Na co si dát pozor při výstavbě dřevostavby

Na co si dát pozor při výstavbě dřevostavby

Komerční sdělení | Pondělí, 09. srpen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Zkušenosti i čas ukázaly, že dřevostavby poskytují šetrné, kvalitní a pohodlné bydlení. Jako při výstavbě kterékoli jiné budovy je důležité si během návrhu a realizace stavby pohlídat a nezapomenout hned na několik bodů. Předejdete tak zbytečným a nepříjemným komplikacím, které by mohly během realizace, ale i samotného užívání domu vyplout na povrch. Ruku v ruce s dřevostavbou jde i minerální izolace, díky které bude Váš domov dosahovat kýženého komfortu. Nejlepších kvalit pak docílíte s minerální izolací URSA PUREONE.

Jednou z největších předností dřevostaveb je rychlost výstavby. Dřevostavby také velmi dobře splňují požadavky pasivního nebo nulového domu a jsou tak vhodným řešením pro ty, kteří řadí ochranu životního prostředí při pořizování domu mezi své hlavní priority.

„Skvělým doplňkem dřevostaveb je minerální izolace URSA PUREONE, která je vyrobena z recyklovaného materiálu a během svojí životnosti ušetří několiksetkrát více energie, než je třeba na její výrobu," vysvětluje Tereza Vojancová, architektka ze společnosti URSA.

Může se tedy zdát, že realizace dřevostavby je hračka. Tento proces je však třeba nezanedbat a nezapomenout na detaily, které by mohly později způsobit komplikace. Na co je třeba brát zřetel?

1. Není dřevostavba jako dřevostavba


V zásadě můžeme dřevostavby rozdělit dle jejich konstrukcí na několik základních typů – sruby, roubenky, skeletové (těžké a lehké) a z masivních či vrstvených panelů. U všech typů je vhodné se pečlivě informovat o složení použitých materiálů a vybírat podle konkrétních podmínek a požadavků na stavbu. Stejně tak je důležité na zvolený typ dřevostavby vybrat zkušeného projektanta.

„Problematické může být, když návrh domu dělá projektant, který nemá s návrhem dřevostaveb nebo jejich konkrétním typem zkušenosti. Mohou pak vznikat nedostatky v projektu, ať už se to týká skladeb, detailů (podcenění, špatná realizovatelnost na stavbě apod.), nesprávné volby materiálů, nebo statiky," vysvětluje architektka společnosti URSA Tereza Vojancová. Rozhodně se tedy nevyplatí stavět dřevostavbu svépomocí.

2. Kde bude dřevostavba stát?


Nalezení vysněného pozemku na příjemném místě je prvním krokem ke spokojenému bydlení. Občas může jít ale o nesnadné rozhodování. Místo, které si získá vaše srdce, nemusí být vhodné ze stavebního hlediska, a naopak pozemek s ideálními technickými parametry možná nebude zcela podle vašeho gusta.

„Při hledání nejvhodnějšího kompromisu doporučuji konzultaci nebo navštívení parcely s odborníkem. Ten dokáže vzít v potaz vaše vize i podmínky, neopomenout technické parametry stavby a najít řešení vedoucí k vaší spokojenosti," doporučuje architektka Tereza Vojancová.

3. U dřevostavby pozor na vlhkost


Citlivým místem dřeva je dlouhodobé působení vlhkosti. Abychom poškození tímto vlivem předešli, je třeba stavbu provést kvalitně. Zkondenzovaná vlhkost v neprodyšné skladbě konstrukce může totiž velmi brzy zhoršit kvalitu prostředí v interiéru. Jejím důsledkem mohou být vlhké mapy na podhledech, u kterých hrozí i tvorba plísní vedoucí až k celkové degradaci konstrukce.

„Aby byla celá konstrukce prodyšná, je třeba ji správně navrhnout. Směrem do interiéru by tak měly být použity materiály méně prodyšné –parozábrany či parobrzdy, jako například URSA SECO SD 2. Naopak směrem do exteriéru se použijí materiály prodyšné, které umožní případné vlhkosti odpařit se. Tuto vlastnost výtečně splňuje minerální izolace URSA PUREONE, protože patří k difúzně otevřeným materiálům," vysvětluje architektka Tereza Vojancová.

Podle požadovaných výsledků, kterých chceme v dřevostavbě dosáhnout, je možné využít vybrané produkty z portfolia URSA PUREONE, například URSA PUREONE USF 31 či URSA PUREONE SF 31 nebo URSA PUREONE SF 34.

PUREONE USF 31PUREONE SF 31PUREONE SF 34

 

4. Odolnost dřevostavby vůči požáru


Jednou z nejčastějších námitek vůči dřevostavbám je to, že dřevo hoří. Ač se to může zdát logické, jelikož je dřevo hořlavý materiál, není to úplně pravda. V případě požáru má dřevo pozitivní vlastnost – uhelnatění. Tato zuhelnatělá vrstva chrání zbylé dřevo před přístupem kyslíku a tím zpomaluje rychlost hoření.

Rozhodující je požární odolnost celé konstrukce, nikoli hořlavost samotného materiálu. Vysoké požární odolnosti se dosahuje správnou kombinací použitých materiálů a jejich tlouštěk. V každém případě je při stavbě potřeba dodržovat požární bezpečnost.

„Velmi důležitým parametrem při volbě izolačního materiálu je jeho třída reakce na oheň. Ta určuje, zda a jakým způsobem výrobek přispívá k šíření požáru. Minerální izolace URSA díky své nehořlavosti spadá do nejlepší kategorie A1," uzavírá Tereza Vojancová.

izolace-URSA

5. Výběr vhodného materiálu je důležitou součástí výstavby dřevostavby


Všechny typy dřevostaveb jsou kompatibilní s minerální izolací společnosti URSA. Tu vybíráme podle tloušťky, potřeby umístění, tepelněizolačních, akustických a protipožárních vlastností.

„Doporučujeme vybírat z produktů URSA PUREONE. Ty, stejně jako izolace URSA GLASSWOOL, dosahují nejlepších akustických, tepelněizolačních a protipožárních výsledků, ale navíc jsou hypoalergenní a bez obsahu zbytkových formaldehydů. Hodí se tak i do prostředí s vyššími hygienickými nároky, například do dětských pokojíčků, lékařských zařízení apod.," vysvětluje Tereza Vojancová a dodává: „Navíc se dají použít všude – od izolace šikmých střech, přes izolaci lehkých příček, obvodových stěn a fasád, až po izolaci podlah, a to i ve dřevostavbách."

Více informací o izolacích URSA→

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Izolace”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop