Dřevostavby, jak si poradí s akustikou?

Dřevostavby, jak si poradí s akustikou?

Redakce | Pondělí, 13. srpen 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Kromě požární odolnosti se v souvislosti s dřevostavbami nejvíce diskutuje o problematice akustiky, konkrétně vzduchové a kročejové neprůzvučnosti. Je obecně známým faktem, že v tomto směru mají dřevostavby ve srovnání se zděnými domy co dohánět, ale snaží se. Akustickým vlastnostem se věnují přednášky na odborných konferencích a také výrobci materiálů pro dřevostavby investují do vývoje svých produktů, které neprůzvučnost výrazně zlepšují. Čím se mohou pochlubit?

Lehká podlaha s akustickou deskou

Lehkým dřevěným konstrukcím je často vyčítána náchylnost ke zvýšenému roznášení zvuku a obzvlášť stropní konstrukce působí často jako velké rezonátory. Kdo nechce volit klasickou těžkou podlahu s mokrými procesy, může zvolit kvalitní odhlučnění stropní konstrukce i suchou cestou. Účinné jsou skladby s akustickými deskami WOLF od společnosti CIUR – kročejovou i vzduchovou neprůzvučnost zajistí díky těžké hmotě, kterou představuje jemný křemičitý písek a unikátní struktura vlastní desky.

Zvuková vlna v podobě mechanického vlnění prochází střídavě vrstvami papíru a písku. Energie vlny rozkmitává milióny zrnek křemičitého písku a vyčerpává se.

Stropní konstrukce pro dřevostavby s celkovou konstrukční výškou podlahy bez finální podlahové krytiny pouze 41 mm dokáže výrazně utlumit hluk i při nízkých kmitočtech. Protokol desky WOLF z měření vzduchové neprůzvučnosti je Rw = 36 dB při 15 mm tloušťky, v rámci celé skladby stropu 58 dB. Deska bez problémů snáší velké zatížení 5 kN/m2.

CIUR-akusticka-podlaha-Wolf-pro-drevostavby

Obr.: Akustická podlaha WOLF vyvinutá pro dřevostavby s tloušťkou pouze 41 mm. Vizualizace: CIUR

CIUR-strop-pohledovy

Obr.: Skladba stropu (podlahy nad přízemím). Vizualizace: CIUR

1. vícevrstvé dřevěné parkety 20 mm
2. sádrovláknité desky 20 mm
3. akustická deska WOLF PhoneStar Professional 15 mm
4. měkká dřevovláknitá deska UDITherm Strong 40 mm
5. měkká dřevovláknitá deska 19-20 mm, v případě nesámovaného řeziva vyrovnávací materiál, např. štěpka Cemwood
6. stávající stopní konstrukce se záklopem
7. dilatační pásek
8. sádrokartonová deska 12,5 mm
9. akustická deska WOLF PhoneStar TRI 15 mm
10. flexibilní dřevovláknitá deska UDIFlex 40 - 60 mm
11. konstrukce příčky

Konstrukce s masivním zásypem

Prvním předpokladem pro efektivní snižování prostupu hluku je vzduchotěsnost, respektive neprůvzdušnost konstrukcí. Netěsnostmi, kterými dokáže proudit sebemenší množství vzduchu, dokáže hluk pronikat velmi výrazně. Celodřevěné konstrukce NOVATOP se mohou pyšnit tím, že jsou plošně neprůvzdušné a jsou velmi odolné proti mechanickému poškození. Předpokladem však je profesionální přístup již ve fázi projektu a poté samozřejmě i precizní provedení na stavbě.

Vysoce efektivní řešení pro vodorovné konstrukce namáhané kročejovým hlukem nabízí duté velkoplošné panely NOVATOP ELEMENT. Jejich skladbu lze přizpůsobit tak, aby dosáhla zákonem daných hodnot pro komfortní bydlení v rodinných i bytových domech. Stropní elementy lze totiž plnit už ve výrobě vápencovým vsypem, který zvyšuje nejen objemovou hmotnost konstrukce, ale navíc díky tření jednotlivých zrn přeměňuje energii chvění podlahy na teplo, čímž pomáhá snižovat hluk vedený konstrukcí.

Zvukova-izolace

Obr.: Dutiny ve stropním panelu se vyplňují vápencovou drtí o objemové hmotnosti 40– 80 kg/m2. Foto: Novatop

Skladba-velkoplosnych-panelu

Obr.: Skladbu velkoplošných panelů lze řešit individuálně a reagovat tak na specifické potřeby dané stavby. Foto: Novatop

Akustický panel

Požadavkům na prostorovou akustiku lze vyhovět i akustickými panely, které zlepšují akustickou pohodu, zvyšují srozumitelnost nebo snižují hluk v uzavřeném prostoru, kde se zdroj zvuku většinou nachází. Akustické panely NOVATOP ACOUSTIC jsou vyrobeny z třívrstvé masivní desky (SWP) perforované do různých profilů. Podíl perforované plochy a tvar profilu se u jednotlivých typů liší. Panely lze ve výrobě doplňovat absorbérem, celková skladba panelu se volí dle akustických požadavků projektu. Prefabrikovaný panel je připraven přímo k montáži.

Panely NOVATOP ACOUSTIC umožňuji velmi elegantně skloubit hledisko akustické (profil, skladba, třida pohltivosti) i hledisko estetické (tvary a velikosti perforace, barevnost). Vhodně zvolená kombinace dřeva, profilu, absorbéru a povrchové úpravy nabízí velmi široké možnosti při utváření moderního interiérového designu. Panely lze povrchově upravovat jako přírodní dřevo transparentními nátěrovými hmotami i mořením do různých odstínů.

Akusticke-panely-v-interieru

Obr.: Akustické panely se mohou stát i výrazným stylotvorným prvkem interiéru. Foto: Novatop

Akusticke-panely-perforovane-plochy

Obr.: Podíl perforované plochy a tvar profilu se u jednotlivých typů panelů liší. Foto: rsq.cz

Akustická stavební stěna

Řešením kvalitní zvukové izolace je použití ucelených technických řešení splňujících všechny vlivy hlukové zátěže, ať se jedná o hluk zvenčí, prostorovou akustiku nebo utlumení kročejového hluku. Zvukověizolační stěna Knauf W 553 plus je speciálně vyvinuta pro prefabrikovanou dřevěnou konstrukci. Dosahuje velmi vysoké zvukové izolace v celém frekvenčním rozsahu od 50 do 5000 H a navíc splňuje i požadavky na požární oddělení dvou přímo sousedících objektů. Pokud se jako součást skladby této stěny použijí desky Diamant nebo Diamant X, dosahuje hodnota zvukové průzvučnosti 69 dB. Snížením osové vzdálenosti stojin z 62,5 cm na 31,3 cm lze dosáhnout zvukotěsného zlepšení v oblasti s nízkým kmitočtem, jelikož vibrace desek jsou významně závislé na rozměru nosného rastru obložení sádrokartonovými deskami.

Skladba-steny-Knauf-Diamant

Obr.: Skladba stěny W 553 plus s deskou Diamant a realizace v dřevostavbě. Foto: Kanuf

Připravil Martin Klíma

Zajímá vás akustika dřevostaveb nebo jak řešit hluk v dřevostavbě? Přečtěte si článek: Ze zkušenosti odborníků: Je akustika slabou stránkou dřevostavby?

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop