S deskami fermacell Vapor není blowerdoor test loterií

S deskami fermacell Vapor není blowerdoor test loterií

Komerční sdělení | Pátek, 07. prosinec 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Kvalita vnitřního mikroklimatu dřevostavby se dá pozitivně ovlivnit použitím konstrukce s difuzně otevřenou skladbou obvodového pláště, která umožní transfer vodních par stejně, jako tomu bylo u starších staveb zděných nebo u dřevěných srubových staveb. Ideálním materiálem pro tato řešení je sadrovláknitá deska fermacell Vapor. S touto deskou se investor dřevostavby ani realizační firma nemusí bát, jak dopadne test neprůvzdušnosti obálky budovy.

V dřevostavbách s difuzně otevřenou konstrukcí je nutné vždy použít parobrzdnou vrstvu, která umožňuje a zajišťuje spolehlivou difuzi části vodních par přes konstrukci dřevostavby do exteriéru. Standardně se k těmto účelům používají dřevotřískové desky, speciální parobrzdné fólie nebo desky fermacell Vapor.

Sádrovláknitá deska fermacell Vapor

Již se standardní sádrovláknitou deskou fermacell – známým originálem mezi sádrovláknitými deskami – se dají vytvářet vzduchotěsné vrstvy. Sádrovláknitá deska fermacell Vapor však jde o krok dál:

  • Díky speciálnímu kašírování na zadní straně desky je propustnost vodní páry redukována natolik, že odpadají další dodatečné parotěsné vrstvy v konstrukcích obvodových stěn.
  • Přitom zůstávají zachovány vynikající vlastnosti originální sádrovláknité desky fermacell jakožto biologicky nezávadné konstrukční desky, protipožární desky a desky do vlhkých prostor.

sadrovlaknita-deska-fermacell-vapor-blowerdoor-test

 

Pro fermacell Vapor platí všechny zkoušky na požární odolnost a vzduchovou neprůzvučnost jako pro klasické sádrovláknité desky.

Lze říct, že:

pevnost + statika + požární odolnost + povrchová úprava = vše v jedné desce.

Stabilní vlastnosti a absence dodatečných parotěsných vrstev při použití desek fermacell Vapor jsou zásadními výhodami – dodatečné parotěsné vrstvy zvyšují riziko nesprávného fungování celé konstrukce. Instalace desky fermacell Vapor naopak toto riziko zcela eliminuje.

Výhody desek fermacell Vapor

Výhodou desek Vapor je skutečnost, že ve srovnání s OSB nebo dřevotřískovými deskami, které se běžně kombinují se sádrokartonem, stačí použít jedna vrstva z desky fermacell Vapor. Tvrzení, že „2 desky jsou víc než 1 deska", je nepodložené a pouze pocitové, montáž dvou desek je sice označována jako rychlá a efektivní, ve skutečnosti však dochází k velkým nepřesnostem a potenciálním škodám.

Vapor má ve srovnání s těmito deskovými materiály naprosto stabilní a neměnný faktor difuzního odporu (µ = 250) pro tloušťku desky 12,5 mm, zatímco u dřevotřískových desek osciluje mezi µ = 50–100 a u OSB desek mezi µ = 100–300. To má výsledný vliv na hodnocení testu neprůvzdušnosti obálku budovy – tzv. blowerdoor testu.

Typ desky Tloušťka desky Faktor difuzního odporu
Sádrovláknitá deska fermacell Vapor 12,5 mm µ = 250
Dřevotřísková deska µ = 50–100
OSB deska µ = 100–300

Čtvrtým silným argumentem jsou certifikovaná řešeníFermacellpro desky Vapor, stejně jako pro všechny své další materiály, připraveny konstrukční detaily, návrhové tabulky a technologické postupy. Konstrukce s deskami Vapor tak představují ověřené a certifikované řešení pro všechny moderní dřevostavby.

Hodnota sd > 3 m umožňuje využít sádrovláknité desky fermacell Vapor jako vnitřní opláštění pro všechny typické konstrukce obvodových stěn na bázi dřeva. Patří k nim například konstrukce obvodových stěn s nebo bez instalační roviny z vnitřní a z vnější strany, konstrukce s vhodným přímým opláštěním nebo zavěšenou fasádou (např. s deskami fermacell Powerpanel) nebo se schváleným kontaktním zateplovacím systémem. Lze je také použít do stropních a střešních konstrukcí v podkroví, kde rovněž jako u svislých konstrukcí dokáží spolehlivě vyřešit průchod vodních par konstrukcí bez nežádoucí kondenzace uvnitř skladby.

sadrovlaknita-deska-fermacell-vapor-vrstvy-vnejsiho-oplasteni

Popisek k obrázku Fermacell Vapor - vnější opláštění:
1 - sádrovláknitá deska fermacell
2 - dřevěný sloupek
3 - instalační předstěna, izolovaná
4 - sádrovláknitá deska fermacell Vapor
5 - dřevěný sloupek
6 - tepelná izolace
7 - vhodné opláštění
8 - ETICS
9 - schválený omítkový systém

drevostavba-dreveny-chodnik-slunolam-modre-nebe-fermacell-james-hardie

Fermacell
v dřevostavbách

Jak na technické řešení dřevostavby s využitím systémových prvků Fermacell?

Stáhněte si bibli dřevostavbařů!

Cílem publikace je představení problematiky návrhu konstrukcí dřevostaveb od základních požadavků jako je:

  • statika a stabilita,
  • požární bezpečnost,
  • ochrana proti hluku,
  • tepelná ochrana a
  • ochrana proti vlhkosti,

přes detaily až po provádění konstrukcí na bázi dřeva, včetně legislativy v ČR a statických výpočtů.

Publikace je určena pro projektanty, architekty, provádějící firmy, studenty, ale i laiky.

STÁHNOUT BIBLI DŘEVOSTAVBAŘŮ

 
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Izolace”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop