Jak na rekonstrukci stropů v roubence

Jak na rekonstrukci stropů v roubence

Redakce | Neděle, 20. červen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Stropy jsou velmi významnými konstrukčními prvky masivních dřevostaveb, a to nejen z hlediska konstrukčního a funkčního, ale i dekorativního. Nosný prvek stropů v roubených chalupách tvoří masivní kulatina nebo trámy, které jsou v drtivé většině případů přiznané, tedy pohledové.

To platí jak pro původní staré roubené chalupy i novostavby. Stropní trámy jsou do obvodových stěn tesařsky zapuštěné a vytváří důležitý statický prvek, protože celou stavbu svazují. Na těchto stropních trámech je pak položen pohledový záklop.

Provedení záklopu bývá už rozdílné. V historických budovách nacházíme záklopy stropu povrchově různě upravené, například fošnové, ošetřené nátěrem, různě profilované a zdobené. Mohou být také zakryty rákosovým palachem a omítnuty nebo natřeny vápnem, které chránilo dřevo před požárem i hmyzem.

Funkční i estetické poškození stropu


Pokud zvažujete rekonstrukci stropu v roubence či srubu, měli byste brát v úvahu dva aspekty – nosnou funkci stropu, tedy hlavně poškození stropních trámů, a estetickou hodnotu. Mezi nejčastější funkční poškození stropních trámů patří hniloba, která vzniká zatékáním do stavby.

Zvláště u starých a zanedbaných chalup mohlo do stavby zatékat střešní krytinou a stropní trámy mohou být částečně nebo úplně uhnilé.

V tomto případě je nutné je vyměnit, což bývá spojeno s rekonstrukcí celé střechy. Hnilobou může být poškozen i dřevěný záklop stropu. Zanedbatelné není ani estetické hledisko. Vzhledem k tomu, že strop je v roubených staveních pohledovým prvkem, významně ovlivňuje vzhled celé chalupy.

roubenka - detail stropu 1

obr.: Nový strop včetně lištování k příčce. Text a foto: Pavel Pacák, Sruby Pacák s.r.o.

Prostor pro svépomocnou práci


Samotná rekonstrukce tedy vychází z toho, jak jsou původní stropy poškozeny, a často navazuje na rekonstrukci ostatních částí domu, hlavně střechy. Výměna stropních trámů je odborná práce, kterou je třeba svěřit tesaři, výměnu nebo opravu stropního záklopu už zvládne každý zručnější člověk.

Fošny tlusté čtyři i více centimetrů se dnes už nepoužívají, častěji se záklop provádí z palubek nebo hoblovaných prken. Vždy je pak nutné dokončit rekonstrukci položením podlahy v podkroví, která v původních chalupách nebyla, protože podkroví nebylo obytné.

roubenka - detail stropu 2

obr.: Původní stropní trámy mohou být pohledově poškozené. Text a foto: Pavel Pacák, Sruby Pacák s.r.o.

Skladba podlahy v roubence


Skladba podlahy může být různá, technologií i materiálů je dnes opravdu hodně. Nejjednodušší je dřevěná podlaha s minerální izolací. Na záklop stropu se položí folie, bránící propadu nečistot dolů. Na ní je uložen dřevěný rošt z hranolků tloušťky 50 mm a výšky podle tloušťky izolace.

Mezery mezi hranolky by neměly být větší jak 50 cm. Ty se pak vyplní minerální izolací. Nesmíme zapomenout na položení sítí v podlaze před jejím zaklopením. Finální vrstva podlahy pak může být z palubek tloušťky 27 mm, opatřených nátěrem, nebo OSB desek nejlépe ve dvou na sebe kolmých vrstvách, případně z různých cementotřískových desek. Po vybroušení a nátěru můžeme položit jakoukoliv podlahovou krytinu.

Pro snížení hladiny kročejového hluku je vhodné použít také kročejovou izolaci ve formě pásů (mirelon, korek, pryž a podobně), které jsou pokládány na dřevěný rošt pod podlahu. Je možné také použít různé izolační podlahové desky, sypané izolace, a pokud to dovoluje nosnost stropu, pak dokonce i lité podlahy.

roubenka - detail stropu 4

obr.: Původní strop v roubence opravený omítnutím. Text a foto: Pavel Pacák, Sruby Pacák s.r.o.

SaR 1-2016
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop