Dveře, které se nikdy nezabouchnou

Dveře, které se nikdy nezabouchnou

Dana Jakoubková | Úterý, 08. listopad 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Člověka hned napadnou „lítačky". Jenže těmi poměrně dost táhne. Pak tu máme pejorativní „korálky", které se zase vracejí do módy. Ty jsou energeticky ale také na štíru. Zbývají tedy „šoupačky". A právě bez nich se už dnes novostavba téměř nevidí. Ovšem není „šouple jako šouple". Jedno zapadá do architektonických trendů a nabízí možnost vytvoření opravdu velkých prosklení včetně rohového. Druhé získalo popularitu díky širší funkci a příznivé ceně. Víte, které je které?

1. Zdvižně-posuvný systém (HS)


Zkratka HS (HST) pochází z německého výrazu Hebeschiebe Tür, což znamená zdvižně-posuvné dveře. HS portál nabízí možnost zkonstruovat opravdu velké zasklení (až 12 metrů) s minimálním počtem sklodělících prvků. Největším benefitem je možnost realizace téměř nulového prahu. Funkčnost a komfort se ovšem promítá do vyšší ceny. Jde tedy jednoznačně o řešení pro náročné nebo velkou peněženku. Hodně velká a těžká křídla váží až 400 kilogramů. Portál lze ale osadit motorickým dálkovým ovládáním.

DrevoaStavby.cz | Zdvižně posuvný systém dveří (HS) Actual

obr.: Péče o nejvyšší kvalitu materiálů a preciznost zpracování dělají z terasových dveří Actual jedinečný a prestižní výrobek. Prostor získaný díky velkému prosklení a elegance zpracování dveří zaručuje i krásný stylový interiér. Foto: ACTUAL

Ovládání zdvižně-posuvného systému dveří


Klika má tři funkce: odemykání / zamykání / posuv

Systém zahrnuje pevné a pohyblivé křídlo. Vodicí lišta (kolejnice), práh a speciální převod uvnitř kliky jsou nejdůležitějšími součástmi zdvižně-posuvných dveří. Chcete-li je otevřít, otočíte klikou do příslušné polohy a odsunete do strany. Posun lze kdykoli zastavit a zaaretovat křídlo zavřením rukojeti. K ovládání není potřeba žádné zvláštní úsilí.

DrevoaStavby.cz | Zdvižně posuvný systém dveří (HS) Actual

Foto: Bombaert, Zdroj: Dreamstime

VÝHODY

  • bezbariérový práh
  • širší prosklení než u PSK
  • mechanismus pojezdu s minimální údržbou
  • neomezuje využitelný prostor
  • skvělé tepelněizolační parametry
  • možnost ovládání pomocí elektromotoru

NEVÝHODY

  • vyšší pořizovací náklady
  • nelze naklápět, nelze větrat bez otevření dveří

2. Posuvně-sklopný systém (PSK)


Stejně jako u HS portálu pochází zkratka PSK z němčiny a znamená Parallel-Schiebe-Kipp-Tür, tedy pararelně posuvně-sklopné dveře. Rozdíl mezi HS a PSK je vidět na první pohled. PSK dveře mají celoobvodový rám a konstrukčně se podobají klasickým balkonovým dveřím. Další rozdíl spočívá ve způsobu otevírání a ovládání křídla a v existenci prahu, respektive při průchodu je třeba překročit rám dveří. Oproti HS portálu má však PSK navíc polohu křídla pro větrání a jednoznačnou výhodou je významně nižší cena. Velká dveřní křídla mají hmotnost do 200 kilogramů. Dveře lze osadit automatickým kováním, které zjednodušuje ovládání.

DrevoaStavby.cz | Posuvně sklopný systém dveří (PSK) VEKRA

obr.: Portál VEKRA Dynamic představuje inovativní typ PSK systému, díky kterému nebudete potřebovat žádný návod k obsluze, protože ovládání je zcela intuitivní. Díky optimalizované náběhové křivce křídla odpadá obvyklé „vyklopit, přitáhnout, odsunout". Kliku stačí pootočit a lehce táhnout do strany. Pojezdové vozíky s větším průměrem koleček zajišťují extrémně lehký, klidný a tichý pohyb i velkého křídla, pro jehož zavření ho stačí jen lehce postrčit a následně samo zajede do rámu. Díky speciálním tlumičům a brzdám umístěným na rámu a ve vodicí liště je pak otevření i zavření křídla snadné a příjemné. Dynamic umožňuje zavření bez uzamčení i z venkovní strany (kde není klika), takže nemusíte mít strach, že byste se po zavření dveří nedostali do domu. Otevírá se zatlačením na zavřené křídlo a jeho odtažením. Foto: VEKRA

Ovládání posuvně-sklopného systému dveří


Klika má čtyři funkce: odemykání / zamykání / vyklopení / posuv

I zde máme co do činění s pevným a pohyblivým křídlem. Nejprve se křídlo vyklopí z horní části rámu (ventilační poloha, křídlo trochu vyčnívá do místnosti). Ve druhém kroku zatáhnete za kliku směrem k sobě, dokud nebude celé křídlo stát rovně na obou kolejničkách a lehkým tlakem odsunete do strany. Je to tedy trochu náročnější na koordinaci pohybů, ale není třeba vyvinou zvláštní sílu.

Díky promyšlenému vícekomorovému systému, ochraně proti bimetalovému efektu, při kterém velké teplotní rozdíly mezi vnitřní a vnější částí způsobují deformace rámu křídla, tepelně oddělenému prahu, kvalitnímu celoobvodovému těsnění (včetně zvláště kritické oblasti HS portálu přes roh bez sloupku), a trojsklům je i u posuvných dveří dosahováno vynikajících tepelně-izolačních hodnot až do úrovně pasivního domu.

S ohledem na bezpečnost je běžná odolnost proti vloupání až RC2, mimo jiné použitím materiálově stabilních profilů, bezpečnostního skla nebo zajištěním zamykání proti rotaci a odvrtání. Cenově jsou dveře PSK určitě levnější alternativou zvláště pro osoby, které rády v noci větrají. Z hlediska životnosti a odolnosti jsou však zdvižně posuvné dveře napřed, takže před nákupem pečlivě zvažte, která kritéria jsou pro vás při výběru obzvláště důležitá. Z ekonomických důvodů volba jistě padne na dveře PSK. Pokud je ale pro vás důležitější bezbariérovost a rozměr, pak jste blíže řešení s HS.

DrevoaStavby.cz | Posuvně sklopný systém dveří (PSK)

Foto: Alexander Sorokopud, Zdroj: Dreamstime

VÝHODY

  • dveřní křídlo s funkcí ventilace
  • dvě nezávisle běžící vodicí lišty
  • otevírání bez většího úsilí
  • levnější než HS systém
  • neomezuje využitelný prostor
  • skvělé tepelněizolační parametry

DrevoaStavby.cz | Posuvně sklopný systém dveří (PSK)

obr.: Mezi tandem HS portál a systém PSK přibyl nový systém ovládání posuvných dveří – REHAU Synego Slide. Inovativní mechanismus šlape na paty řádově dražšímu HS portálu, a přitom chytře řeší problémy, které souvisely s nejpoužívanějším systémem PSK. Jde o kompromisní řešení, které kombinuje vlastnosti obou. V praxi to znamená, že v první fázi otevírání dveří se posuvný prvek vysune o pouhý jeden centimetr z rámu, aby se tak dostal na kolejnici, která umožní jeho snadné odsunutí, jako by se jednalo o klasický HS portál. Pevná část systému je ukončena standardním Synego sloupkem. Proto je také u posuvného prvku prosklená plocha viditelně větší, což působí elegantním dojmem. Kdo si potrpí na provedení takových detailů, bude naprosto spokojen. Promyšlené celoobvodové kování pak umožňuje použít k ovládání dveří mnohem menší sílu. Protože se posuvný prvek (křídlo) přitlačuje při uzavírání k rámu, vykazuje Synego Slide dobré tepelně-izolační vlastnosti (hodnota Uf je do 1,2 W/m2K) a vynikající těsnost i vůči hnanému dešti. I tak mohou být rozměry křídla slušně veliké – dva metry na šířku a dva a půl na výšku. Zasklení má tloušťku 51 milimetrů a hlukový útlum se pohybuje okolo 43 dB. Foto: REHAU

Čím širší jsou posuvné dveře, tím jsou těžší. Proto je důležité zaměřit pozornost především na kvalitní kolečka a stabilní kolejnici, ideálně vyrobenou z oceli.

DrevoaStavby.cz | Posuvně sklopný systém dveří (PSK)

obr.: Jednou z největších výhod zdvižně-posuvných dveří je bezbariérové napojení na podlahu: spodní kolejnice je uložena v podlaze a netvoří tedy převýšení, jako je tomu u sklopně-posuvných dveří (PSK). To výrazně snižuje riziko zakopnutí při východu na terasu a ocení ho zejména handicapovaní lidé, senioři nebo rodiče malých dětí. Foto: POL-SKONE CZ

NEVÝHODY

  • vyšší práh
  • kování náročnější na údržbu

Slovo odborníka


Proč si vybrat výrazně dražší HS portál?

Volba vhodného vstupu na terasu je jednou z oblastí, kde je dobré vzít v úvahu více aspektů než jen cenu. Při znalosti výhod jednotlivých typů dveří to nemusí být až tak velký problém. Potřebujete-li vyplnit opravdu velký stavební otvor, pak jste určitě o HS portálu přemýšleli, protože moc alternativ se nenabízí. Robustní systém kování nabízí široké možnosti použití, které jsou pro jiné systémy nedosažitelné. V podstatě jediným limitujícím faktorem velikosti posuvného křídla je jeho hmotnost.

V případě HS portálu Progression z naší produkce tedy může být křídlo až 3 metry široké při výšce 2,3 metru. Je tedy možné vyrobit jednokřídlý HS portál o celkové šířce až 6 metrů. To jsou rozměry zdaleka překračující rozměrové limity jiných alternativ. Důležitým faktorem, který je dobré mít na zřeteli při volbě skleněné výplně, je spolehlivost. Robustní konstrukce portálu je i v tomto ohledu výhodou. Posun křídla je hladký, systém dotahů a dorazů usnadňuje zavírání a zároveň chrání uživatele před zraněním a výrobek před poškozením. HS portály není potřeba seřizovat a nedochází k zablokování mechanismu. Portál je tedy nejvhodnějším řešením pro místa, kde bude velká frekvence vstupu do a výstupu z domu.

DrevoaStavby.cz | Posuvně sklopný systém dveří (PSK)

Foto: SLAVONA s.r.o.

Pro vstup na terasu ocení každý uživatel portálu jeho bezbariérovost. Například pro hendikepované uživatele na kolečkovém křesle není žádný problém práh překonat. HS portály vám, stejně jako PSK systémy, také ušetří vnitřní prostor, protože není potřeba počítat s místem pro otevírání křídla, jako u klasických dveří. HS portály se s ohledem na svou celkově robustní konstrukci vyznačují velmi dlouhou životností a v případě typu Progression i minimální údržbou, která v podstatě spočívá pouze v mytí skel. Přestože jsou rámy HS portálu dřevěné, dřevo je v exteriéru kompletně překryté tepelně upraveným sklem a není vystaveno vlivům okolního prostředí.

Mnoho zákazníků ocení design HS portálu, který přes svou masivní konstrukci působí nenápadně, až bezbariérově. Řešení, kdy z prosklené stěny vystupuje pouze rám portálového křídla je velmi efektní a dodává stavbě na eleganci. Protože cena je naopak faktorem, který mluví proti HS portálu, je dobré její nárůst vůči ostatním řešením porovnat s nespornými přínosy, jež tento výrobek nabízí.

DrevoaStavby.cz | Posuvně sklopný systém dveří (PSK)

obr.: Díky bezbariérovým prahům zhotoveným z plastu vyztuženého skelnými vlákny (sklolaminátu) jsou zvedací a posuvné dveře Actual obzvláště komfortní, dobře izolované a stabilní. Dokonce i velmi velké posuvné prvky jsou snadno ovladatelné díky pohonům ve špičkovém provedení s dvojitým pružinovým vozíkem. U materiálu dřevo-hliník je možné řešit boční díl v celoskleněném designu a u plastových a plast hliníkových profilů je boční díl designově zhotoven téměř bez rámu, respektive s velmi tenkým rámem. Foto: ACTUAL

Pavel Kamír SLAVONA
Petr Kamír
SLAVONA s.r.o.

DaS 5-2022
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop