Konec s praskajícími stěnami v dřevostavbách

Konec s praskajícími stěnami v dřevostavbách

Komerční sdělení | Pátek, 07. prosinec 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Společnost Fermacell dlouhodobě prezentuje klíčové detaily konstrukcí a vysvětluje, čemu mají projektanti, architekti a montážní firmy při projektování a montáži konstrukcí na bázi dřeva věnovat zvláštní pozornost. Důležité je například správné řešení přechodu od masivní k dřevěné konstrukci. Dobrým pomocníkem při realizaci tohoto konstrukčního detailu je výplňová malta fermacell. Tato roztažná cementová malta vyplňuje dutiny mezi základovou deskou a dřevěnou prefabrikovanou stěnou, nesmršťuje se a po vytvrzení přenáší celoplošně zatížení stěny na základovou desku.

„Kromě nepřehlédnutelných a nezpochybnitelných pozitiv dřevostaveb musíme mluvit i o problémech, k nimž vedou nedostatky v plánování a provádění i neznalost důležitých stavebněkonstrukčních souvislostí dřevostaveb," říká Dipl.-Ing. (FH) Jaroslav Benák, vedoucí technického oddělení společnosti Fermacell.

„Navrhovatelé i realizační firmy by proto vždy měli znát odpovědi na otázky, co je důležité při navrhování konstrukcí na bázi dřeva nebo čemu je třeba věnovat zvláštní pozornost."

Obzvlášť citlivá je například oblast soklu, který umožňuje přechod od masivní k dřevěné konstrukci. Správně je v tomto případě třeba řešit napojení konstrukce na bázi dřeva na základovou desku, která má vždy tolerance tloušťky a není nikdy úplně rovná. Nutné je také zohlednit celoplošný přenos zatížení z obvodové stěny do základové desky.

Podmaltování prahu stěny nebo podložení špalíky

Nepřesnosti betonových základových desek pro zděné stavby většinou vyrovnají různě silné maltové spáry, u dřevostaveb to však není možné. Proto se musí vyrovnání výškových rozdílů (nerovností) mezi základem a prahem stěny provést dodatečně. Běžně se používají dvě různé metody

  • podmaltování prahu stěny nebo
  • osazení stěny do výplňové malty.

Podmínkou podmaltování je nejméně dvoucentimetrová spára pod dolními pásy. Pokud jsou spáry užší, nedovolují čisté celoplošné podmaltování prahu stěny. Pak lze využít podložení stěnových prvků distančními destičkami nebo špalíky a následné vyplnění spáry výplňovou maltou fermacell, která zaručuje celoplošné vyplnění spáry a přenos zatížení na základovou desku.

vyplnova-malta-fermacell-nanasenivyplnova-malta-fermacell-obvodova-stena-detail

Kromě podmaltování lze také osadit stěnu přímo do připravené výplňové malty. V tomto případě je nachystána výplňová malta na základové desce a podle statiky jsou v rozteči 62,5 mm nebo 125 mm připraveny výškové špalíky. Následně se celý panel osadí na připravenou desku. Malta se přizpůsobí a vyplní každou nerovnost. Maximální tloušťka vrstvy je 40 mm, minimální 5 mm.

Špalíky musí být dostatečně odolné: z rezistentního dřeva, ještě lépe z kovu nebo umělé hmoty, protože natrvalo zůstávají pod dřevěnými stěnami.

Závěr

vyplnova-malta-fermacell-25-kgNapojení stěny na základovou desku musí pohltit vertikální zatížení a přenést jej na základovou desku (nebo desku sklepa). Malta se nesmršťuje jako například běžně používané malty, zvětšuje objem v průběhu dvou hodin a celoplošně přenáší zatížení.

Mezi její další funkce patří:

  • eliminace tepelných mostů,
  • vyrovnání tolerancí mezi stěnou a základovou deskou či
  • napojení, respektive vytvoření vzduchotěsné roviny.

Důležitá je také funkční snadná montáž, ochrana před hmyzem a drobnými zvířaty a konečný vzhled. Všechny výše uvedené funkce spolehlivě plní výplňová malta fermacell.

drevostavba-dreveny-chodnik-slunolam-modre-nebe-fermacell-james-hardie

Fermacell
v dřevostavbách

Jak na technické řešení dřevostavby s využitím systémových prvků Fermacell?

Stáhněte si bibli dřevostavbařů!

Cílem publikace je představení problematiky návrhu konstrukcí dřevostaveb od základních požadavků jako je:

  • statika a stabilita,
  • požární bezpečnost,
  • ochrana proti hluku,
  • tepelná ochrana a
  • ochrana proti vlhkosti,

přes detaily až po provádění konstrukcí na bázi dřeva, včetně legislativy v ČR a statických výpočtů.

Publikace je určena pro projektanty, architekty, provádějící firmy, studenty, ale i laiky.

STÁHNOUT BIBLI DŘEVOSTAVBAŘŮ

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop