Tisk
Dřevěný altán pro setkání a památku válečných veteránů

Dřevěný altán pro setkání a památku válečných veteránů

Redakce | Pondělí, 02. listopad 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Váleční veteráni v Ústřední vojenské nemocnici v Praze mohou od letošního léta relaxovat v novém dřevěném altánu, který vznikl ve volném prostoru vnitřního areálu nemocnice. Zadáním pro architekty bylo vytvořit důstojné místo pro setkávání se přibližně padesáti osob s tělesným postižením.

 

Symbolika altánu jako památníku

Architekti Václav Matějka a Ivan Březina zvítězili se svým návrhem, který se zaměřil na vyjádření bezpečí, jednoty a hrdosti. Vlastností, které jsou přímo spjaté s osudy vojáků. Pro zhmotnění idei zvolili tvar kruhu o poloměru 8,2 metrů. To je velikost, která odpovídá tomu, když se padesát osob drží za ruce. Střecha altánu se paprskovitě dělí do 25 polí.

Rámové příčle o rozměru 140 x 400 mm se uprostřed sbíhají do celodřevěného kruhového prstence o poloměru 1,1 m. Směrem k obvodu jsou ob jedno pole podepřeny sloupy v místě středního prstence a po obvodě každou příčel podepírá sloupek o rozměru 140 x 260 mm. V místě hlavního vstupu jsou dva paprsky vyneseny do sousedních rámů.

Altán UVN architektonická vizualizace (1)

 

Uprostřed altánu je fontána, která ve dne představuje klid a občerstvení. V noci proudí paprsek světla ze dna fontány středem střešního prstence, který symbolizuje okno do nebe a připomíná veterány, kteří se již otevření altánu nedožili.

Technické zajímavosti stavebního řešení dřevěné konstrukce

Na první pohled jednoduchý kruhový tvar altánu v sobě skrýval velmi náročnou konstrukční a statickou přípravu. Ing. Zbyněk Šrůtek připravoval podklady pro výjimečná technická řešení. Jedním z nich byl středový prstenec složený výhradně ze standardizovaných rovinných BSH profilů, které byly na CNC strojích zpracovány na jednotlivé segmenty kruhu a to včetně přípojných míst pro jednotlivé paprsky. Prvky byly ve výrobně vzájemně prolepeny a propojeny staticky systémem speciálních vrutů SFS intec pro dřevostavby.

Hlavní předností samovrtného dvouzávitového vrutu WT SFS intec je spolehlivý přenos tahového i tlakového zatížení ze dřeva na vrut a to pouze přes jeho závity a nikoli přes hlavu tohoto vrutu.

SFS intec samovrtný dvouzávitový vrut WT-T

 

Rozdílné stoupání závitů vrutu zajišťuje svěrný efekt při spojování dřevěných profilů. Spoj je trvale únosný i po seschnutí dřeva a navíc se tímto vrutem eliminuje vznik tahových prasklin ve dřevě. Obvyklé řešení využívá ocelové svařované nebo ohýbané profily, které mají vytažené ocelové přípojné kotvy pro uchycení dřevěných příčlí. Ty se musí po montáži obložit dřevem.

Upevnění 25 rámových příčlí ve vnějším obvodě střechy bylo řešeno systémem vkládaných pozinkovaných ocelových plechů, které byly spojovány se dřevem s pomocí samovrtných kolíků WS-T SFS intec.

Veškeré spoje dřevěných prvků byly navrženy jako skryté, a právě proto byl zvolen tento způsob spojování plechu a dřeva. Samovrtné kolíky WS-T zaručují vysokou statickou spolehlivost a i bez předvrtání se jednoduše montují.

SFS intec spojování oceli a dřeva kolíky WS v altánu UVN_PrahaProstorovou tuhost ve střešní rovině zajišťuje celoplošné bednění navržené z palubek a OSB desky. Stabilitu ve svislé rovině udržují ocelová systémová táhla. Kotvení k železobetonovým základovým patkám je realizováno speciálními ocelovými patkami ukotvenými do betonu přes chemické hmoždinky. Spojení s dřevěnými sloupky je navrženo skrytým spojem pomocí celozávitových vrutů WR-T SFS intec. Vruty WR-T jsou určeny pro jednoduché tesařské spoje. Přebírají i síly působící podélně s vlákny dřeva při vysoké únosnosti.

Montáž dřevěné konstrukce od středu

Montáž altánu začala osazením hotového středového prstence na připravené lešení. Do prstence se postupně vkládaly jednotlivé příčle, které byly stabilizovány upevňovacími prostředky a dalšími prstenci s ocelovými táhly.

Celé montáži předcházela projekce a 3D konstrukční a statický model pro zohlednění všech nelinearit prvků. Přesná výroba jednotlivých dílů na CNC strojích, kvalitní tesařské spoje a moderní upevňovací prostředky umožnily velmi rychlou montáž složité dřevěné konstrukce na místě.

Více informací: Ing. Jaroslav Štok, SFS intec s.r.o., Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , www.sfsintec.cz

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop