Nátěry dřevěných podlah v interiéru

Nátěry dřevěných podlah v interiéru

Komerční sdělení | Neděle, 20. říjen 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Pro povrchové úpravy dřeva v interiérech se nejčastěji používají transparentní laky nebo oleje. V průběhu užívání dřevěných výrobků dochází k jejich různému zatěžování otěrem, vodou, bytovými chemikáliemi, ale i pronikajícím sluncem. Protože povrchová úprava dřeva by měla mít co nejdelší životnost, je třeba zvolit druh nátěrového hmoty odpovídající konkrétnímu dřevěnému výrobku. Zatímco obklady stěn a podhledy jsou uvedenými vlivy namáhány minimálně, nábytek a zejména dřevěné podlahy jsou otěru a působení dalších faktorů vystaveny mnohem více.

Při výběru nátěrové hmoty pro dřevěnou podlahu je třeba se nejprve rozhodnout, zda upřednostníme praktičnost, nebo estetický vzhled. V rozhodování bude hrát také důležitou roli to, kde se podlaha nachází – jiný nátěr zvolíme do chodby s frekventovaným provozem, jiný do pokoje pro hosty, který je obýván jen příležitostně.

Tango Plus2

Tam, kde je třeba upřednostnit praktickou funkci, doporučujeme zvolit kvalitní laky, které nejvíce odolávají mechanickému namáhání, zátěži vodou a bytovými chemikáliemi. Snadno se čistí stíráním, a udržují polišem a jejich předností je také nejdelší frekvence oprav. Budou se tedy přednostně používat na zvláště zatížené podlahy – v bytech do chodby, kuchyně, přijímacích prostor, ve veřejných budovách do společenských sálů, sportovních hal a podobně.

Značka SOKRATES® dodává na trh řadu dlouhodobě osvědčených podlahových laků. Tango PLUS a Tango SPORT jsou stoprocentní polyuretany pro nejvyšší zátěž, MOVIpur brilant je akryl-polyuretanový lak. Pro sníženou zátěž doporučujeme Aquafin PLUS a Aquafin Plus Professional.

Tango PLUSMovi BrilantAquafin PLUS

Při použití řady Tango na dubové dřevo hrozí ztmavnutí povrchu způsobené přítomností taninů. K prvnímu nátěru proto použijte Tango primer nebo naředěný MOVIpur brilant.

Laky splňují podmínky protiskluznosti a všechny obsahují velmi účinný UV filtr. Zásadně se aplikují na suché, čisté a všech mastnot zbavené suché podklady. Adhezi k neznámým neodstraněným lakům si předem vyzkoušejte. Vyvarujte se použití rozpouštědel pro první nátěr – pokud nedodržíte dostatečný odstup pro následnou aplikaci vodou ředitelného laku, dojde k jeho změkčení.

  • Laky jsou vodou ředitelné, takže vás zcela zbaví problému se zápachem a nutnosti intenzivně větrat při aplikaci.
  • Dodávají se v provedení lesk, polomat a mat.
  • Aplikují se válečkem, štětcem nebo stříkáním.

Nesnažte se docílit maximální výtěžnosti nad hranici 12 až 15 m2/kg – slabý, rychle zasychající povrch nebude dokonalý, vznikne pomerančový efekt, který nelze odstranit následným ulitím a museí se odbrousit. Stejný problém hrozí vlivem intenzivního větrání v letním období nebo přetopením místnosti. Povrchy jsou velmi tvrdé a pružné, příjemné na omak. Silně odpuzují vodu.

Pokud se rozhodnete pro oleje a olejovosky, nabízí vám značka SOKRATES® zcela špičkové produkty značky CLOU od předního německý výrobce nátěrových hmot na dřevo. Škála olejů začíná u:

  • tvrdých olejů na dřevo,
  • olejovosky,
  • vosky,
  • vysokosušinové oleje a
  • pečovací oleje.


Info: www.barvy-sokrates.cz

SaR 4-2019
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Ochrana dřeva”

  • Jak a čím nejlépe chránit dřevo?

    Jak a čím nejlépe chránit dřevo?

    Aby byly dřevěné prvky ve stavbách schopny dlouhodobě plnit své funkce, je třeba vždy zvážit mnohé faktory týkající se vhodného výběru dřeviny, způsobu jeho opracování a zejména…

  • Dřevo venku natřít nebo nenatřít?

    Dřevo venku natřít nebo nenatřít?

    Dřevo je jeden z nejstarších stavebních materiálů. A také jeden z nejoblíbenějších. Dodává punc luxusu, pocitově hřeje a je potěchou pro oči. Pokud ho ale necháme venku, vystavené…

  • Impregnace dřeva se není třeba bát

    Impregnace dřeva se není třeba bát

    Chemické prostředky jsou neocenitelnými pomocníky při preventivní ochraně dřeva před škůdci. Impregnací ošetřujeme jak konstrukce, krovy a interiérové prvky uvnitř domu, tak i na…

  • Dřevěná terasa – jak zachovat její krásu

    Dřevěná terasa – jak zachovat její krásu

    Přinášíme vám pár užitečných zásad o tom, jak správně udržovat dřevěnou terasu aby nám dlouho vydržela.

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop