Tisk
Zateplení dřevostavby v souladu s přírodou

Zateplení dřevostavby v souladu s přírodou

Redakce | Pondělí, 01. říjen 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Je tam Muzeum Járy Cimrmana a další zajímavosti, ale především horské středisko se zajímavou architekturou a možnostmi sportovního vyžití. A také spousta starých, zachovaných roubenek.

Řeč je o Příchovicích, menším, ale útulném středisku turistiky na pomezí Jizerských hor a Krkonoš, šest kilometrů od Harrachova. V obci, jejíž dochovalé památky se datují do 17. století, je skutečně na co se dívat. Nádherné výhledy na Jizerské hory, Krkonoše i do údolí malebné české krajiny. Součástí toho všeho je zachování tradiční architektury rodinných chalup, penzionů či hotelů.

Po staru nově

Nádherně provedená rustikální stavba ke cti majitele sladěná s dalšími stavbami na pozemku. Tady ale úcta k tradici končí, jelikož rodina i případní návštěvníci vyžadují komfort zcela soudobý. Jedním ze základních předpokladů vysokohorských lyžařských středisek je právě to, že je tam zima. Příchovice jsou navíc zajímavým turistickým cílem celoročních aktivit. Přičemž v létě je na horách přes den horko a v noci zima. Je tedy logické, že takový komfort v dnes vyžadovaném „městském" stylu je ekonomicky i provozně náročný. Majitelé to ovšem vyřešili velmi zajímavým způsobem s ohledem na peníze, přírodu i komfort.

Přírodu ničím nenahradíš

CIUR zateplení roubenky s Climatizer Plus a fólií pro clima IntelloP1130929Onou vychytávkou bylo zateplení půdy foukanou celulózovou izolací Climatizer Plus, kterou podle kanadského patentu vyrábí ze sběrového novinového papíru tuzemská firma Ciur. Zateplením půdních prostor touto technologií lze ušetřit 35 procent a více provozních nákladů na vytápění. Díky svému přírodnímu původu umí Climatizer Plus přirozeně regulovat vlhkost – když je jí příliš, pojme část do své buněčné struktury, když vlhkost chybí, vypouští ji zpět do interiéru. K dokonalosti je ovšem tato vlastnost dovedena ve spolupráci s inteligentní parobrzdou pro clima INTELLO Plus, která pracuje na základě principu klimaticky řízené membrány – v zimě chrání izolaci proti průniku vlhkosti, v létě je molekulární struktura fólie propustnější a umožňuje spolehlivé vysychání. Proměnlivost difuzního odporu tohoto vysoce výkonného systému garantuje také v kritických, zevně difuzně neprodyšných konstrukcích, jako jsou šikmé střechy s nějakým typem plechové krytiny, což je na horách běžné.

Veselé slunce, ahoj!

Pro adaptaci podkroví s lehkou krytinou nabízí Climatizer Plus další úžasnou vlastnost: vysokou hodnotu tepelné setrvačnosti. Dokáže naakumulovat denní dávku zhruba sedmi hodin sluneční energie, což je dvojnásobek běžně používaných izolantů. Teplo se tak v zimě nedostane ven a v létě do interiéru. Schopnost tepelné setrvačnosti je dvakrát vyšší než u běžně používaných izolantů a to je pro extrémnější horské podmínky neocenitelná vlastnost.

A to není všechno

Půdní prostor byl zateplen 110 m3 celulózové izolace technologií zafoukání, což je velmi rychlý (v řádu několika hodin), bezodpadový proces likvidující tepelné mosty s návratností do tří let a dvacetiletou zárukou na materiál. Cena práce je obsažena v ceně materiálu. Tak, nenafoukejte to!

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Izolace”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop