Kdy vyměnit vchodové dveře? Když netěsní či nevyhovují bezpečnostním požadavkům

Kdy vyměnit vchodové dveře? Když netěsní či nevyhovují bezpečnostním požadavkům

Komerční sdělení | Pondělí, 09. květen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Vchodové dveře jsou jedním z nejfrekventovanějších míst celého domu. Pokud jsou však staré a špatně těsní, ztratí jednu ze svých základních funkcí a stojí za četnými energetickými ztrátami. Impulsem k výměně dveří ale může být také jejich viditelné opotřebení či nevyhovující bezpečnostní nároky.

Plášť domu jako dveře, okna či garážová vrata prochází kvůli rozmarům počasí každodenní zatěžkávací zkouškou z hlediska odolnosti. Na jeho opotřebení se navíc podepisuje i četnost používání. Po nějaké době proto přijde čas na výměnu. Ideální je, aby si ji uživatelé načasovali na jaro či podzim. Venkovní teploty jsou pro výměnu ideální a firmy často nejsou tolik vytížené. „S výměnou vstupních dveří se automaticky mění také zárubně. To znamená, že je nutný zásah do zdi. Zkušení pracovníci však celý proces zvládnou do několika hodin," vysvětlil Petr Přichystal ze společnosti LOMAX, která se zabývá produkcí vchodových dveří.

Dveře musí těsnit


Nad výměnou by lidé měli začít uvažovat tehdy, pokud se vchodové dveře začnou špatně otevírat a zavírat. „To naznačuje, že se dveře posunuly buď dolů nebo do strany, a tím pádem na protější straně vznikají škvíry. Těmi potom v zimě uniká teplo a tvoří v bytě nepříjemný průvan. V létě naopak těmito místy zbytečně proudí teplo dovnitř," uvedl Přichystal.

Horšími tepelně-izolačními vlastnostmi se po nějaké době vyznačují dveře vyrobené ze dřeva. Přírodní materiál totiž neustále pracuje a ve finále mezi dveřmi a zárubněmi mohou vznikat škvíry. Zlepšit tepelnou izolaci je však někdy možné pouze menšími úpravami. Stačí zkontrolovat a vyčistit těsnící gumu, ve které se usazují nečistoty. Pomůže také její ošetřením speciálním mazivem na silikonové bázi. Při nesprávné péči může po obvodu dveří docházet ke kondenzaci vody či vzniku plísní. Dřevěné dveře je proto dobré kontrolovat jak z hlediska odolnosti, tak potřebné izolace.

„Obecně proto doporučujeme volit u vstupních dveří hliníkovou variantu. Eliminují limity z hlediska opotřebení, a to jak ve srovnání s dřevěnými variantami, tak plastovými. Hliník je pevný a tuhý, dveře se tak nedeformují ani nijak neohýbají. Navíc mají skvělé tepelněizolační vlastnosti. Ačkoliv je počáteční investice o něco vyšší, uživateli se vrátí jak z hlediska údržby, dalších výdajů či komfortu," doplnil Přichystal.

DrevoaStavby.cz | Vchodové dveře LOMAX

obr.: Vchodové dveře LOMAX můžete otevírat čipem a lze je opatřit i čtečkou otisku prstu. Foto: LOMAX

Zvyšující se bezpečnostní nároky


Velké nároky na dveře se kladou také stran bezpečnosti. Díky chytrým technologiím se lidé už nemusí trápit tím, zda při odchodu zamkli. Moderní dveře jsou totiž vybaveny automatickým zámkem, který to udělá za ně. „Vchodové dveře můžou být osazeny celou řadou bezpečnostních prvků. Kromě automatického zámku se jedná se o panty, cylindrickou vložku se základní nebo zvýšenou bezpečnostní třídou a také skryté čidlo, které slouží pro propojení s bezpečnostním systémem či chytrou domácností," podotkl Přichystal.

S některými dveřmi dokonce odpadá nutnost nosit u sebe neustále klíče. Dveře se odemykají pomocí čtečky otisku prstů, do které je možné uložit až 150 záznamů. Systém funguje spolehlivě a po 5 neplatných otiscích se zablokuje na určitý časový interval, který se s dalšími neplatnými pokusy navyšuje.

DrevoaStavby.cz | Vchodové dveře LOMAX

obr.: Do čtečky otisků prstů k vchodovým dveřím LOMAX můžete uložit až 150 záznamů. Foto: LOMAX

Dveře by měly ladit s fasádou i okny


Dveře jsou výrazným architektonickým prvkem. Když jsou zastaralé poničené či vybledlé, může to kazit dojem celého domu. Přestože jsou mezi zákazníky stále oblíbené plastové dveře, právě ty jsou nejvíce náchylné ke změně barvy. O plastové dveře se obecně není potřeba moc starat, zpravidla je jen jednou do roka seřídit. Jejich nevýhodou je však barevná nestálost. Dopadající slunce se může podepsat na fólii, kterou jsou dveře pokryté. To platí i u dveří ze dřeva, masiv totiž nemá rád vlhkost ani prudké slunce. Dřevo ale na rozdíl od plastu může uživatel natřít barvou.

DrevoaStavby.cz | Vchodové dveře LOMAX

obr.: LOMAX doporučuje hliníkovou variantu vchodových dveří. Foto: LOMAX

Více informací na LOMAX.cz→

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop