10 důvodů proč si vybrat plastová okna

10 důvodů proč si vybrat plastová okna

Komerční sdělení | Úterý, 02. červen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Věřte nebo ne, ale plastová okna jsou od dob svého uvedení na český trh stále bezkonkurenční jedničkou, co se do počtu ročně nainstalovaných oken týče. Množství nainstalovaných PVC oken výrazně přesahuje zbývající dva materiály – dřevo a hliník. Proč tomu tak ale je, když jsou tolik v módě přírodní materiály? Odpověď je možná jednodušší, než čekáte. Hlavním důvodem je skutečnost, že plastová okna prošla za posledních 30 let nebývalým inovačním vývojem, který odráží požadavky měnícího se trhu.


1. Design

V době, kdy design hraje při volbě okna stěžejní roli, nabízejí plastové systémy jednoznačně nejširší výběr barev, designů a povrchových úprav (například KALEIDO FOLIE od REHAU představují více než 200 odstínů a dekorů).

Výjimkou není u kašírovaných profilů jejich dvoubarevné provedení (exteriér/interiér) či dokonce plně probarvené elementy u oken SYNEGO nebo GENEO. Stále populární dřevodekory nabízejí v současnosti natolik propracovanou strukturu dřeva (například Woodec), která je okem i hmatem těžko rozeznatelná od pravého originálu.

Hliníkové obložky zaměřené naopak pro moderní architekturu zase dodají plastovým oknům elegantní vzhled hliníkových profilů, a to při zachování pozitivních vlastností plastových oken.

REHAU-plastova-okna-moznost-volby-barev


2. Velké formáty

Současné architektuře vévodí velké prosklené plochy, které se starají o maximální prosvětlení interiéru a pocitově propojují interiér s exteriérem. Díky tomu vzrostla popularita velkých formátů včetně posuvně-zdvižných dveří (tzv. HS portálů).

Nebýt kompozitního materiálu RAU-FIPRO, zaostávala by plastová okna v této oblasti za hliníkovými elementy. RAU-FIPRO X (již druhá generace) na bázi PVC a skelných vláken vyvolal revoluci a dovolil vyrábět plastová okna prakticky v rozměrech hliníkových systémů.

REHAU-plastova-okna-velkoformatova


3. Odolnost a stabilita

Kromě samotné odolnosti materiálu před působením povětrnostních vlivů přichází u plastových oken často na přetřes jejich stabilita a tvarová stálost – zejména při působení vyšších teplot u tmavých dekorů, a hlavně u velkých formátů.

Je to ale již zmíněný kompozitní materiál RAU FIPRO X, díky kterému je stabilita tvarová stálost oken GENEO zaručena. Jeden argument za všechny – křídlo vyrobené z materiálu RAU-FIPRO X unese sklo o hmotnosti až 100 kg.

Z profilů GENEO se proto velice často vyrábí právě populární velkoformátová okna a HS portály.

REHAU-plastova-okna-tmava-okna-v-interieru


4. Prostup tepla

Plastová okna předčí konkurenci zejména v tepelněizolačních vlastnostech, které deklaruje součinitel prostupu tepla okna Uw. U oken GENEO není nutné ve většině případů vkládat dovnitř profilu ocelové výztuhy, čímž došlo jednak ke snížení hmotnosti okna, a jednak se zlepšily tepelněizolační vlastnosti (ocelová výztuha je tepelný vodič).

Do „uvolněných" komor okenních profilů je tedy možné naopak vložit termomoduly, které tepelnou propustnost okna dále snižují a dělají z nich ideální kandidáty pro nízkoenergetické a pasivní domy (Uw = až 0,6 W/m2K).


5. Komfort

S uvedenými parametry souvisí i dříve nemyslitelný uživatelský komfort, který si dnes každý volí sám dle svého přesvědčení a požadavků. Je to otázka nejen tepelných ztrát, ale i hlukového útlumu či zabezpečení vůči vloupání. Možnost volby a nastavení parametrů je právě u plastových oken zdaleka nejširší a nejkomplexnější.

REHAU-plastova-okna-prirozeny-vstup-denniho-svetla


6. Nové technologie

Absence ocelové výztuhy může udělat prostor pro zabudování dalších doplňkových elementů a technologií, jako je například bezpečnostní alarm SMART GUARD, systémem řízeného větrání s rekuperací SMART INOVENT, nebo prvky automatizace. Přitom nedochází k narušení stability ani tuhosti celého rámu.


7. Životnost a funkčnost

Platová okna jsou navržena tak, aby svou funkci plnila minimálně po dobu 30 let. Není tím však myšleno, že by zcela přestala fungovat, zastarají ale morálně. Jejich výměna pak znamená zvýšení uživatelského komfortu i výrazné zhodnocení nemovitosti.

Nové trendy, vylepšené materiály, mnohem lepší tepelně technické parametry, bezpečnost i design – to jsou oblasti, ve kterých dochází k vývoji každý rok.

REHAU-plastova-okna-prirozeny-vzhled-v-interieru


8. Údržba

Plastová okna nevyžadují žádné speciální ošetřování nebo natírání či napouštění, jako tomu je u jiných materiálů. Jediné, co je třeba čas od času udělat, je umýt nejen skla, ale také rámy a promazat ideálně 1x ročně kování.

Při špatné údržbě – nedostatečné frekvenci čistění nebo při použití nevhodných čisticích prostředků, může dojít ke snížení funkčnosti. REHAU proto nabízí speciální čisticí prostředek pro bílé a pro kašírované okenní profily CARE CLEANER, který stačí jednoduše nanést vlhkým hadříkem na profil a následně čistým vlhkým hadříkem setřít.

REHAU-plastova-okna-snadna-udrzba


9. Renomé a kvalita profilu

Důvodem, proč sáhnout při výběru plastových oken právě po systémových řadách od REHAU, je určitě i renomé německé společnosti, která se dlouhodobě orientuje na vysokou kvalitu svých výrobků, vytváří na budoucnost orientované systémy a řešení především pro energeticky efektivní stavby a často tak formuje nové trendy ve stavebnictví.

Kromě toho se REHAU dlouhodobě snaží šetřit zdroje i životní prostředí a zajistit tak dostatečné energetické rezervy i pro budoucí generace. Staré profily jsou 100% recyklovány, odpad při výrobě je pak ve formě regenerátu použit pro nová okna – aniž by to mělo jakýkoliv dopad na jejich kvalitu.

Za svůj přístup získala společnost REHAU označení štítkem VinylPlus®, který transparentně prezentuje její vztah k životnímu prostředí a umožňuje tak zákazníkům snadno identifikovat udržitelné a vysoce kvalitní produkty z PVC.


10. Příznivá cena

V případě plastových oken obecně platí, že cena je vždy příznivější, než konkurenční produkty. Ale přesto mohou plastová okna vypadat stejně jako dřevěná či hliníková. To je obrovská výhoda, kterou jiný produkt nemá.

Výslednou cenu samozřejmě ovlivňují požadavky klienta na komfort a užitkové vlastnosti. Je to podobné jako doplňková výbava u auta. Možností je mnoho a výběr veliký.

REHAU-plastova-okna-uvodni-foto

Více informací o plastových oknech: www.rehau.cz

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop