Původní půdní prostor zrekonstruovali na letní byt

Původní půdní prostor zrekonstruovali na letní byt

Lucie Němcová | Čtvrtek, 20. květen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Transformace podkroví bývalé školy v Mikulově na letní byt je počinem mladé trojice začínajících architektů působících pod značkou ORA. „Máme to tu rádi a baví nás to tu ještě zlepšovat," říkají. „Snažíme se tvořit originální regionální architekturu." A jak se jim to daří, posuďte sami...

Centrem naší pozornosti je tentokrát prostor auly v objektu bývalé školy v Mikulově. Během minulého režimu zde byl vybudován nový strop, zanikl tak jedinečný vzdušný prostor a vznikla poměrně těžko využitelná půda, která byla ve výšce jeden a půl metru v pravidelném rytmu rozčleněna táhly. Krov se tak skryl očím uživatelů a vyčkával. Mezitím byly zrekonstruovány prostory pod půdou, takže již nebylo cesty zpět, prostor nešlo znovu sjednotit.

rekonstrukce-podkrovi-ORA-puvodni-stav

Foto: Jan Žaloudek


Méně je někdy více

„Když jsme podkroví objevili, zakázali jsme realizovat projekt, který by vyřezal táhla, tím poničil tektoniku konstrukce a vše nechal obalit sádrokartonem. Hledali jsme cestu, která zachová ducha a logiku prostoru, vyhoví památkářským požadavkům a zároveň nabídne komfortní bydlení," zdůrazňují architekti.

Padlo tedy zásadní rozhodnutí vše ponechat v původním stavu. „Jedna z našich hlavních zásad zní, že nejdůležitější je rozpoznat, kdy raději nezasahovat." Prostor však bylo třeba spojit a překonat táhla. Rektifikační oka tedy architekti zvětšili do podoby průchodů. Táhla oddělují jednotlivé „pokoje" a stěny jsou pouze imaginární.

rekonstrukce-pudniho-prostoru-obytny-prostorrekonstrukce-pudniho-prostoru-schodiste

 

rekonstrukce-pudniho-prostoru-kuchynerekonstrukce-pudniho-prostoru-jidelni-cast

 

Láska k původnímu prostoru

Studie prošla několika fázemi včetně „rodinné" varianty. Byt totiž zpočátku neměl svého kupce. Nakonec se ale ozvali stavebníci až z daleké Austrálie – on Australan, ona původem Moravanka, kteří dokázali ocenit autenticitu prostoru. „V Austrálii mají obecně úctu k čemukoliv starému, jelikož v těchto krajích jde o nedostatkové zboží. Díky tomu jsme mohli zrealizovat minimální variantu, která prostor nijak nedělí a nedrobí," pochvalují si tvůrci.

Se svými 140 metry je byt největší garsonkou široko daleko. Koupelna s chodbou se nachází v původním přístavku. Byt má vlastní rozlehlou terasu, která je přístupná nově proraženým vikýřem. Spí se na boxu v konečné sekci prostoru.

„Projekt měl velmi napjatý rozpočet, což občas vedlo ke kompromisním řešením a některým surovým detailům, nicméně celkovou koncepci se naštěstí podařilo udržet," dodávají architekti spokojeně.

  • Autor rekonstrukce: ORA | Barbora Hora, Jan Hora
  • Spolupráce: Matěj Špaček
  • Adresa: Mikulov, Česká republika
  • Projekt: 2011
  • Realizace: 2013
  • Užitná plocha: 140 m2

rekonstrukce-pudniho-prostoru-detailrekonstrukce-pudniho-prostoru-originalni-osvetleni

 

rekonstrukce-pudniho-prostoru-chodbarekonstrukce-pudniho-prostoru-schodiste

 

rekonstrukce-pudniho-prostoru-spaci-patrorekonstrukce-pudniho-prostoru-koupelna

 
DaS 4-2014

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Rekonstrukce”

Více článků »

Nejoblíbenější projekty dřevostaveb

Zobrazit celý katalog »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop