Tisk
Tepelně izolovat foukaným dřevním vláknem je cestou k ochraně životního prostředí

Tepelně izolovat foukaným dřevním vláknem je cestou k ochraně životního prostředí

Petr Houška | Středa, 19. červen 2013 |

Přidat na Seznam.cz

Pro každou stavbu je alfou a omegou ochrana proti extrémním teplotám. Nechráníme tak pouze přírodu, finanční rozpočet a sebe jako obyvatele domu, ale i dům samotný – především jeho nosnou konstrukci. Správnou skladbou stěn a dostatečnou izolací ji ochráníme proti kondenzaci vody– ta totiž dokáže stavbu doslova zdegradovat. Na stavebním trhu je široká paleta izolačních materiálů a vybrat si ten správný pro naši dřevostavbu bývá nelehký úkol obzvláště tehdy, když nám každý výrobce tvrdí něco jiného a vychvaluje své výrobky. Každý izolant má více či méně dobré vlastnosti – v jednom se však vždy shodují – ve schopnosti izolovat.

Ekologicky obnovitelný

steicozell3.jpgVzrůstající spotřeba dřeva chrání naše lesy. Zní to sice jako absolutní paradox, ale jde o nepopíratelnou skutečnost. Největší část evropských lesů je totiž trvale obhospodařována, to znamená, že je zde vysázeno minimálně tolik stromů, kolik jich bylo z lesa odebráno. A při vzrůstající poptávce se přizpůsobí i nabídka: evropské lesy rostou v současné době rychlostí zhruba 510.000 hektarů ročně. Používání dřeva znamená ale i další přínos z hlediska ekologie. Dřevo je totiž účinným zásobníkem obávaného skleníkového plynu - CO2. Dřevo stejně jako konopí a len patří mezi suroviny s krátkým vegetačním obdobím. Během růstu odebírají stromy z atmosféry velké množství skleníkového plynu - CO2 a ukládají jej ve formě uhlíku do dřeva.
V kubickém metru dřeva je vázána až tuna CO2
, zatímco se současně vytvořilo 0,7 tuny kyslíku. Rozhodnutí stavebníků pro tepelnou izolaci nejen foukaným dřevním vláknem je tedy okamžitým přínosem pro řešení problémů našeho klimatu.

Příjemné klima v domě po celý rok

steicozell2Izolant má až 3 krát vyšší schopnost akumulace tepla oproti běžným izolačním materiálům. Tím velmi dobře zabraňuje prostupu tepla i chladu pláštěm do budovy. Tím dochází k žádoucímu efektu příjemného chladu v nejteplejších dnech a příjemnému teplu v nejmrazivějším zimním období. Takzvaný časový fázový posun prostupu tepla se pohybuje v rozmezí 12 – 16 hodin. Cílem letní ochrany proti nadměrnému teplu, je zpomalit prostupu tepla přes střechu nebo přes stěnu tak, aby se nejvyšší denní teplota dostala do vnitřního prostoru teprve tehdy, když je venku již tak chladno, že se větráním dá účinně zabránit vyhřátí vnitřního prostoru. Je žádoucí, aby fázový posun byl nejméně 10 hodin. Část tepla, které je akumulováno ve stavbě, se totiž potom rovněž odvádí směrem ven. Díky tomu nedochází na vnitřní straně konstrukce ke stejnému zvýšení teploty jako na vnější straně.

Pro novostavby i rekonstrukce

steicozell4Izolant se skládá z čistých volných dřevovláken, vyplňujících všechny duté prostory určené k izolování - beze spár. Každé z těchto vláken má všechny přednosti přírodního dřeva: trvanlivost, stabilitu a velmi dobré tepelně izolační vlastnosti. K vytvoření izolační vrstvy je materiál vláken pod vysokým tlakem vháněn do uzavřených částí stěny, určených k vyplnění, kde se přesně přizpůsobí konstrukčním prvkům. Struktura izolantu je velmi jemná, a tak výtečně eliminuje vznik tepelných mostů. Tímto je foukaná izolace vhodná nejen jako materiál pro výrobu kompletních stěnových a střešních prvků, tak i pro sanační práce. U této izolace nehraje žádnou roli, zda prostory určené k vyplnění odpovídají standardním velikostem deskového izolačního materiálu. Tím tedy vyplývá skutečnost, že prostory určené k zaplnění, jsou při vhánění zcela uzavřeny bez nepříjemné a zdlouhavé ruční práce. Pomocí kvalitní techniky při vhánění je i u nejkomplikovanějších konstrukcí dosaženo homogenní náplně beze spár. Vedle izolace vháněním lze tento materiál využít i jako izolaci nafukováním. Metoda zafukování se aplikuje v případě, že je izolace volně ukládána na horizontálních, klenutých nebo mírně nakloněných plochách přímo mezi nosníky či krovy. Ať už se jedná o novostavbu, starou zástavbu, příhradovou konstrukci nebo dřevěnou stavbu nebo jinou lehkou konstrukci, je izolace vždy z hlediska nákladů i ekologie mimořádně příznivá.

Prodyšnost

Postupem času se většina výrobců přiklání k dřevostavbám se skladbou obvodové obálky takzvaně difuzně otevřenou. Někteří zákazníci se mylně domnívají v to, že tato skladba bude spásná pro plnohodnotnou regulaci vlhkosti a větrání. Není tomu tak a k této scestné myšlence jsou povětšinou dovedeni pokoutnými firmami s absencí odborníků v jejich týmu. Trend v nízkoenergetických a pasivních domech spočívá především v dokonalém utěsnění celé obálky stavby. A to za pomoci neprodyšné „igelitové" parozábrany nebo difuzně otevřené parobrzdy. Perfektně hermeticky uzavřít dům parozábranou, bývá velmi náročný úkol hodný mistra v lepení modelů z časopisu ABC. Parobrzdou se ve většině případů stává OSB deska. Ta však propustí velmi malé procento vlhkosti ze stavby přes izolant do exteriéru (OSB, které má však cca 250x vyšší difuzní faktor než samotná dřevní izolace). Díky difuzně otevřené buněčné struktuře dřevovláknité izolace reguluje aplikované izolační dřevní vlákno částečně vlhkost a přispívá tak z hlediska biologie stavby k vytvoření optimálního prostředí pro bydlení i pro stavbu. Toho lze však plnohodnotně dosáhnout pravidelnými větracími návyky anebo vzduchotechnikou s řízeným větráním.

Rychlá aplikace a stálost bez sesedání

Izolant je dodávaný stlačený v pytlích o váze patnácti kilogramů. Stlačený materiál je připravován ve speciálních dmýchacích strojích a vháněn přes flexibilní trubky až na místo zpracování. Stroj i izolační materiál je možno skladovat mimo budovu, takže je zajištěna plynulá práce i v úzkých prostorech a nevzniká v domě nepořádek. Aby bylo možné zajistit konstantní izolační výkon po desetiletí, je důležité, aby byla u izolačního materiálu zachována forma a objem. Proto existují předepsané objemové hodnoty pro jednotlivé použití, které se pohybují od 32 do 45 kg / m3. Doporučenou hodnotou pro je 40 kg/m3 pro všechny konstrukce. Desetiletí aplikace prokázalo, že ani po dlouhé době nedochází k sléhávání materiálu v konstrukci. Při vhánění dřevovláken dochází u jednotlivých dřevných vláken k ozubení ve třech dimenzích a mechanickému spojení navzájem (mikroskopické uchycení). I u nižších objemových hmotností je tímto garantována maximální míra bezpečnosti usazení při vysoké elasticitě.

 

 

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Izolace”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop