tun. Svůj podíl na tom mají i použitá trojskla do hliníkových oken.

Soubor rodinných domů: Fasádní desky Cembrit

060809

Krásným příkladem kombinace dřeva a vláknocementových desek na fasádě je novostavba rodinného domu v Bratislavě, v části Rusovce. Autorem návrhu několika rodinných domů v překrásném místě obklopeném přírodou je Atelier Molnár-Peráček s.r.o. Jedná se o skupinu individuálně navržených domů postavených technologií CLT, na jejichž fasádách se uplatnily fasádní desky Cembrit.

Rodinný dům: Střešní šablony i na fasádě

10IMG 8742Finální vrstvu větrané fasády nemusí ale tvořit pouze vláknocementové fasádní desky. Příkladem je dřevostavba od studia Prodesi|Domesi – architekti využili vláknocementových střešních šablony jak na střechu domu, tak na část jeho fasády. V kombinaci se dřevem tak vzniká velice zajímavý kompaktní vzhled.

"Nejprve jsme se trochu báli krytiny Cembrit, kterou nám náš architekt doporučil," říkají majitelé dřevostavby ve Středočeském kraji. „Nebyli jsme si jisti použitím červených šablon Cembrit Rhombus na fasádě, obávali jsme se, že budou příliš výrazné, a dávali jsme přednost přírodnímu dřevu a omítce. Jsme ale velice spokojeni, červená barva se krásně doplňuje se zelení naší zahrady a šablony Rhombus jsou zcela bezúdržbové. Zatímco místa, kde máme omítku nebo dřevo, už utrpěla povětrnostními vlivy, krytinu Cembrit stačí opláchnout vodou a je zase jako nová."

 

 

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Fasády”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop