Montovaná dřevostavba aneb dům jako skládačka

Montovaná dřevostavba aneb dům jako skládačka

Lucie Němcová | Pondělí, 09. listopad 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Rychlost výstavby domů na bázi dřeva je téměř vždy silným argumentem. Její význam však ještě roste v případě dřevostaveb z montovaných panelů, které drží v tomto ohledu prvenství. Na pozemku může dům vyrůst v podstatě ze dne na den. Jak je to možné?

Klíčem je vlastně jednoduchost, která vstupuje do celého procesu stavby domu od začátku výroby po realizaci na pozemku. Celkem složité a hektické montování objektu až na místě nahrazuje sestavení jednotlivých panelů domu již v teple výrobní haly. Potřebná technika zajišťuje montáž panelů v horizontální poloze na hydraulických stolech, takže přesnost je dotažena do maxima. Vyřazení klimatických vlivů také sehrává svou roli. Žádný stres, že by mohly konstrukční prvky zvlhnout, tlak na rychlost a další.


Výstavba dřevostavby bez zbytečných komplikací

Jednoduchost posléze prostupuje také realizační fází. Pravda, je zapotřebí odpovídající těžká technika, která si s připravenými panely nemalé velikosti a hmotnosti dokáže poradit, pak ovšem vše běží jako na drátkách a celý proces připomíná zmiňovanou stavebnici.

Podotkli jsme již, že panely jsou připraveny i s osazenými okny, vchodovými dveřmi, venkovními parapety a podkladovou omítkou? Situace, kdy jeden den na pozemku dlí pouze základová deska a druhý den stojí dům, kterou s námi mnozí stavebníci na základě svých reálných zkušeností často sdíleli, tedy vůbec není nijak nadsazená. Kompletní stavba spolu s dokončovacími úpravami se může pohybovat kolem třech měsíců.

Stejně ovšem platí, že časování je individuální. Zvláště, pokud se rozhodnete dokončovací práce zadávat jednotlivým subdodavatelům a za termín dokončení neručí jedna dodavatelská firma. V takovém případě celý proces trvá déle. Jakou míru dokončenosti stavby od dodavatelské firmy zvolíte, je na vás.

Hydraulicke-stoly

obr.: Hydraulické stoly pomáhají v horizontální poloze přesnému sestavení panelů. Foto: Atrium

jerab-u-montovane-drevostavby

obr.: Panely jsou za pomoci jeřábů přemisťovány v rámci výrobní haly, na jejímž konci jsou nakládány do kamionu a připraveny pro transport na pozemek. Foto: Palis

jerab-na-pozemku

obr.: Jeřáb je na pozemku při sestavení objektu nezbytností. Foto: Atrium

Vlastnosti montovaných dřevostaveb


Výhody

  • Rychlost.
  • Preciznost.
  • Minimální riziko znehodnocení stavby v průběhu realizace.

Nevýhody

  • Pozemek musí být přístupný pro kamion a jeřáb.

Precizní projekt = hladká realizace

Nutno také dodat, že kvalitnímu domu z montovaných panelů předchází poctivá příprava dokumentace do podrobných detailů. Není možné riskovat zásadní nepřesnosti ve chvíli, kdy na pozemku stojí kamion naložený panely. V tuto chvíli již není na opravy prostor. Chyby mohou znamenat drahé a zbytečné finanční i časové komplikace.

SEMA rozložený dům

obr.: Vše, co lze, je pro dům připraveno již ve výrobní hale. Na pozemku tým zkušených řemeslníků sestavuje objekt jako skládačku na základě velmi přesné dokumentace. Schéma: SEMA CZ

hotovy-RD-VEXTA

obr.: Ani dřevostavby z montovaných panelů nevnáší do výsledné architektonické podoby domu zásadní limity. Pokud si tedy zrovna nepředstavujete atypické obydlí organických tvarů. Foto: VEXTA


"Energie vložená do podrobného a kvalitního projektu se vyplácí ve všech dalších fázích realizace."


Jak vypadá panel montované dřevostavby?

Jde o sendvičový nebo také rámový panel dřevostavby, kde hlavní nosnou konstrukci z KVH profilů doplňují další vrstvy. Typická skladba se odvíjí od zvoleného systému (difuzně otevřeného či uzavřeného). Obsahuje izolační vrstvu, vzduchotěsnicí opatření ve formě parobrzdné desky a těsnicích pásků (v případě difuzně uzavřené konstrukce parozábranu), instalační předstěnu a kvalitní desku, která tvoří podklad pro interiérovou úpravu stěn.

Tato deska zajišťuje zvukovou izolaci, možnost instalaci předmětů a skříněk a současně odolnost proti ohni a vlhkosti. Obvyklá tloušťka sendvičové konstrukce se pohybuje mez 30 a 45 centimetry v závislosti na námi zvolené skladbě a typu stěny a tepelně technických parametrů.

Panely dosahují maximální velikosti do výšky 3,5 metru a délky 12,5 metru, aby mohly být přepraveny kamionem. Vyšších a delších panelů lze dosáhnout pomocí nástavců nebo spojením dvou na místě. Určitým limitem může být zakulacení, kde je pak třeba zajistit adekvátní rozdělení do segmentů a vhodnou volbu materiálů.

difuzne-otevrena-a-uzavrena-skladba-steny


Individuální cesta či typový dům?

V případě, že si přejete individuálně navržený dům, individuální úpravy, nebo atypické prvky, zjistěte u výrobce možnosti provedení a dopad na finální cenu stavby. Typizace je v souvislosti s montovanými panelovými dřevostavbami logickým, ekonomickým a efektivním krokem, nejčastěji tedy jde o typové projekty s případnými drobnými úpravami na základě našich specifických požadavků. Výjimky však potvrzují pravidlo.

KUBIS-hotovy-panelovy-dum

obr.: Hotový dům může stát již za několik týdnů. Do hry však vstupuje spousta faktorů. Pokud si jej necháváme zhotovit kompletně na klíč od jedné firmy , je to nejen rychlejší, ale máme tak větší jistotu, že se vejdeme do stanoveného časového rámce. Foto: RD Rýmařov


S kým stavět panelovou dřevostavbu?

Stavba nové dřevostavby je velké životní i finanční rozhodnutí, proto bychom si měli zvolit kvalitního dodavatele dřevostaveb, který nám ji postaví tak, aby byla kvalitně provedená, měla dlouhou životnost a abychom měli potřebné záruky.

V našem adresáři Ověřený dodavatel moderních dřevstaveb vám nabízíme prověřené dodavatele, u kterých jsme osobně navštívili majitele realizovaných dřevostaveb a hovořili jsme s nimi o jejich zkušenostech s dodavatelskou firmou. Přesvědčili jsme se tak o kvalitách firmy a důvěryhodnosti referencí.

Tyto prověřené dodavatele poznáte podle loga: Ověřený dodavatel dřevostaveb

overeny-dodavatel-modernich-drevostaveb-logo


Mohlo by vás zajímat...

Malá dřevostavba s nízkými pořizovacími náklady poskytuje komfort mladé rodině i seniorům
DaS 1-2017

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop