Klasika TWO BY FOUR - dřevostavba realizovaná na staveništi

Klasika TWO BY FOUR - dřevostavba realizovaná na staveništi

Lucie Němcová | Pondělí, 20. květen 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Čím je specifický systém konstrukce dřevostavby two by four, jehož kořeny sahají až do Ameriky 19. století, a který si zformován evropským prostředím postupně našel své pevné místo i u nás? Kde je pro něj ideální využití? Jak si vede ve srovnání s ostatními technologiemi dřevostaveb současnosti?

Konstrukční systém two by four

Jeho název určil poměr stran nosného sloupku ve stopách (2" × 4") a všem znalcům nebo alespoň fanouškům dřevostaveb se zaryl pod kůži. V českém ekvivalentu se používá také označení „rámová dřevostavba". Poměr stran sloupku ovšem není vždy stejný (a neodpovídá tedy názvu), stejně jako jejich rozestup. Liší se podle tepelnětechnických a statických požadavků.

Jedinečné vlastnosti two by four

Čím se konstrukční systém two by four vyznačuje?

  • Je velmi flexibilní a možnosti jeho využití jsou velmi rozmanité.
  • Dispozice nepodléhá žádným modulovým rozměrům.
  • Návrh je možné pozměnit teoreticky i během realizace, pokud je to v souladu se statickým řešením.
  • Ve variantě realizace na staveništi nepotřebuje výrobní závod pro kompletaci jednotlivých panelů a je tedy snáze realizovatelný i menšími regionálními firmami. Dá se říci, že snadno seženete zhotovitele stavby, ovšem vybírejte pečlivě dodavatele s dobrými referencemi a zkušenostmi. Staveništní výstavba je velice náročná na přesnost provedení a vyžaduje zkušené řemeslníky.

drevostavby-two-by-four-lehky-dreveny-skelet-3d-projekt-konstrukce

Obr.: Softwarové programy pro projektování dřevostaveb usnadňují dodavatelům práci. Kromě podobného 3D výstupu se počítačově řídí také výroba jednotlivých prvků tak, aby na stavbě probíhaly práce rychle a bez komplikací.

Realizace dřevostavby na pozemku

Samotná výstavba dřevostavby technologií two by four se odehrává buď ve výrobně, kde jsou sestavovány panely, nebo na staveništi, kam je navezen materiál a je přímo zpracováván. Základním stavebním prvkem jsou sloupky kotvené do základového prahu. Kostru tedy tvoří dřevěná nosná konstrukce a plášť, který kostru stabilizuje. Do takto vytvořené „sítě" se vkládá izolace.

Pro nosné prvky lehkého dřevěného skeletu je využíváno hraněné řezivo s vlhkostí mezi 8 až 18 procenty. Syrové nevysušené dřevo není vhodné. Pro výrobu může být použito rostlého dřeva nebo lepeného profilu. Výhodou lepeného profilu je vyšší stupeň využití materiálu. Homogenní dřevo zbavené částí s nižší pevností, jako jsou suky, trhliny nebo nerovné úseky, je nařezáno na kratší lamely a spojeno polyuretanovým lepidlem pomocí zubových spojů. Vzniklý materiál má vyšší únosnost a větší rozměrovou stabilitu.

Z řeziva příslušných délek je pomocí hřebíkových spojů sestaven nosný skelet složený ze subtilních sloupků a vodorovných prvků. Tuhost konstrukce zajišťuje šikmé zavětrování a deskové materiály ve stropech a stěnách, nejčastěji ve formě desek na bázi dřeva.

drevostavby-two-by-four-lehky-dreveny-skelet-montaz

Obr.: Montáž stavby probíhá přímo na pozemku, je tedy více ovlivněna počasím a také trvá déle, než například montáž z připravených panelů. Foto: Domesi

Kdy sáhnout po konstrukci two by four realizované na po zemku?

  • Když je projekt ryze individuální a atypický a vyžaduje velkou flexibilitu a variabilnost konstrukčních prvků.
  • V případě, že pozemek není přístupný pro dopravu rozměrných panelových prvků kamionem a manipulaci pomocí jeřábu.
  • Pro rekonstrukci, kde potřebujeme flexibilní, lehkou a snadno aplikovatelnou konstrukci.

Největší využití potenciálu systému two by four

Své uplatnění two by four ve variantě realizace dřevostaveb na pozemku nejvíc nachází zejména na těžko dostupných místech. Můžeme totiž manipulovat s menším množstvím lehkého materiálu, z něhož je sestavována rámová konstrukce v místě stavby, bez velkých prostorových nároků. V obou variantách realizace, panelové zvané montovaná i té realizované přímo na místě, nabízí two by four široké možnosti různých skladeb sendvičových konstrukcí v návaznosti na požadavky stavební fyziky či výsledných užitných vlastnosti.

drevostavba-ve-svahu-two-by-four-domesi

Obr.: Systém two by four je ideální pro stavbu dřevostavby zejména na těžko dostupných místech – v příkrém svahu, na parcelách bez zpevněných příjezdových cest, v husté stávající zástavbě a podobně. Foto: Domesi

Výhody two by four

  • Velká flexibilita
  • Možnost stavět i na hůře dostupných místech (není třeba těžké techniky)
  • Konstrukce je snadno kombinovatelná s jinými konstrukčními systémy
  • Variabilita skladby stěny podle našich potřeb

foto-drevostavba-rd-sestajovice

Obr.: Výhodou je velká odolnost vůči vysokému zatížení, proto je tento typ konstrukce vhodný i pro vícepodlažní budovy. Vhod přijde také snazší řešení detailů a návazností.


Průběh realizace dřevostavby sloupkovou konstrukcí

Ukázka průběhu realizace rodinného domu se sloupkovou konstrukcí – od zakládání až po finální vzhled.

two-by-four-sloupkova-konstrukce-prubeh realizace-1

two-by-four-sloupkova-konstrukce-prubeh realizace-2

two-by-four-sloupkova-konstrukce-prubeh realizace-3


prehled-dodavatelu-a-projektu-drevstaveb-2020-titulka-200x143

TIP: Přehled dodavatelů a projektů dřevostaveb 2020

Zaujala vás technologie lehkého dřevěného skeletu? Chtěli byste si nechat postavit dřevostavbu systémem two by four a nevíte, jakou firmu si vybrat? Objednejte si zdarma Přehled dodavatelů a projektů dřevostaveb 2020, v němž najdete seznam firem mimo jiné podle technologií, které používají pro stavbu svých dřevostaveb.

 

two-by-four-sloupkova-konstrukce-prubeh realizace-4

two-by-four-sloupkova-konstrukce-prubeh realizace-5

Foto: Daniel Ševčík


Dva základní systémy two by four

Podle způsobu konstrukce pater budovy dělíme systém two by four na dvě základní varianty:

  • Balloon frame – sloupky jsou průběžné do dalšího patra, stropní profily se připevňují z boku nebo oboustranně jako kleštiny.
  • Platform frame – konstrukce je stavěná po patrech a sloupky jsou pouze na výšku podlaží. V současnosti je tato varianta rozšířenější a konstrukčně i technologicky výhodnější.

Skladba stěny v systému two by four

Nosný rám dřevostavby je z vnitřní i vnější strany obkládán potřebnými funkčními vrstvami: tepelnou izolací, difuzně otevřenou či uzavřenou deskou, finálními povrchy interiéru - většinou deskami s nosným roštem, fasádní omítkou nebo dřevěným obkladem z vnější strany a tak dále.

Skladby stěn mohou být difuzně otevřené či uzavřené, liší se podle dodavatelů i konkrétních požadavků na energetiku stavby i nosnost a najdeme jich na trhu nepřeberné množství. Na rozdíl od prefabrikované varianty můžete sledovat postupnou aplikaci jednotlivých vrstev v přímém přenosu na svém pozemku.

S kým stavět dřevostavbu systémem two by four? Nespalte se!

overeny-dodavatel-modernich-drevostaveb-logo

Ve zdánlivé jednoduchosti stavby dřevostavby touto technologií tkví i poměrně velké riziko. Mohlo by se totiž zdát, že realizaci zvládne každý šikovnější truhlář. Opak je pravdou! Pokud nechcete při výběru svého dodavatele šlápnout vedle, vybírejte z ověřených dodavatelů dřevostaveb na našem webu.

DaS 2-2019

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop