S deskami James Hardie® obložíte fasádu snadno a rychle

S deskami James Hardie® obložíte fasádu snadno a rychle

Redakce | Pátek, 13. prosinec 2019 |

Přidat na Seznam.cz

V září letošního roku byl oficiálně zahájen prodej vláknocementových fasádních obkladů James Hardie® na českém trhu. Jednou z prvních realizací byl i obklad soukromé garáže v obci Lahošť u Teplic.

Instalace obkladové fasády z desek HardiePlank® tady probíhala svépomocí a nebyla nijak náročná. Pro provětrávanou fasádu z těchto vláknocementových prvků stačilo vytvořit na objektu rošt. Konstrukce se dá postavit z hliníkových, pozinkových i dalších materiálů. Pro menší objekty typu garáže je vhodný i klasický dřevěný rošt, který vyrovná případné nerovnosti obvodové stěny. Důležité je při instalaci konstrukce vytvořit jedinou rovinu roštu, na kterou se pak vruty / nastřelovacími hřebíky připevňují vláknocementové profily.

Pro instalaci postačilo klasické hobby nářadí, práci si jinak lze ulehčit ruční řezačkou, tzv. gilotinou, a upínacími pomůckami. Dále jsou potřeba samořezné šrouby, kotvicí prostředky pro ukotvení roštu, rošt a podkladové těsnicí pásky pod spoje jednotlivých desek - tzv. EPDM pásky, které chrání dřevěnou konstrukci proti zatečení.

rost-a-pripravky-gecco-pri-obkladu-fasady-garaze-fermacell

Ruční řezačka - tzv. gilotina - zajistí řez bez otřepů a prachu. Tyto obklady lze řezat i kotoučovou pilou, ale v takovém případě je třeba odsávat prach a používat ochranné pomůcky. Kotoučová pila se hodí i na úpravu hranolů na rošt fasády. Když je rošt připravený, jako první se na něj připevňuji rohové profily a spodní hustá mřížka, která chrání provětrávanou mezeru před nevítanými živočichy.

A dobrá zpráva na závěr? Fasáda je hotová a majitel má na dlouhou dobu o starost méně. Vláknocementové prvky HardiePlank® nevyžadují dodatečné nátěry, jsou barevně stálé. Stačí je průběžně mýt jemným čisticím prostředkem bez rozpouštědel.

Více info na: www.fermacell.cz

drevostavba-dreveny-chodnik-slunolam-modre-nebe-fermacell-james-hardie

Fermacell
v dřevostavbách

Jak na technické řešení dřevostavby s využitím systémových prvků Fermacell?

Stáhněte si bibli dřevostavbařů!

Cílem publikace je představení problematiky návrhu konstrukcí dřevostaveb od základních požadavků jako je:

  • statika a stabilita,
  • požární bezpečnost,
  • ochrana proti hluku,
  • tepelná ochrana a
  • ochrana proti vlhkosti,

přes detaily až po provádění konstrukcí na bázi dřeva, včetně legislativy v ČR a statických výpočtů.

Publikace je určena pro projektanty, architekty, provádějící firmy, studenty, ale i laiky.

STÁHNOUT BIBLI DŘEVOSTAVBAŘŮ

 
DaS 6-2019
Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Fasády”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop