Starou roubenku uprostřed lesa úplně rozebrali a vytvořili její dokonalou repliku

Starou roubenku uprostřed lesa úplně rozebrali a vytvořili její dokonalou repliku

Redakce | Sobota, 12. prosinec 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Jedno místo, jeden genius loci, dvě stavby. Roubenka na odlehlém místě uprostřed lesa vypadá, jako by tady stála věky. Zda ano či ne, nelze říci jednoznačně, její osud je trochu spletitější, než u takových domů běžně bývá.

Majitel koupil starou roubenku jako investici i místo pro odpočinek a následně oslovil architekty, s nimiž už dříve spolupracoval, aby stavbu zhlédli a navrhli potřebné úpravy. Na první pohled předpokládali, že budou stačit jen nějaké dílčí úpravy, druhý pohled prozradil, že kosmetické změny vzhledu a uspořádání nebudou zdaleka dostatečné.

„Bylo vidět, že roubenka je místy shnilá." vzpomíná Rostislav Černík. Původní majitelé sem jezdili, ale roubenku nijak neudržovali. Nebylo tam pořádné sociální zázemí, byla ve špatném stavu. Na doporučení si klient nechal udělat mykologický průzkum a ukázalo se, že stavba je tak narušená, že bez razantního zásahu do několika let podlehne zkáze.


Roubenku rozebrat a postavit znovu...

Jednodušší tedy bylo rozebrání domu a vybudování repliky. Samotná stavba byla velmi náročná, neboť byly využívány původní historické stavební postupy z doby před sto lety. „Našli jsme stavitele, který tyto postupy ovládal,“ vzpomíná Černík. „My jsme vytvořili dokumentaci ke stavebnímu povolení a dohlíželi na správnou realizaci.

Kladli jsme důraz na precizně zpracovanou dílenskou prováděcí dokumentaci stavby, kde byly předem řešeny jednotlivé dřevěné prvky tak, aby byly staticky i konstrukčně přiznávané a korespondovaly a s budoucím stavem interiéru.“ Jako prvotní vznikla dispozice s rozměry nábytku a jeho přesným umístěním, tomuto uspořádání byly přizpůsobovány instalace. Při realizaci interiéru a při montáži kuchyně se pak už jen upravovaly vývody kanalizace, vody a elektrického vedení.

roubenka-v-lese-pohled-na-roubenku

obr.: Na roubenku je opravdu pohádkový pohled. Foto: Iveta Kopicová

roubenka-v-lese-prijezdova-cesta-kaplicka

obr.: Roubenka je sice vzdálená od civilizace, ale majitelům nic nechybí. Elektřina je sem přivedena, vodu berou z vrtu, odpad je sveden do ČOV. Foto: Iveta Kopicová

roubenka-v-lese-prijezdova-cesta

obr. K roubence je přivedena příjezdová cesta, která je volně přístupná. Jediné problémy tu mohou nastat v zimě. Foto: Iveta Kopicová


Terasa a wellness navíc

Vstupní část domu je spojena s terasou, která původně u roubenky nebyla. Za vstupními dveřmi je zádveří, z něhož se vstupuje do prostorné chodby. Ta dělí přízemí na dvě části. Jeho velkou část zabírá vzdušný obytný prostor s kuchyní, sezením a krbem.

V kuchyni je jedna obrovská pracovní plocha a další plocha se dřezem a sporákem, je zde také solitérní lednice. Kuchyně je zařízena v jednoduchém stylu, ale je maximálně funkční se vším všudy a svým pojetím se do chalupy hodí.

V přízemí je dále příjemné wellness s parní a finskou saunou a sprchou a praktickým přístupem přímo ven – autentickému zážitku z kombinace sauny a skoku do sněhu se žádná sprcha nevyrovná.

roubenka-v-lese-hlavni-vchod

obr.: Vchod do roubenky je zároveň i terasou. Foto: Iveta Kopicová

roubenka-v-lese-chodba

obr.: Chodba, kterou je možné dále vstoupit do místností v přízemí. Foto: Iveta Kopicová

roubenka-v-lese-hlavni-obytna-mistnost

obr.: Obytný prostor v přízemí je laděn do přírodních tónů šedé a hnědé, které příjemně doplňuje sytá zeleň lesa. Foto: Iveta Kopicová

Z L-JUMQ

obr.: Kuchyně je jednoduše a moderně zařízena. Foto: Iveta Kopicová

roubenka-v-lese-posezeni-obyvaci-pokoj

obr.: Díky otevřeným dispozicím a jednoduchému řešení působí obytný prostor čistě a vzdušně. Foto: Iveta Kopicová

roubenka-v-lese-relax

obr.: Tato místnost zaručuje opravdový relax a odpočinek. Foto: Iveta Kopicová

roubenka-v-lese-virivka

obr.: V části přízemí je umístěno wellness s parní a finskou saunou a sprchou. Foto: Iveta Kopicová

roubenka-v-lese-koupelna

obr.: Z wellness lze vyjít přímo ven, autentickému zážitku z kombinace sauny a skoku do sněhu se žádná sprcha nevyrovná. Foto: Iveta Kopicová

roubenka-v-lese-umyvadla-v-koupelne

obr.: Koupelna je dostatečně prostorná, vzdušná a moderní. Foto: Iveta Kopicová

roubenka-v-lese-prosklena-sprcha


"Přístup do podkroví umožňuje jednoduché kovové schodiště, které ústí na otevřenou galerii, z níž je možné vejít do čtyř ložnic, je zde i pohodlná koupelna. Po žebříku je pak možné vystoupat do štítu, kde mohou přespávat další návštěvy, pokud by pokoje v domě nestačily."


roubenka-v-lese-schodiste

obr.: Do podkroví vede kovové schodiště jednoduchých tvarů. Foto: Iveta Kopicová

roubenka-v-lese-loznice

obr.: V patře jsou čtyři ložnice, vybavené v podobném stylu, a koupelna. Foto: Iveta Kopicová

roubenka-v-lese-podkrovi

obr.: Krb, který tvoří v přízemí stabilní kamennou masu, ústí na galerii do lehkého kovového tubusu. Foto: Iveta Kopicová


Nový život pro kámen

Přírodní kámen, získaný ze základů původní stavby, byl využit opět v nové stavbě. „Využili jsme pouze kámen, původní dřevo nebylo možné použít, a ponechali jsme i některé kamenné části, které se dozdívaly, opravovaly a obnovovaly. Vznikl tak pevný vybetonovaný základ na stejném půdorysu, na němž byla postavena v podstatě klasická roubenka,“ vysvětluje Rostislav Černík.

Místním kamenem zajímavého odstínu jsou obloženy také stěny v domě a samozřejmě i krb, který tvoří v přízemí stabilní kamennou masu, a dále ústí na galerii do lehkého kovového tubusu, jenž působí dekorativně a současně prostor i vytápí.

„Realizace interiéru i stavby byla náročná", vzpomíná Rostislav Černík. Majitel chtěl mít dům hotový do Vánoc, ale v říjnu napadl sníh a příjezdová cesta prakticky přestala existovat. Právě jsme realizovali interiér, takže jsme za pásovou čtyřkolku zapřáhli saně a na nich jsme vozili rozložený nábytek. Takhle jsme jezdili několikrát asi deset kilometrů tam a zpátky a přiváželi tam vše, co bylo třeba.

Dům je také špičkově vybaven elektronikou. Všechna zařízení fungují na dálkové ovládání, je možné předem přitopit, na dálku dům kontrolovat, regulovat jeho chod, mít přehled o všem, co se tam děje – nejen z hlediska bezpečnosti, ale i provozu.

roubenka-v-lese-kamenna-roubenka

obr.: Původní kámen, který se na místě nacházel je hlavní složkou materiálu, ze kterého je roubenka postavena. Foto: Iveta Kopicová

roubenka-v-lese-obyvaci-pokoj

obr.: Velká pracovní plocha v kuchyni dobře ladí s jídelním stolem, nábytek je vyroben stejně jako podlaha z běleného dubu. Foto: Iveta Kopicová

roubenka-v-lese-zezadu

obr. Na roubenku je pohádkový pohled i zezadu. Foto: Iveta Kopicová

Odborný komentář

Ke každé zakázce přistupujeme individuálně. Práce na roubence pro nás není jiná než na zděné stavbě. Každá stavba má svá specifika a úskalí, s nimiž je třeba se vypořádat. Není možné hledat komplikace, ale snažit se vše udělat tak, aby to pro nás i pro všechny zúčastněné bylo co nejjednodušší. Když tu práci děláte celý život, nemůže a nesmí vás nic překvapit.

Vyžadujeme precizní provedení řemeslných prací, je třeba dohlížet na stavbu, kolikrát nestačí ani ta nejlepší dokumentace, protože lidé se jí nechtějí zaobírat, nečtou ji. Mnoho let klademe velmi silný důraz na zpracování dílenské dokumentace a nedáváme žádnému řemeslu prostor pro takzvanou lidovou tvořivost.

Řemeslníci musí přesně udělat všechno podle předlohy, pak práce nekoliduje s navazujícími řemesly. Když dokumentace dodržena není, ovlivní to i celý následující postup. My naší důsledností chráníme i investory, protože všechny opravy stojí peníze a musí být přesně řečeno, kdo za chybu zodpovídá. Všechny věci mají své předem dané místo, třeba o několik centimetrů posunutý vypínač může zakrýt skříň a podobně.

Tohle ale platí u všech staveb obecně. Představená roubenka je jednou ze staveb, na které jsme hodně pyšní. Svou dokonalostí, precizností a náročností přípravy to byla i taková výzva. Tisíce detailů, které se nám podařilo skloubit, přinesly výsledek, jaký jsme chtěli.

Na víc je to srdeční záležitost, investor je naším přítelem, už jsme pro něj nějaké bydlení dělali, přesně jsme tedy věděli, co chce a vše bylo bez kompromisů: dal přesné zadání a pak už do toho ani příliš nezasahoval. Realizace trvala i s přípravou asi čtyři roky, ale výsledek stojí za to.

Ivana Dombková a Rostislav Černík
Ivana Dombková a Rostislav Černík
architekti


Technické parametry:

  • Zastavěná plocha: 180 m2
  • Užitná plocha: 250 m2
  • Spodní stavba: kámen
  • Stavební systém: roubená konstrukce, smrk
  • Střešní krytina: přírodní břidlice
  • Vnitřní příčky: kamen a dřevo
  • Voda: vlastní vrt
  • Podlahy: obytný prostor (bělený dub, zádveří, koupelna a wellness-břidlice)
  • Okna: přírodní dub
  • Dveře: dub
  • Topení a příprava teplé vody: elektro, podlahové topení
  • Návrh a realizace interiéru domu: I.D. ARCH, Ivana Dombková, Rostislav Černík, www.dombkova.cz

roubenka-v-lese-pudorys1NP

roubenka-v-lese-pudorys-2NP

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Rekonstrukce”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop